SUĐENJE ZA 322 MAFIJAŠA "NDRANGETE": Italijansko tužilaštvo zatražilo gotovo 5.000 godina robije

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

09. 06. 2023. u 21:00

U MESTU Lamecija Terme u Kalabriji 13. januara 2021 je počeo veliki proces u kojem je, po predlogu tima tužilaca na čelu sa Nikolom Grateri, predložena ukupna kazna od 4.744 godine i 10 meseci zatvora kalabrijskoj mafiji "Ndrangeti".

СУЂЕЊЕ ЗА 322 МАФИЈАША НДРАНГЕТЕ: Италијанско тужилаштво затражило готово 5.000 година робије

Foto AP

Na optuženičkoj klupi je 322 mafijaša, optuženih po osnovu oko 400 tačaka optužnice, koji su uhapšeni u akciji decembra 2019. godine, u dugotrajnoj i organizovanoj akciji „Rinašita Skot“.

Optuženi su mafijaši po raznim osnovama, za razna krivična dela, mafijaško udruživanje u cilju izvršenja krivičnih radnji, ucene, ubistva, pranje prljavog novca, promet droge, oružja, zelenaštvo, odavanje poslovnih tajni, a ima onih sa otežavajućim okolnostima gde se dojavljivalo mafijašima da su praćeni...

Koga sve ima među mafijašima ili saradnicima: advokati, ugledni političar - bivši parlamentarac optužen za saučesništvo u mafijaškim poslovima, lokalni političari, ali i ljudi u uniformi, za koje su zatražene velike kazne. Tužilac na čelu tima Nikola Grateri zatražio je osam godina robije za bivšeg karabinijera, 15 za osobu koja je bila u službi Odelenja za antimafiju i 18 za glavnog operativca u Odelenju karabinijera u Vibo Valentia. Tu su i bivši gradonačelnici, bivši članovi gradskih uprava, za njih je zatraženo 18 i 20 godina robije.

U međuvremenu je uhapšen u Đenovi super-bos Paskal Bonavota, koji je bio u bektvu pet godina, pa se pridružio i on mafijašima u maksi procesu.

Akcija „Rinašita Skot“ potpuno je ogolila svet veza između "Ndrangete" i političara pod nebom Vibo Valentie. Kako je u međuvremenu došlo do unutrašnjih nesporazuma i cepanja u "Ndrangeti", pojavio se veliki broj pokajnika i "saradnika pravde". Tako su otkrivene radnje jezgra mafijaških porodica, među njima najčuvenija Emanele Mankuzo, potomka mafijaške "dinastije" iz Vibijana.

Veliki broj zatraženih kazni je između 14, 20, 28, 30 godina, a najveća je od 40 godina.

BONUS VIDEO - PROCES VEKA PROTIV MAFIJE: U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati