MAKRON POČINJE TRODNEVNU POSETU NEMAČKOJ: Prva poseta predsednika Francuske Berlinu za poslednje 24 godine

Novosti onlajn

26. 05. 2024. u 10:30

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron počinje danas trodnevnu posetu Nemačkoj, što je prva poseta predsednika Francuske Berlinu za poslednje 24 godine.

МАКРОН ПОЧИЊЕ ТРОДНЕВНУ ПОСЕТУ НЕМАЧКОЈ: Прва посета председника Француске Берлину за последње 24 године

Foto: Tanjug/AP

Makron će se sastati sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, sa kojim će posetiti nekoliko regiona Nemačke i naglasiti dobre i jedinstvene odnose između dve zemlje, objavljeno je na sajtu nemačkog predsednika.

Najavljeno je da će Makron i Štajnmajer danas prvo posetiti festival demokratije u Berlinu povodom obeležavanja 75 godina nemačkog Osnovnog zakona i 35 godina mirne revolucije 1989. godine koja je dovela do ponovnog ujedinjenja dve Nemačke.

Pozivajući Makrona kao jedinog stranog državnog gosta na obeležavanje godišnjice osnivanja Savezne Republike Nemačke, Štajnmajer želi da istakne jedinstven značaj nemačko-francuskog prijateljstva, navedeno je u saopštenju. Drugog i trećeg dana posete, Makron će boraviti u Drezdenu i Minsteru, gde će sa Štajmajerom razgovarati o zajedničkim izazovima dve zemlje, uključujući bezbednost Evrope i tehnološke inovacije.

Tokom posete Minsteru Makronu će u utorak biti uručena Međunarodna vestfalska nagrada za mir. Politikolog Erik-Andre Martin sa Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI) ocenio je za nemački Tagesšau da je glavna poruka Makronove posete Nemačkoj da je odnos dve zemlje važniji nego ikad i da je to važno i za celu Evropu.

BONUS VIDEO:

HADžIFEJZOVIĆ NAPAO TVORCE SRAMNE REZOLUCIJE: Vučiću ni Amerika, ni EU, nisu mogli ništa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev