Hlade se odnosi Moskve i Ankare: Gas “ljulja” odnose Rusije i Turske?

Branko VLAHOVIĆ

18. 06. 2020. u 07:39 >> 14:24

Iako u Moskvi tvrde da se ne mešaju u sukobe u Libiji, u Ankari smatraju da Rusi pomažu feldmaršala Haftara

Хладе се односи Москве и Анкаре: Гас “љуља” односе Русије и Турске?

Foto: AP

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

ODNOSI Turske i Rusije, izgleda, ponovo ulaze u "hladnu fazu". Osim razlika u stavovima oko situacije u graničnom delu Sirije i Turske, kao i u Libiji, pojavio se i problem velikog duga privatnih turskih kompanija "Gaspromu". Ruski ministri spoljnih poslova i odbrane Sergej Lavrov i Sergej Šojgu planirali su da putuju u Istanbul 14. juna, ali taj put je odložen, jer eksperti nisu uspeli da dođu do predloga dogovora. A na dnevnom redu su bila upravo pitanja Sirije i Libije. Lavrov je samo razgovarao telefonom sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Iako u Moskvi tvrde da se ne mešaju u sukobe u Libiji, u Ankari smatraju da Rusi pomažu feldmaršala Haftara koji ratuje protiv jedinica vlasti u Tripoliju. S druge strane, Turska i ne skriva da podržava vladu nacionalnog spasa u Tripoliju.

TURSKE SNAGE U IRAKU

TURSKA je rasporedila specijalne snage na severu Iraka u okviru kopnene operacije protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), uz podršku avijacije i artiljerije. Pokretanje operacije je odgovor na "porast napada na turske policijske stanice i vojne baze" nedaleko od iračke granice, navodi se u saopštenju.

Predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan optužio je Rusiju i SAD da se ne drže obaveza da nateraju Kurde da se povuku iz graničnih delova Sirije. Osim toga, Erdogan kaže da Kurdi prodaju naftu vlastima Sirije. Na optužbe Erdogana u Moskvi još ne reaguju, ali nameće se pitanje koliko realno Rusi i Amerikanci mogu da utiču na Kurde koji se osećaju, po ko zna koji put, prevarenim.

Verovanje da će gasovod "Turski tok" ojačati odnose između Rusije i Turske pokazalo se naivnim i previše optimističkim. Upravo bi gas mogao da poljulja, ionako krhke, odnose Moskve i Ankare. Privatne turske kompanije koje uvoze "plavo gorivo" iz Rusije ostale su dužne za 2019. godinu "Gaspromu" oko dve milijarde dolara.

Turske kompanije su uzele samo oko 15 odsto gasa od količina predviđenih ugovorom. Zbog smanjene potrebe za ruskim gasom, ove godine bi turski dug mogao biti znatno veći. Sada će tih sedam privatnih kompanija pokušati da odobrovolje "Gasprom" da se ne ide na sud, jer bi pravda na ruskoj strani zato što je ugovor sačinjen po principu da se gas mora uzeti i svakako platiti.

Da ne bi komplikovali situaciju, u "Gaspromu" izbegavaju komentare, ali teško se može dogoditi da Turcima oproste toliki novac. Kupci su dali garancije svojih banaka na 600 miliona dolara. Po ugovoru, kupac bi trebalo da plati 70 odsto gasa koji nije uzeo, ali će moći da ga uzme u narednih pet godina.


"NE GLUMITE NOJA PRED TURSKOM"

"NATO ne sme da zabija glavu u pesak pred ponašanjem Turske prema drugim članicama Alijanse", izjavio je službenik francuskog ministarstva odbrane povodom turskog ometanja francuskog broda tokom obavljanja NATO misije. "Znali smo za komplikovane trenutke u Savezu, ali ne možemo da budemo nojevi i da se pretvaramo da nema problema sa Turskom u NATO", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a