JOŠ NOVCA ZA KRIZU: Premijer Francuske izneo prioritete Vlade

G. ČVOROVIĆ - DOPISNIK "NOVOSTI" IZ PARIZA

16. 07. 2020. u 06:52

FRANCUSKA će, pored već izdvojenih 460 milijardi evra za upravljanje krizom izazvanom kovidom, uložiti još 100 milijardi za obnovu privrede, očuvanje radnih mesta, povratak industrijske nezavisnosti, razvijanje tehnologija budućnosti, ekološku tranziciju i dalju pomoć preduzećima, poručio je Žan Kasteks, koga je nedavno Emanuel Makron imenovao za novog premijera, u predstavljanju osnovnih linija svoje buduće politike za sledećih 600 dana, do novih izbora.

ЈОШ НОВЦА ЗА КРИЗУ: Премијер Француске изнео приоритете Владе

Foto EPA

Istakao je da je aktuelna kriza pokazala teškoće i nedostatke u državnom aparatu i slabost ekonomije.

- Dostigli smo nivo spoljne zavisnosti koja nije razumna - poručio je Kasteks.

Premijer je najavio da će sanitarnu krizu, koja još nije završena, naslediti ekonomska kriza koja nije viđena još od Drugog svetskog rata. Zato je istakao da će borba za svako radno mesto biti apsolutni prioritet vlade, kao i bitka za klimu i ekologiju.

Pozvao je, takođe, na striktnu umerenost u raspodeli dividendi u preduzećima koja dobijaju pomoć tokom krize, i rekao da će vlada svaka dva meseca podnositi izveštaj o rezultatima.

Kasteks je ukazao na podele u društvu i strah od napuštenosti, zbog čega je kao suštinski cilj istakao pomirenje, bolji sluh za zahteve nezadovoljnih i povratak poverenja građana u elitu. Najavio je i odlučne akcije protiv nasilja u određenim kvartovima, diskriminacije, antisemitizma i rasizma, uz potrebna sredstva policiji, kao i očuvanje sekularnosti i republikanskih vrednosti.

- Borba protiv radikalnog islamizma je jedna od naših glavnih preokupacija - naglasio je Kasteks.

Novi francuski premijer je u prvi plan istakao i važnost participativne demokratije, socijalnog dijaloga, decentralizacije i oslanjanja na unutrašnjost, govoreći to kao neko ko i sam ima južnjački akcenat.

Najavio je solidarniju privredu, bez povećanja poreza u ovoj situaciji, a zanimljiva konkretna mera je i ručak za studente po ceni od - jednog evra.

KARANTIN I MASKE

ŽANA Kasteksa, koga Francuzi povezuju sa izlaskom nacije iz karantina zbog epidemije virusa korona, juče su slušali poslanici s maskama. On je poručio da je u ovoj teškoj situaciji najbolji način da se sačuvaju zdravlje i privreda, i da se država zaštiti od eventualnog drugog talasa, nošenje maske i masovno testiranje, uz izbegavanje, po svaku cenu, novog potpunog karantina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja