Amerikanci nude razmenu špijuna: Moskva deluje zainteresovano za "trampu"

Novosti online

17. 06. 2020. u 17:46 >> 17:48

Američka spoljna obaveštajna služba razmatra mogućnost da razmeni svog čoveka Pola Vilana, kome je sud u Moskvi izrekao kaznu od 16 godina strogog zatvora.

Американци нуде размену шпијуна: Москва делује заинтересовано за трампу

Foto: Novosti arhiva

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

Vilan je profesionalni obaveštajac koji je imao zadatak da vrbuje saradnike ruske federalne službe bezbednosti (bivši KGB) i oficire Ministarstva odbrane Rusije. Vilanov advokat Vladimir Žerebenkov tvrdi da su Amerikanci spremni da iz zatvora puste trgovca oružjem Viktora Buta i pilota Konstantina Jarošenka, osuđenog za šverc droge. Obojica su uhapšena na prevaru, a zatim prebačena u SAD.

Zamenik predsednika Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume Aleksej Čepa izjavio je da Moskva može biti zainteresovana za zamenu američkog špijuna za građane Rusije.

Bivši američki marinac Pol Vilan je sakupljao informacije o kadrovskom sastavu ruskih tajnih službi. Suđenje mu je počelo u aprilu, uz poštovanje karantinskih mera. Bilo je zatvoreno za javnost, jer su u dokaznom materijalu bile i državne tajne.

Američki špijun ima pasoše još tri zemlje, a u Rusiju je više puta dolazio. Da bi imao pokriće, Vilan je radio u agenciji za odabir personala "Keli servisis", a zatim u kompaniji za proizvodnju auto-

-delova "Borg verner". Kako tvrdi, imao je mesečnu platu od 60.000 dolara, i pokušavao je da ubedi sud da je to zaista bio njegov posao i da on nikakve veze nema sa obaveštajnim službama.

Ali nesporno je da je Vilan, koji je kao američki marinac učestvovao u ratu u Iraku, već od prvog dolaska u Moskvu 2007. godine na razne načine pokušavao da se upozna sa ruskim oficirima obaveštajcima. U decembru 2018. godine je uhapšen u sobi hotela "Metropol" naspram Boljšog teatra u Moskvi.

ODBRANA PIJANSTVOM

Vilanu je USB fleš memoriju u hotel doneo saradnik ruske FSB na kojoj su, tobože, bili podaci o kadrovskom sastavu obaveštajne uprave FSB Rusije. Glavni dokaz da se bavio špijunažom je audio-snimak razgovora s ruskim oficirom obaveštajcem. Advokati su branili Pola da je mnogo pio dok se sastajao sa ruskim obaveštajcima, pa njegove snimljene razgovore ne treba uzimati kao dokaze. Kao što se moglo i očekivati, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da sud nije bio pravedan.

(Branko Vlahović)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)