HILJADE LJUDI USTALE PROTIV NETANIJAHUA: Najveći protesti u Izraelu u poslednjih nekoliko godina - narod traži njegovu ostavku (FOTO/VIDEO)

Tanjug

02. 08. 2020. u 09:01

HILJADE demonstranata okupile su se u subotu uveče ispred rezidencije premijera Benjamina Netanijahua tražeći njegovu ostavku.

ХИЉАДЕ ЉУДИ УСТАЛЕ ПРОТИВ НЕТАНИЈАХУА: Највећи протести у Израелу у последњих неколико година - народ тражи његову оставку (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Ovi protesti, na kojima se, prema procenama, okupilo desetak hiljada ljudi, uz nekoliko manjih protesta u Tel Avivu kao i u blizini Netanijahuove kuće na obali u Cezareji i desetak drugih, najveći su tokom poslednjih nedelja.

Građani su izašli na ulice tražeći ostavku premijera, prostestujući zbog načina na koji je vodio zemlju tokom pandemije koronavirusa, govoreći da ne treba da ostane na vlasti dok se protiv njega vodi suđenje zbog korupcije.

Iako je Netanijahu pokušao da umanji značaj ovih protesta, govoreći da su demonstranti "levičari" i "anahisti", oni ne jenjavaju - Izraelci se okupljaju dva puta sedmično tražeći njegovu ostavku.

NJegova stranka Likud izdala je saopštenje u kojem je optužila dve privatne televizijske stanice Izraela da daju "besplatan i beskrajan publicitet" demonstrantima i preuveličavaju važnost ovih skupova.

Foto: EPA

I, dok su demonstracije bile uglavnom mirne, ovih dana je bilo i znakova nasilja. Neki učesnici protesta sukobili su se s policijom, optužujući ih za prekomernu upotrebu sile, dok su manje grupe pristalica Netanijahua, desno orijentisane, napale demonstrante. Netanijahu je rekao da učesnici demontracija podstiču nasilje protiv njega.

Izraelska policija uhapsila je dvadesetak desničarskih aktivista, a policija se nalazi u stanju pripravnosti zbog mogućeg porasta nasilja na demonstracijama.

Mnogi veruju da je Izrael prerano ublažio mere i otvorio ekonomiju i da je zbog toga došlo do velikog porasta obolelih od koronavirusa. Zemlja se sada suočava sa rekordnim stopama povećanja broja obolelih, a nezaposlenost je porasla za vise od 20 odsto.

Protesti protiv Netanijahua su najveći od protesta 2011. godine kada su se Izrelci bunili zbog visokih životnih troškova u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ITALIJA ŠALJE TREĆU TURU ORŽJA KIJEVU: Dragi - Radimo u koordinaciji sa EU i NATO