RAT U UKRAJINI: Maksimalne mere zaštite na Krimskom mostu(FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 06. 2023. u 14:26 >> 22:51

RAT u Ukrajini danas je ušao u 470. dan. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uništenje brane u Novoj Kahovki nazvao je ekološkom bombom masovnog uništenja. Sela i gradovi uz Dnjepar su poplavljeni, i naređena je hitna evakuacija stanovništva. Vladimir Putin je rekao da uništenje brane predstavlja ekološku i humanitarnu katastrofu, i taj napad je nazvao varvarskim činom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Максималне мере заштите на Кримском мосту(ФОТО/ВИДЕО)

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Maksimalne mere zaštite na Krimskom mostu

Lider Krima Sergej Aksjonov je izjavio da se na Krimskom mostu preduzimaju maksimalne mere zaštite.

- Federalna služba bezbednosti koja je odgovorna za bezbednost na mostu preduzima maksimalne mere kako bi se sprečilo da se izvede nešto krupno što bi moglo da nanese štetu mostu - rekao je ona za TV "Krim 24".

Most, takođe, štiti PVO.

Prema rečima Aksjonova, poluostrvu ne preti nikakva kopnena operacija ukrajinske vojske.

Ukrajina spremna da proizvodi rakete srednjeg dometa

Ukrajina je spremna da proizvodi rakete srednjeg dometa, preko 1.000 kilometara, tvrdi ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, prenela je ukrajinska agencija UNN.

On je dodao da Ukrajina poseduje utvrđeni raketni program za koji se već izdvaja novac iz budžeta.

Aksjonov: Ukrajina će preduzeti nove pokušaje kontraofanzive

Lider Krima Sergej Aksjonov smatra da će ukrajinske snage preduzeti nove pokušaje kontraofanzive.

Komentarišući današnji pokušaj ofanzive u zaporoškom pravcu, Aksjonov je rekao da je to samo epizoda a ne glavna kontraofanziva.

Čitavim procesom pripreme za kontraofanzivu ukrajinskih snaga rukovode britanske i američke specijalne službe, dodao je Aksjonov.

- Sa aspekta vojne strategije naši momci su zadržali sve položaje - rekao je on.

Aksjonov je dodao da će za povlačenje vode iz naselja u Hersonskoj oblasti posle rušenja dela Kahovske hidroelektrane biti potrebno oko dve nedelje, ali da će se posledice će osećati još dugo.

Prošao vrhunac poplavnog talasa

Vrhunac poplavnog talasa posle rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane je prošao, ali i dalje su poplavljene velike teritorije dva okruga, rekao je v.d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Prema njegovim rečima, broj evakuisanih sa potopljenih teritorija dostigao je 5.000 ljudi.

Kako je naveo, postoje pretpostavke da bi materijalna šteta u potopljenim naseljima u stambenom sektoru mogla da dostigne 1,5 milijardi rubalja (preko 18 miliona dolara).

Otkriveni detalji ofanzive Kijeva kod Zaporožja

Ukrajinske snage nisu uspele da izazovu efekat iznenađenja prilikom ofanzive u zaporoškom pravcu, saopštio je komandant grupe ruske vojske u tom pravcu, general-pukovnik Aleksandar Romančuk.

Kako je istakao, ukrajinske snage su noćas pokušale da pređu u ofanzivu u zaporoškom pravcu angažovanjem snaga pojačane mehanizovane brigade koju su činila četiri ojačana mehanizovana bataljona.

- Delovanjem izviđačkih jedinica protivnik nije uspeo da postigne efekat iznenađenja u izvršavanju svojih zadataka. Protivnik je, pretrpevši gubitke, odustao od dalje ofanzive i povukao se sa preostalim snagama. Gubici Kijeva su do 350 vojnika, preko 30 tenkova, uključujući tri 'leoparda', kao i više od 10 borbenih vozila pešadije - rekao je Romančuk.

Ofanzivi ukrajinskih jedinica prethodila je snažna paljba.

- Protivnik je izvodio napade avijacijom, raketnim snagama, artiljerijom na položaje naših vojnika na prvoj liniji, u dubini odbrane, na komandna mesta, položaje artiljerije, objekte u pozadini - kazao je Romančuk.

