SITUACIJA NA BALKANU PRETNJA PO NACIONALNU BEZBEDNOST AMERIKE? Bajden produžio uredbu o vanrednoj situaciji

Tanjug

14. 06. 2024. u 21:57

AMERIČKI predsednik Džo Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan, jer, kako tvrdi, situacija na Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD.

СИТУАЦИЈА НА БАЛКАНУ ПРЕТЊА ПО НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ АМЕРИКЕ? Бајден продужио уредбу о ванредној ситуацији

Foto: EPA

U saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće, Bajden navodi da se nastavljaju "akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije".

Smatra da te akcije predstavljaju "vanrednu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD" i da bi zbog toga vanredna situacija za Balkan trebalo da ostane na snazi i nakon 26. juna. Prva takva izvršna uredba donesena je 26. juna 2001. godine.

Predsednik SAD je naknadno izmenio tu uredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi bili preduzeti dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Severnu Makedoniju, a 8. juna 2021. godine doneta je i Izvršna naredba 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou.

BONUS VIDEO: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?