KONAČNO REŠENA MISTERIJA NESTALOG AVIONA: Godinama se ništa nije znalo, a sada je usledio šok (VIDEO)

Novosti online

12. 06. 2024. u 17:14

PEDESET tri godine nakon što je privatni avion sa pet muškaraca nestao u snežnoj noći u Vermontu, stručnjaci veruju da su pronašli olupinu davno izgubljenog mlaznjaka u jezeru Šamplejn u Severnoj Americi.

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks

Avion je nestao ubrzo nakon što je poleteo sa aerodroma Berlington za Providens, Roud Ajlend, 27. januara 1971. U njemu su bila dva člana posade i tri zaposlena u razvojnoj kompaniji iz Džordžije " Kazins Propertis", koji su radili na razvojnom projektu u Berlingtonu.

Prvobini napori za pronalaskom aviona nisu dali rezultate i jezero se zaledilo četiri dana nakon što je avion nestao. Usledilo je najmanje 17 drugih pretraga, sve dok podvodni tragač Geri Kozak i tim koji je koristio vozilo na daljinsko upravljanje prošlog meseca nisu pronašli olupinu mlaznjaka sa istom prilagođenom bojom u jezeru blizu mesta gde je kontrolni toranj poslednji put pratio avion pre nestanka. Snimljene su sonarne slike olupine pronađene 200 stopa (60 metara) ispod vode u blizini ostrva Juniper.

- Sa svim tim dokazima, 99% smo apsolutno sigurni da je to to - rekao je Kozak u ponedeljak. Otkriće olupine daje porodicama žrtava „neke odgovare na mnoga pitanja koja su imali - rekao je on.

Dok je rođacima laknulo zbog pronalaska aviona, otkriće im je otvorilo nova pitanja i stare rane.

- Sada kada je pronađen avion, to je miran osećaj, u isto vreme i veoma tužan osećaj - rekla je Barbara Nikitas, nećaka pilota Džordža Nikite, u intervjuu za Asošiejted pres u utorak.

- Znamo šta se dogodilo. Videli smo par fotografija. Mislim da se sada borimo sa tim - rekla je ona.

Otac Frenka Vajldera, takođe Frenk Vajlder, bio je putnik u avionu.

- Provesti 53 godine ne znajući da li je avion u jezeru ili možda na planini negde tamo bilo je uznemirujuće - rekao je Vajlder, koji živi izvan Filadelfije.

- I opet, osećam olakšanje što znam gde je avion sada, ali nažalost to otvara druga pitanja i sada moramo da radimo na njima - rekao je on.

Kada se led otopio u proleće 1971. godine, ostaci iz aviona pronađeni su na Šelburn Pointu, navodi Kozak. Podvodna potraga u maju 1971 nije uspela da pronađe olupinu. Dogodilo se najmanje 17 drugih potraga , uključujući i 2014. godinu, navodi Kozak. U to vreme, vlasti su bile podstaknute radoznalošću u nadi da će nova tehnologija pronaći olupinu, ali nije.

Kozak i tim istraživača prvi su napravili značajan napredak u istrazi nestalog aviona iz 1971. godine.

Predstavnik Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja potvrdio je da istražuje informacije koje je dobio.

(Asošijejted pres)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)