Kijev je krenuo u ofanzivu u dva sata noći. Međutim, ruski vojni obaveštajci, jedinice specijalne namene i obaveštajni avioni su otkrili ukrajinske snage. Na njih je izvršen napad bombarderima, jurišnom avijacijom. Ruski vojni helikopteri su izvodili napade na ukrajinske snage leteći na malim visinama. Koristeći protivtenkovske vođene rakete, uništili su devet tenkova i borbenih vozila pešadije.

- Prve ozbiljne gubitke protivnik je pretrpeo prilikom pokušaja da pređe minska polja. Četiri njihova tenka su dignuta u vazduh na minskom polju, a uništen je i sistem za deminiranje - rekao je Romančuk.

Takođe je dodao da je artiljerija ukrajinskih snaga tokom pokušaja ofanzive u zaporoškom pravcu potisnuta tokom kontrabaterijske borbe.

Pored toga, ruske jedinice za elektronsko ratovanje onesposobile su komunikacioni sistem protivnika, kao i kanale za upravljanje dronovima. PVO jedinice su oborile 11 ukrajinskih bespilotnih letelica.

Romančuk je istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin dobijao od vojnika izveštaje o situaciji uoči ofanzive Kijeva kao i jutros nakon borbi.

Ruske PVO oborile ukrajinski Su-25

Ruske PVO snage grupe „Dnjepar“ oborile su ukrajinski jurišni avion Su-25 u hersonskom pravcu, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

- Protivnik je izveo vazdušni napad na jedinice grupe snaga 'Dnjepar'. Udar su izvela dva Su-25 u pravcu Osokorovka-Babino. Oni su leteli na izuzetno maloj visini i koristili su nevođene avionske rakete. Međutim, protivnička avijacija nije izvršila borbeni zadatak, rakete su pale u vodu. Koordinisanim i veštim delovanjem naše artiljerije jedan avion je oboren - rekao je naš sagovornik.

Avion je oboren pomoću dve rakete koje su ispaljene iz prenosivog protivvazdušnog raketnog sistema „verba“.

Ukrajinski gubici značajni

Ukrajinske snage trpe značajne gubitke tokom ofanzive, saopštila je televizija Si-En-En, pozivajući se na američke visoke zvaničnike.

- Ukrajinske snage su pretrpele gubitke u teškoj tehnici i ljudstvu, jer su se suočile sa jačim otporom ruskih snaga nego što se očekivalo prilikom prvog pokušaja da probiju ruske položaje na istoku zemlje poslednjih dana - navodi televizija.

Jedan od neimenovanih zvaničnika rekao je da su ukrajinski gubici „značajni“. Navodi se da je Kijev već izgubio najmanje nekoliko vozila MRAP, koje je isporučio Vašington.

Putin sa šefom Hersonske oblasti o posledicama ukrajinske diverzije u Kahovskoj hidroelektrani

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa vršiocem dužnosti lidera Hersonske oblasti Vladimirom Saljdom i s njim razmotrio situaciju u regionu posle ukrajinske diverzije u Kahovskoj hidroelektrani.

On je dao nalog Ministarstvu za vanredne situacije da pruži pomoć svim domaćinstvima kojima je to potrebno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Šef regiona obavestio je predsednika države o situaciji u oblasti posle rušenja dela Kahovske hidroelektrane usled diverzije. Predsednik Putin dao je nalog Ministarstvu za vanredne situacije da pruži svu neophodnu pomoć domaćinstvima kojima je potrebno u skladu sa normama Rusije - rekao je Peskov.

On je dodao da je Putin tražio da se sprovede analiza potreba regiona posle diverzije i poplavama koje su potom usledile.

Podsetimo, tokom noći između 5. i 6. juna, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE.

Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

Hidroelektrana „Kahovka“ nalazi se na reci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije.

Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.

Papin izaslanik bi mogao da poseti Moskvu

Papin izaslanik za ukrajinsku krizu, kardinal Mateo Zupi, mogao bi da poseti Moskvu već u narednim danima, rekao je za Sputnjik predsednik Svetskog starojevrejskog saveza Leonid Sevastjanov.

