"NATO NAS NE MOŽE NATERATI DA UBIJAMO U RUSIJI": Stigao žustar odgovor prvom čoveku Alijanse - Ne znam zašto je rekao tako nešto...

Novosti online

27. 05. 2024. u 13:53

PREMIJERKA Italije Đorđa Meloni i drugi visoki zvaničnici te zemlje kritikovali su reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da je došlo vreme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju, optužujući ga za podizanje tenzija s Moskvom.

НАТО НАС НЕ МОЖЕ НАТЕРАТИ ДА УБИЈАМО У РУСИЈИ: Стигао жустар одговор првом човеку Алијансе - Не знам зашто је рекао тако нешто...

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

- Ne znam zašto je Stoltenberg rekao tako nešto, mislim da moramo da budemo veoma oprezni - izjavila je Melonijeva za italijanski TV kanal "Rai 3", te ipak istakla da "NATO mora da ostane čvrst, da ne daje signal da popušta", ali da se s tim u vezi mora biti oprezan.

Premijerka je dodala da ima "mnogo upitnih izjava", podsećajući da je zamerila predsedniku Francuske Emanuelu Makronu zbog njegovih opaski o potencijalnom slanju trupa u Ukrajinu.

Njen zamenik i lider desničarske partije "Liga" Mateo Salvini svakako je bio oštriji u oceni Stoltenbergovih reči rekavši na predizbornom skupu da čelnik Alijanse "ne može da govori u ime italijanskog naroda".

- NATO nas ne može naterati da ubijamo u Rusiji, niti nas bilo ko može naterati da pošaljemo italijanske vojnike da se bore ili ginu u Ukrajini - rekao je Salvini, tvrdeći da Rim Kijevu šalje oružje samo da bi se "odbranio", a ne da bi se "borio, udario i ubijao van svoje teritorije".

- Ovaj gospodin treba ili da zatraži oproštaj, 'popravi' svoju izjavu ili da podnese ostavku - dodao je Salvini.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je takođe insistirao na tome da oružje koje Italija šalje Kijevu mora da se koristi samo u Ukrajini.

Komentari šefa NATO-a dolaze u trenutku kada zapadni lideri daju sve smelije izjave o napadima na rusku teritoriju. Međutim, po rečima iz Moskve, tvrdnje o postojećim ograničenjima upotrebe američke municije su lažne i osmišljene da održe iluziju da Zapad nije deo sukoba.

- Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje gađa ciljeve na teritoriji Rusije, pre svega civilnu infrastrukturu i stambena naselja - rekao je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov, napominjući da je američko oružje, poput raketa "atakams", već korišćeno za napade unutar Rusije, uključujući i napade na civilne ciljeve.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)