"LOŠE VESTI ZA KIJEV": Bajden stoji na putu realizacije velikog projekta Ukrajine

Novosti onlajn

22. 06. 2024. u 14:12

UKRAJINA je sklopila kompleksan sporazum sa dobavljačem tečnog prirodnog gasa iz SAD, ali američki lider Džozef Bajden stoji na putu njegove realizacije, piše američki list „Vol strit džurnal“.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: Бајден стоји на путу реализације великог пројекта Украјине

Foto: AAP Photo/Alex Brandon

Kako se navodi, ukrajinska kompanija „D.trejding“ potpisala je ugovor sa američkom kompanijom „Venčur global“ o isporukama američkog tečnog gasa u Ukrajinu i zemlje Istočne Evrope. To bi im omogućilo da odustanu od ruskog gasa, a cilj je, kako se navodi, i „energetska bezbednost“ regiona. Međutim, postoje i „loše vesti“ za Kijev.

„Na putu uspeha dogovora stoji predsednik Bajden“, piše list.

Naime, autor objašnjava da je američki predsednik u januaru suspendovao izdavanje dozvola za nove projekte za izvoz tečnog prirodnog gasa koje je doneo u okviru „zelene agende“. Problem je u tome što gas treba da se kupuje preko terminala „Venčur global CP 2“ koji sada potpada pod Bajdenov moratorijum.

Ističe se da je moratorijum izazvao ogromnu političku neizvesnost u pogledu daljih isporuka američkog gasa, a Bajden, ukoliko ponovo pobedi na predsedničkim izborima, verovatno će ga uvesti na stalnoj osnovi.

Kako list navodi, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Evropa je diverzifikovala isporuke energenata, ali mnoge države i dalje zavise od gasa iz Rusije koji dolazi gasovodom preko Ukrajine. Petogodišnji ugovor o tranzitu sa ruskim

„Gaspromom“ ističe krajem ove godine i Ukrajina nema nameru da ga obnavlja. Novi sporazum SAD i Ukrajine trebalo je da reši taj problem.

Podsećamo, Rusija je krajem maja prvi put posle skoro dve godine uspela da pretekne SAD po obimu isporuka gasa evropskim zemljama.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

BOSANSKI STRUČNjAK: Srbija je pokazala kako se to radi, a ovi naši čekaju da im rode donesu struju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)