"ROJTERS" OTKRIO TRI KLJUČNE TAČKE: Šta je zajednička vizija učesnika samita o Ukrajini u Švajcarskoj

Tanjug

16. 06. 2024. u 11:30

U NACRTU zajedničkog saopštenja sa mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj navode se tri tačke zajedničke vizije učesnika samita o ključnim aspektima - da je bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine nedopustiva, da bezbednost hrane ne sme da bude korišćena kao oružje i potpuna razmena ratnih zarobljenika, prenosi Rojters navodeći da je imao uvid u dokument.

РОЈТЕРС ОТКРИО ТРИ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ: Шта је заједничка визија учесника самита о Украјини у Швајцарској

Foto: Tanjug/AP photo

Agencija navodi da u nacrtu piše da je na samitu bilo reči o stvaranju okvira za sveobuhvatan, pravedan i trajan mir zasnovan na međunarodnom pravu, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija, Zajednička vizija svih učesnika samita, prema nacrtu saopštenja, uključuje tri tačke, od kojih je prva da svaka upotreba nuklearne energije mora biti bezbedna, kao i da ukrajinske nukelarne elektrane, uključujući nuklearku Zaporožje, moraju da funkcionišu bezbedno pod potpunom kontrolom Ukrajine i u skladu sa principima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju i pod njenim nadzorom.

"Bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine je nedopustiva", ističe se u nacrtu, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP photo

Kao druga tačka navedeno je da bezbednost hrane ne sme da bude korišćena kao oružje na bilo koji način i da ukrajinski poljoprivredni proizvodi treba da budu obezbeđeni sigurno i slobodno zainteresovanim trećim zemljama. S tim u vezi dodaje se da je od kritične važnosti slobodna i bezbedna komercijalna plovidba u Crnom i Azovskom moru.

Treća tačka u nacrtu je potpuna razmena ratnih zarobljenika, uključujući, kako je navedeno, "svu deportovanu i nezakonito izmeštenu ukrajinsku decu i sve druge ukrajinske civile koji su nezakonito pritvoreni".

"Verujemo da postizanje mira zahteva učešće i dijalog između svih strana. Mi smo, stoga, odlučili da preduzmemo konkretne korake u budućnosti u navedenim oblastima uz angažovanje predstavnika svih strana. Povelja UN, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, može i poslužiće kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini", navedeno je u nacrtu zaključaka.

Foto: Tanjug/AP photo

U Švajcarskoj se juče i danas održava samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, preneo je ranije Rojters.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev