SRPSKI DIPLOMATA META: Ambasador BiH u Kanadi o zastavi na pola koplja povodom Dana žalosti

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 07. 2020. u 06:30

NAKON što je ministarka inostranih poslova Bisera Turković, inače član SDA, bez ikakve saglasnosti sa Savetom ministara BiH naredila da diplomatsko--konzularna predstavništvima BiH po celom svetu 11. jula moraju spustiti zastave na pola koplja povodom Dana žalosti u BiH zbog zločina u Srebrenici, na meti Bošnjaka su se našli ambasadori koji ovo nisu uradili, a među njima i ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav.

СРПСКИ ДИПЛОМАТА МЕТА: Амбасадор БиХ у Канади о застави на пола копља поводом Дана жалости

Ambasada BiH u Kanadi Foto RTRS

On kaže da nije postupio po instrukciji ministarke Turković, s obzirom na činjenicu da je tu odluku donela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Saveta ministara koja bi bila obavezujuća. Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

- Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom - poručio je Milisav. - Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na predlog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost.

Kada je reč o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vreme nedavne oluje u Otavi i biće vraćena kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

Ambasador Marko Milisav

 

Milisav je naglasio da je zbog neprofesionalnih tekstova načinjenih bez provere činjenica, objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova porodica je izložena pretnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija.

Naime, pojedini federalni mediji su objavili da u Ambasadi BiH u Otavi "ne samo da nije spuštena zastava, već je taj dan potpuno uklonjena".

Bošnjaci koji žive u Kanadi su obilazili ambasadu u Otavi i nakon toga su pisali na društvenim mrežama uvredljive komentare protiv ambasadora Milisava zato što nema zastave BiH na pola koplja. Niko nije proverio u ambasadi zbog čega nema jarbola na kojem stoji zastava ispred ambasade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu