MAKRON U VELIKOM PROBLEMU: Stigle vesti koje mu se nikako neće svideti

Novosti online

13. 06. 2024. u 21:39

REJTING popularnosti francuskog predsednika Emanuela Makrona, čija je stranka pokazala katastrofalne rezultate na izborima za Evropski parlament, dostigao je najniži nivo u poslednjih pet i po godina, pokazalo je istraživanje istraživačke kompanije Elabe za list Ehos.

МАКРОН У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Стигле вести које му се никако неће свидети

Foto: AP Photo/Michel Euler

- Rejting poverenja šefa države pao je za 5 poena - na 24 odsto, što je najniža cifra od početka njegovog drugog petogodišnjeg predsedničkog mandata - navodi se u istraživanju.

Makronov nivo popularnosti bio je niži samo 2019. godine, na vrhuncu protestnog pokreta „žutih prsluka“, tada je ostao na 23%. Primećuje se da se podrška francuskom predsedniku smanjuje među svim segmentima stanovništva, uključujući zaposlene (minus 12 poena, 33% podrške) i penzionere (minus 4 poena i 26% pozitivnih kritika).

- Ovo pokazuje da ekonomski problemi ostaju najznačajniji. Postoji i zabrinutost zbog nestabilnosti koju je sam Emanuel Makron izazvao raspuštanjem parlamenta - rekao je šef Elabea, sociolog Bernard Salames.

On je sugerisao da će se Makron verovatno suočiti sa problemima u drugom krugu parlamentarnih izbora, pošto ni pristalice republikanaca ni pristalice socijaldemokrata nisu bile spremne da glasaju za njegovu stranku.

Podrška premijeru Gabrijelu Atalu , kojeg je Makron imenovao u januaru , takođe nastavlja da opada. Pao je za 4 poena i iznosi 29%.

- Ovo postavlja pitanje: da li se glas Emanuela Makrona čuje u ovoj izbornoj kampanji? Gabrijel Atal je nesumnjivo najpogodniji da je vodi - napominje sociolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO SE ČEKALO!  Evo kada Novak Đoković igra polufinale Vimbldona!