UDARNE VESTI IZ KIJEVA: Ukrajina odgovorila na Putinov predlog o primirju

Tanjug

14. 06. 2024. u 15:10

UKRAJINA neće prihvatiti uslove za početak pregovora o prekidu rata koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihailo Podoljak.

УДАРНЕ ВЕСТИ ИЗ КИЈЕВА: Украјина одговорила на Путинов предлог о примирју

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

On je odbacio predlog Putina, ocenivši da nije reč o ozbiljnom pokušaju da se postigne sporazum o miru i da nije relevantan za bilo kakve pregovore. Podoljak je za Rojters dodao da "ne postoji mogućnost da se nađe kompromis" između Putinovih izjava i uslova za kraj rata koje je iznela Ukrajina.

Putin je ranije danas izjavio da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije i da se odrekne namere da uđe u NATO da bi počeli mirovni pregovori.

On je naveo da bi ukrajinske trupe morale da se povuku sa teritorija Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Foto Tanjug/AP

- Čim Kijev izjavi da je spreman za takvu odluku i počne stvarno povlačenje trupa iz ovih regiona, a takođe zvanično obavesti o odustajanju od planova za ulazak u NATO, uslediće odmah, bukvalno istog minuta, naređenje naše strane za prekid vatre i otpočinjanje pregovora. Ponavljam, uradićemo to odmah - istakao je Putin.

On je dodao da je Moskvi za mirno rešenje potreban neutralan, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!