SVE SE TRESE OD PUTINOVIH REČI KOREJI: Podržaćemo vas u borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja

Novosti online

18. 06. 2024. u 07:37

PRES-služba Kremlja objavila je članak predsednika Vladimira Putina za severnokorejski list Nodong Sinmun – „Rusija i Severna Koreja: tradicije prijateljstva i saradnje kroz godine“.

СВЕ СЕ ТРЕСЕ ОД ПУТИНОВИХ РЕЧИ КОРЕЈИ: Подржаћемо вас у борби против подмуклог, опасног и агресивног непријатеља

Foto: Tanjug/AP

U članku se navodi da Rusija „visoko ceni snažnu podršku“ Severne Koreje u izvođenju vojnih operacija u Ukrajini i da će podržati korejski narod u „borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja, u njihovoj borbi za nezavisnost“.

Na početku članka predsednik se osvrće na istoriju odnosa dveju država, počev od 1945. godine. U tekstu se pominju događaji iz Drugog svetskog rata, priznanje republike od strane rukovodstva SSSR-a, Korejski rat (1950-1953), kao i prva poseta Vladimira Putina zemlji 2000. godine.

- Pjongjang je bio i ostao naš ubeđeni istomišljenik i pristalica, spreman da se odlučno odupre želji kolektivnog Zapada da spreči formiranje multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na pravdi, međusobnom poštovanju suvereniteta i uvažavanju međusobnih interesa - piše Vladimir Putin.

U članku se navodi da je Rusija spremna na blisku saradnju sa Severnom Korejom radi daljeg uspostavljanja demokratskih i stabilnih odnosa. Napominje se da je za to planirano da se naprave mehanizmi za izvođenje međusobnih transakcija koji nisu pod kontrolom Zapada, a da se u budućnosti izgradi „arhitektura jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji“.

Foto: Tanjug

Cilj članka je, kako se navodi, želja da sa korejskom i stranom publikom Nodong Sinmun podeli razmišljanja o perspektivama saradnje između Rusije i Severne Koreje.

Članak je tempiran da se poklopi sa posetom Vladimira Putina Severnoj Koreji, koja će se održati od 18. do 19. juna. Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov rekao je da će šefovi država razgovarati o perspektivama odnosa, ekonomiji, bezbednosti i međunarodnoj saradnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev