Branilac “Crvene zvezde” postao ministar: Erik Dipon Moreti u novoj vladi Francuske

G. Čvorović

09. 07. 2020. u 08:22

PRE mnogo godina, bio sam u Srbiji. Angažovali su me da branim Srbina zatočenog u Prizrenu. Otišao sam tom prilikom na Kosovo polje. Bio sam impresioniran. To mesto, koje za Srbe predstavlja kolevku nacije, zaista je neverovatno. Obišao sam i manastire. Bio je to fantastičan trenutak u mojoj profesionalnoj karijeri. Nosim prelepe uspomene.

Бранилац “Црвене звезде” постао министар: Ерик Дипон Морети у новој влади Француске

Foto: Novosti arhiva

Tim rečima svojevremeno je, za "Novosti", opisao veze sa našom zemljom čuveni francuski advokat Erik Dipon Moreti, koji je pred Nacionalnim finansijskim tužilaštvom branio i odbranio Crvenu zvezdu posle sumnji u meču sa PSŽ. Moreti je sada, posle promene na čelu francuske vlade, imenovan za novog ministra pravde i predstavlja pravu zvezdu "prelaznog roka".

U ranijem razgovoru, za naš list, Dipon Moreti je za Haški tribunal rekao da nije model za pravosuđe i da ova institucija funkcioniše na krajnje čudan način. Čovek koji voli fudbal i koji kaže da je Ivan Ćurković iz Sent Etjena obeležio celo njegovo detinjstvo, kao specijalista za krivično pravo važi za jednog od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti.

Njegovi klijenti bili su, među ostalima, i čuveni Bernar Tapi, fudbaler Karim Benzema, rukometaš Nikola Karabatić... Dipon Moreti potiče iz skromne radničke porodice iz okoline Lila i osim slavnih ličnosti, brani i siromašne, ako treba i besplatno. Voli i koridu, lov, piše knjige, glumac je.

Neki od ministara u novoj, Kasteksovoj vladi, zadržali su, inače funkcije, kao što je Žan-Iv Ledrijan, zadužen za Evropu i spoljne poslove. Njegovo iskustvo Makronu će i dalje veoma dobro doći.

Zadatak nove vlade biće, pre svega, da prebrodi finansijske teškoće posle izlaska iz krize izazvane koronom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu