PUTIN NAREDIO VOJSCI: Pritisnite "nuklearno dugme" (FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

13. 06. 2024. u 19:59

RUSIJA je ponovo izvela taktičko raspoređivanje nuklearnog oružja i vežbu gađanja duž granice sa Ukrajinom, koja je uključivala prebacivanje lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišta i aerodroma, gde su utovarene na bombardere.

ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните нуклеарно дугме (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: RIA.ru

To je saopštila specijalna nuklearna jedinica ruske vojske.

Ministarstvo odbrane Rusije je istaklo da su lansiranja simulirana, ali da su sve ostalo izvršile trupe kako bi to izgledalo u pravom napadu.

Snimci koje su objavili pokazuju kako mornarička posada pritiska "nuklearno dugme" sa ratnog broda za koji se veruje da se nalazi u Baltičkom moru kako bi pogodila metu udaljenu nekih 350 kilometara, dok su bombarderi Tu-22M3 sa nuklearnim oružjem snimljeni kako poleću sa nepoznate piste.

U međuvremenu, prikazana je kopnena mobilna posada u Lenjingradskom vojnom okrugu na severozapadu Rusije kako puni mobilne balističke rakete kratkog dometa za koje se sumnja da su sposobne da nose nuklearno oružje, iako su bojeve glave bile zamućene na snimku.

Uznemirujući snimak dolazi kada SAD najavljuju proširenje svog režima sankcija protiv Kremlja, što je navelo zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva da kaže da Moskva treba da nanese "maksimalnu štetu SAD i njihovim saveznicima".

Njuzvik piše da je u sredu iznenada promenjen scenario zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Belorusije, a Moskva i njen saveznik započeli su vežbe za svoje trupe u taktičkom nuklearnom naoružanju tik uz granicu NATO-a.

Vladimir Putin je naredio ove vojne vežbe u maju kao odgovor na, kako su rekli, provokativne izjave i pretnje sa Zapada.

Ministarstvo odbrane Rusije je 21. maja saopštilo da je počela prva faza vežbi, uključujući "praktično testiranje pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja" u Južnom vojnom okrugu zemlje. Druga faza vežbi ruskih i beloruskih trupa počela je u utorak.

Ali u sredu, u saopštenju na platformi Telegram, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da se novoosnovani Lenjingradski vojni okrug - koji se nalazi u blizini Finske i baltičkih država - takođe pridružio nuklearnim manevrima. Osnivanje te oblasti najavljeno je u februaru kao odgovor na ulazak Finske u NATO.

- U okviru druge etape vežbi nestrateških nuklearnih snaga, osoblje raketne formacije Lenjingradskog vojnog okruga uvežbava zadatke borbene nabavke specijalne trenažne municije za operativno-taktički raketni sistem Iskander-M. , opremanje lansirnih vozila i tajno napredovanje na konkretnu poziciju za lansiranje projektila - saopštilo je Ministarstvo.

Rečeno je i da će se u sve uključiti i Ratna mornarica Rusije i da će članovi posade opremiti 'krlaće rakete sa specijalnim bojevim glavama za obuku', kao i ući u određena patrolna područja.

Nakon što je Putin u februaru uspostavio Moskovsku i Lenjingradsku vojnu oblast, američki istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISV) rekao je da taj potez ukazuje na to da se priprema za potencijalni rat punog obima sa NATO-om u budućnosti.

ISV je tada rekao da ponovno stvaranje pomenutih vojnih oblasti "podržava paralelne ciljeve konsolidacije kontrole nad ruskim operacijama u Ukrajini u kratkom i srednjem roku i, dugoročno, priprema za potencijalni budući veliki konvencionalni rat protiv NATO-a."

Lenjingradski vojni okrug je ključna komponenta ruskih oružanih snaga koja nadgleda odbranu zapadnog regiona Rusije.

Rusija je upozorila da bi akcije Zapada mogle da je nateraju da promeni svoju nuklearnu doktrinu, koja postavlja uslove pod kojima može da koristi takvo oružje.

Putin je 7. juna na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da je nuklearna doktrina njegove zemlje "živi instrument" koji se može promeniti.

- Rusija pažljivo prati šta se dešava u svetu oko nas i ne isključuje neke promene u ovoj doktrini - rekao je tada Putin.

(B92)

BONUS VIDEO: NAJVEĆI ZATVOR U AMERICI -  Pogled iznutra na El Salvador

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev