RAT U UKRAJINI: Putin - Ofanzivni potencijal trupa kijevskog režima i dalje postoji

Novosti online

09. 06. 2023. u 07:27 >> 17:22

RAT u Ukrajini danas je ušao u 471. dan. Nakon poplava izazvanih rušenjem brane u Novoj Kahovki kod Hersona evakuisano je više od 2000 ljudi. Žestoke borbe vode se u Donjecku, a sudeći po fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, navodno je uništen i prvi "leopard", što je podstaklo spekulacije da je najavljivana ukrajinska kontraofanziva počela.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин - Офанзивни потенцијал трупа кијевског режима и даље постоји

Foto: Profimedia/Ilustracija

CAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vredan dve milijarde dolara

Pentagon je objavio da će Ukrajini poslati paket pomoći vredan dve milijarde dolara koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane.

Kako je navedeno u saopštenju američkog ministarstva odbrane, Kijevu će biti poslate rakete, artiljerijski meci 105 mm i 203 mm, kao i bespilotni vazdušni sistemi "puma".

Ukrajina će dobiti i raketne sisteme navođene laserom i podršku za obuku i održavanje.

Putin: Ukrajinska ofanziva počela na svim frontovima

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je ukrajinska ofanziva počela na svim frontovima!

- Možemo sa sigurnoću da kažemo da je kontraofanziva počela, a o tome svedoči upotreba strateških rezervi - rekao je šef države.

Putin je naglasio da Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru zbog hrabrosti ruskih vojnika i pravilnog organizovanja trupa.

- Može se reći da su svi dosadašnji pokušaji kontraofanzive propali, ali ofanzivni potencijal trupa kijevskog režima i dalje postoji - rekao je Putin.

Šef diplomatije EU: Sve ukazuje da Rusija stoji iza rušenja brane

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je u petak da "sve ukazuje da Rusija stoji iza uništenja brane Kahovka", za šta Moskva i Kijev optužuju jedno drugo.

Putin: Rusija posle 7. ili 8. jula počinje da razmešta taktičko naoružanje u Belorusiji

Rusija će posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

- Situacija je u celini stabilna, čak bih rekao, dobra. Sarađujemo u toj sferi. U vezi s najosetljivijim pitanjima, o kojima smo s dogovarali, sve teče po planu – 7. ili 8. jula se završava priprema odgovarajućeg naoružanja i odmah ćemo početi da radimo na tome da na vašoj teritoriji razmestimo odgovarajuće vidove naoružanja. Sve teče po planu i sve je stabilno - rekao je Putin.

Foto: AP

Ruski predsednik je u martu izjavio da su se Moskva i Minsk dogovorili da, ne narušavajući međunarodne obaveze, razmeste rusko taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji.

Putin je objasnio da Rusija ne predaje Belorusiji svoje nuklearno oružje, nego da čini ono što su SAD činile decenijama, pošto "Amerikanci obučavaju savezničke posade i njihove pilote da, ukoliko je neophodno, koriste tu vrstu naoružanja".

Prema Putinovim rečima, izgradnja spremišta za taktičko nuklearno oružje u Rusiji biće završena 1. jula.

(Sputnjik)

Kijev: Teške borbe u Donjecku

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je da je situacija na liniji fronta napeta i da se teške borbe vode regionu Donjecka na istoku zemlje.

- Situacija je napeta na svim područjima fronta - navela je Malijar na Telegramu.

Moskva: Napad dronom na ruski grad Voronjež, obaveštajci istražuju

Kremlj je saopštio da ruske obaveštajne službe istražuju napad dronom na ruski grad Voronjež, za koji optužuje Ukrajinu, u kojem su tri osobe povređene.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da službe bezbednosti rade na razjašnjavanju detalja incidenta.

Regionalni načelnik je prethodno saopštio da su tri osobe lakše ranjene kada je dron udario u stambenu zgradu u gradu.

SBU objavio navodni dokaz da su Rusi uništili branu

Ukrajinska obaveštajna služba (SBU) saopštila je danas da je presrela telefonski poziv za koji tvrdi da dokazuje da su ruske snage digle u vazduh branu Nova Kahovka i pripadajuću hidroelektranu u oblasti Herson na jugu Ukrajine.

Ukrajinski obaveštajci objavili su danas na društvenim mrežama audio snimak razgovora koji traje oko minut i po. Na snimku se, tvrdi SBU, može čuti razgovor dvojice pripadnika ruske vojske.

- Oni (Ukrajinci) nisu tukli po brani. Bila je to naša diverzantska grupa. Hteli su da ih uplaše oštećenjem brane, ali stvari nisu išle po planu i ispostavilo se da je šteta veća od planirane - kaže jedan od sagovornika.

Ove informacije nisu nezavisno proverene.

Voda u Hersonu je pala za 20 centimetara

Ukrajinska državna televizija Suspilne javlja da je nivo vode u Hersonu preko noći pao za 20 cm, pozivajući se na šefa regionalne vlade Aleksandra Prokudina.

Navodi se da su iz poplavljenih područja evakuisane 2.352 osobe, kao i 550 životinja.

Ukrajina: Oborili smo četiri ruska projektila

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je odgovorilo na ruski vazdušni napad preko noći.

Kako navode, uspeli su da obore četiri od šest krstarećih raketa koje je lansirala Rusija i 10 od 16 dronova.

Bajden: Zapad učinio sve da Ukrajinu pripremi za kontraofanzivu

Zapadne države su učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, izjavio je američki predsednik Džo Bajden i dodao da je optimista.

- Kolektivno smo uradili sve da im pomognemo da budu spremni. Pomoć će se nastaviti - poručio je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Tanjug

On je dodao da je bio "veoma optimističan u razgovorima sa Ukrajincima".

Istakao je da SAD i saveznici nameravaju da pruže pomoć Kijevu u obezbeđivanju "dugoročne bezbednosti".

IPR: Napad u Zaporožju ne pokazuje prave kapacitete Ukrajinske vojske

Očekuje se da će ukrajinska kontraofanziva uključiti niz operacija različitih obima, navodi privatna analitička kuća iz Vašingtona "Institut za proučavanje rata" u svojoj najnovijoj proceni.

To uključuje lokalizovane napade poput onog koji se dogodio 8. juna na jugoistoku Ukrajine, južno od grada Zaporožja.

Ukrajina je 8. juna pokrenula dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, javili su zapadni mediji pozivajući se na neimenovane ukrajinske zvanične izvore, jedan od njih navodno blizak predsedniku Vladimiru Zelenskom. Napredovanje Kijeva južno od Zaporožja moglo bi se pokazati posebno efikasnim jer bi moglo da preseče kopneni koridor između Rusije i Krima, presecajući tako ruske linije snabdevanja.

Međutim, manji napori ne predstavljaju maksimalan kapacitet ukrajinskog broja ili efikasnost, napominje IPR:

- Ukrajina je ranije pokazala sposobnost da sprovede koordinisanu i efikasnu ofanzivnu operaciju koristeći više mehanizovanih brigada još u septembru 2022. tokom oslobađanja Harkovske oblasti - piše IPR.

Blumberg: Pentagon šalje pomoć za jačanje ukrajinske PVO

Pentagon je spreman da objavi značajan dugoročni paket naoružanja za Ukrajinu, sa ciljem jačanja protivvazdušne odbrane, u vrednosti od preko 2 milijarde dolara. Ova finansijska sredstva, izveštava Blumberg, olakšaće nabavku raketnih bacača i projektila "hok", kao i dva protivvazdušna raketna sistema "patriot".

Čehov: Uništeno više od 50 oklopnih vozila Ukrajine

Pripadnici ruske borbene grupe "Vostok" uništili su više od 50 oklopnih vozila Ukrajine, uključujući 21 tenk, tvrdi za RIA Novosti šef pres-centra grupe potpukovnik Oleg Čehov.

 

- Na pravcu južno-Donjeck jedinice grupe snaga "Vostok", uz podršku artiljerije i avijacije, nanele su štetu neprijatelju. Uništeno je osam tenkova, 17 oklopnih vozila i ljudstvo. Sistemi PVO su oborili dve bespilotne letelice tipa "Furija" i dve bespilotne letelice tipa "Leleka" - kaže Čehov.

On je precizirao da je "u pravcu Zaporožja uništeno do 13 tenkova, deset borbenih vozila pešadije, šest oklopnih vozila i ljudstvo neprijatelja".

Prema rečima Čehova, tokom kontrabaterijske borbe, vojska je uništila dva artiljerijska oruđa ukrajinskih trupa u rejonu Stepnogorska i jednu minobacačku posadu u rejonu Kamenskog.

Ruski PVO dejstvuje po ukrajinskom dronu

Zelenski: U Donjecku se vode žestoke borbe

Intenzivne bitke vode se u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, rekao je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, usred izveštaja da je u toku dugoočekivana kontraofanziva Ukrajine da povrati teritoriju.

Rusi: Oborili smo mete iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su mete iznad Belgorodske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

- Naš sistem protivvazdušne odbrane bio je aktivan iznad Belgoroda, presrevši dva vazdušna cilja dok su se približavali gradu - napisao je guverner na Telegramu.

- Trenutno nemamo izveštaje o žrtvama. Olupina je oštetila krov privatne kuće i automobile. Ekipe za hitne intervencije su na terenu i patroliraju od vrata do vrata - dodao je on.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)