SZO O PREKIDU RADA NA VAKCINI: Slučaj AstraZeneke poziv na uzbunu

Tanjug

10. 09. 2020. u 19:32

PAUZA koju kompanija AstraZeneka pravi sa pravljenjem vakcine za korona virus pošto je jedan od učesnika ispitivanja oboleo, predstavlja "poziv na uzbunu", ali ne bi trebalo da obeshrabri istraživače, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

СЗО О ПРЕКИДУ РАДА НА ВАКЦИНИ: Случај АстраЗенеке позив на узбуну

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

"Ovo je poziv na uzbunu da bismo prepoznali da postoje usponi i padovi u kliničkom razvoju i da moramo biti spremni", rekla je naučnica SZO Sumija Svaminatan na virtuelnom brifingu iz Ženeve.

"Ne moramo biti obeshrabreni. Te se stvari dešavaju", rekla je Svaminatan, prenosi Rojters.

Svetske vlade očekuju da vakcina pomogne okončanju pandemije kovid-19, koja je prouzrokovala više od 900.000 smrtnih slučajeva i globalna ekonomska previranja, a SZO je označila vakcinu AstraZeneke koja se razvija sa Univerzitetom Oksford kao najperspektivniju.

Međutim, proizvođač lekova je ove nedelje obustavio ispitivanja u kasnoj fazi, nakon što je učesnik u Velikoj Britaniji oboleo od neuroloških simptoma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)