PROTESTI U BELORUSIJI: Uhapšen vođa štrajka u fabrici kalijuma

Tanjug

31. 08. 2020. u 16:22

BELORUSKE vlasti uhapsile su organizatora štrajka u fabrici kalijuma Belaruskali u gradu Soligorsk, Anatolija Bokuna, dok u toj zemlji traju protesti zbog rezultata izbora na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

ПРОТЕСТИ У БЕЛОРУСИЈИ: Ухапшен вођа штрајка у фабрици калијума

Foto AP

Bokun, koji je predsednik štrajkačkog odbora, suočava se sa zatvorskom kaznom od 15 dana zbog organizovanja neodobrenog protesta, prenosi AP.

Fabrika, koja je peti svetski proizvođač kalijuma, jedan je od najvećih izvora prihoda te države.

Portparol štrajkačkog odbrora Galeb Sandras rekao je da su vlasti uspele da zaustave štrajk koji je počeo pre dve nedleje i da rudnici kalijuma ponovo rade.

On je naveo da su agenti beloruske službe državne bezbednosti, koja i dalje nosi naziv iz sovjeteke ere KGB, vršili pritisak na radnike da okončaju akciju.

Zamenik beloruskog premijera Juri Nazarov priznao je danas da su štrajkovi izazov za vlast, ali je dodao da su sve glavne fabrike ponovo pokrenule proizvodnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama