PROPAST ŠVEDSKOG MODELA: Najveća smrtnost u poslednjih 150 godina

Tanjug

19. 08. 2020. u 17:48

U PRVOJ polovini 2020. godine u Švedskoj, koja nije uvodila restriktivne mere radi suzbijanja korona virusa, zabeležena je najveća smrtnost u poslednjih 150 godina, saopštio je Statistički zavod te zemlje.

ПРОПАСТ ШВЕДСКОГ МОДЕЛА: Највећа смртност у последњих 150 година

Foto: Tanjug/AP

Od Kovida 19 do kraja juna umrlo je 4.500 ljudi, mnogo veći procenat nego u ostalim nordijskim zemljama, a taj broj se sada već popeo na 5.800. U Norveškoj koja ima upola manje stanovnika, od korona virusa umrlo je oko 260 ljudi.

Ukupno je u periodu od janaura do juna preminulo 51.405 Šveđana, što je najviše od 1869. godine kada je umrlo 55.431 građana, delom od gladi.

Švedska je tada imala 4,1 miliona ljudi, a sada ima 10,3 miliona stanovnika.

To znači da je od Kovida 19 preminulo oko 10 odsto više ljudi nego što je umiralo u proseku poslednjih pet godina, naveo je Statistički zavod.

U aprilu broj umrlih bio je skoro 40 odsto veći zbog skoka broja smrtnih slučajeva od posledica Kovida 19.

Švedska je imala drugačiji pristup pandemiji od većine evropskih zemalja, nije uvodila karantin, a škole i privreda mahom su radile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela