ODMAH NAKON LANSIRANJA STIGAO ISKANDER: Uništen još jedan ukrajinski HIMARS MLRS (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 20:00

IZVIĐAČKA oprema ruske grupe trupa Sever detektovala je višecevni raketni sistem HIMARS odmah kako je lansirao rakete.

ОДМАХ НАКОН ЛАНСИРАЊА СТИГАО ИСКАНДЕР: Уништен још један украјински ХИМАРС МЛРС (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Brzo prenošenje informacija posadama Iskander OTRK-a omogućilo je trenutno uništavanje američkog MLRS-a.

Izviđačka bespilotna letelica pratila je kretanje lansera HIMARS od vatrenog položaja do privremene lokacije, nakon čega je pogođen raketnim udarom.

Posada OTRK-a Iskander potpuno je uništila ne samo američki MLRS, već i bezbednosni transport sa ljudstvom koji ga je opsluživao.

Napomenimo da je uništavanje MLRS HIMARS u zoni dejstva ruske grupe snaga Sever na pravcu Harkov izvestilo danas Ministarstvo odbrane Rusije u svom dnevnom izveštaju o borbenim dejstvima u Ukrajini.

Prema pojedinim zapadnim analitičarima, čini se da je Rusija pogodila ukrajinski M270 (veličina i dužina su ih naveli da misle da je u putanju M270/MARS II) koji su primetili tokom lansiranja ATACMS/GMLRS raketa, te odmah zatim uništili.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, u roku od 24 sata, pored američkog sistema, na ovom delu fronta uništeno je još nekoliko jedinica vojne tehnike i navodno skoro tri stotine pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski gubici prema ruskom ministarstvu su iznosili do 290 vojnika, tri vozila, američki lanser M142 HIMARS MLRS, 155 mm nemačke haubice Panzerhaubitze-2000, dve haubice 152 mm D-20, 122 mm D-30 haubica i protivbaterijska kontra stanica AN/TPQ-50 proizvedena u SAD, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, prema istom današnjem izveštaju, sistemi ruske PVO su uspeli da presretnu 21 raketu ispaljenu iz višecevnog raketnog sistema HIMARS. Ipak sistemi poput američkog HIMARS i M270 nastavljaju da zadaju muke ruskim snagama.

Foto telegram/solovjevlive

HIMARS UKRATKO

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lokid Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jova) je ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se ipak odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

Foto Cpl Jamie Peters RLC mod.uk

M270 MLRS (MULTIPLE LAUNCH ROCKET SYSTEM)

U pitanju je mobilni artiljerijski raketni sistem koji se koristi za lansiranje nevođenih raketa i vođenih raketa zemlja-zemlja. Ovaj sistem je prvobitno razvijen od strane SAD-a i trenutno je u upotrebi u različitim vojnim snagama širom sveta.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. Tipičan lansirni kontejner može nositi 12 raketa. M270 koristi različite vrste raketa uključujući MLRS (M31 GMLRS) sa dometom od nekoliko desetina kilometara.

GMLRS su precizne rakete koje mogu biti opremljene različitim bojevim glavama, uključujući i takozvane “Unitary” bojeve glave i bojeve glave sa poddeljenim efektom.

M270 je montiran na mobilnom vozilu koje mu omogućava brzu relokaciju na različite lokacije. Vozilo ima široku pokretljivost na različitim vrstama terena, što ga čini korisnim za različite taktičke situacije.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. Sistem za lansiranje raketa integriše se sa komandnim i kontrolnim sistemom koji omogućava precizno određivanje ciljeva i upravljanje lansiranjem raketa.

M270 MLRS se koristio u različitim sukobima i vojnim operacijama širom sveta, uključujući Zalivski rat, ratove na Balkanu, Avganistan i Irak.

Tokom vremena, M270 je prošao kroz različite modernizacije kako bi se održala njegova operativna efikasnost i usklađivanje sa savremenim vojnim standardima.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!