Kuleba kritikovao Erdoganovu ideju u vezi istrage sa rušenjem hidroelektrane

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba kritikovao je ideju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se sprovede međunarodna istraga u vezi sa rušenjem gornjeg dela Kahovske hidroelektrane.

Kako je rekao, inicijatori istrage su dosadili sa stalnom igrom lažne pravednosti.

- Apsolutno je jasno ko je ko. Već smo imali takvo iskustvo, sve je to igra sa Rusima - rekao je on.

Ukrajina tražila pomoć od NATO-a zbog HE Kahovk

Ukrajina je tražila pomoć koordinacionog centra NATO kako bi prevazišla posledice rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane, navodi se u saopštenju Alijanse.

- Evroatlantski koordinacioni centar za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa dobio je zahtev od Ukrajine za pružanje pomoći i zaštitu stanovništva od poplava - navodi se u saopštenju.

Kalas: Sve zemlje pomažu Ukrajinu, na ovaj ili onaj način

Estonski premijer Kaja Kalas izjavila je da ne zna ni za kakve planove o uvođenju snaga NATO u Ukrajinu, o čemu je govorio bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

- Sve zemlje pomažu Ukrajini na ovaj ili onaj način, ali nijedna zemlja nije izrazila želju da se umeša u sukob i angažuje svoju vojsku, i, iskreno, nisam čula za takve planove - rekla je Kalas na pres-konferenciji vlade.

Šojgu: Ukrajinske snage nisu uspele da probiju odbranu u zaporoškom pravcu, veliki gubici Kijeva

Specijalno obučeni ukrajinski rezervisti nisu uspeli da probiju rusku odbranu u zaporoškom pravcu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Protivnik je zaustavljen u sva četiri pravca i pretrpeo je velike gubitke - istakao je Šojgu.

Kako je rekao, danas u 1.30 časova u zaporoškom pravcu neprijatelj je pokušao da probije rusku odbranu snagama 47. mehanizovane brigade, koja broji do 1.500 ljudi i 150 oklopnih vozila.

Uz pomoć obaveštajnih snaga protivnik je pravovremeno otkriven, nanesen je preventivni udar primenom artiljerije, avijacije i protivtenkovskih sredstava, istakao je Šojgu.

Ukrajinske jedinice koje su pokušale da probiju odbranu na zaporoškom pravcu za dva sata borbe izgubile su oko 350 ljudi i 30 tenkova.

- Na taj način specijalno obučene snage rezervista nisu ispunile zadatak - zaključio je Šojgu.

U poslednja 24 sata Kijev je izgubio 945 vojnika, 33 tenka, 28 borbenih vozila pešadije, tri samohodne artiljerijske haubice „krab“i drugo naoružanje.

London uveo nove sankcije protiv Minska zbog, navodne, podrške Moskvi

Vlada Velike Britanije je uvela novi paket sankcija protiv Belorusije i ograničila uvoz i izvoz određene robe, navodi se u izjavi ministra inostranih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija.

- Novi paket sankcija jača ekonomski pritisak na predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i njegov režim koji aktivno doprinosi vojnim akcijama Rusije, ignorišući teritorijalni integritet Ukrajine - piše u izjavi.

Sankcije predviđaju zabranu na uvoz zlata, drvene građe, kaučuka i cementa iz Belorusije, a uvode se i ograničenja na isporuke Belorusiji industrijske opreme, novčanica i robe koja može da se koristi za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

„Politiko“: Zemlje EU nisu mogle da se dogovore oko novog paketa sankcija protiv Rusije

Šefovi diplomatija Evropske unije nisu uspeli da utvrde nov paket sankcija protiv Rusije i planiraju da ovu temu ponovo pokrenu na sastanku 14. juna, piše list „Politiko“.

Grčka i Mađarska su bile protiv ukrajinskog predloga da se u spisak „sponzora rata“ uvrsti nekoliko kompanija iz tih zemalja. Francuska i Nemačka su zabrinute jer zaobilaženje sankcija može da šteti diplomatskim vezama.

Ukrajinsko ministarstvo: Zbog poplava Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva

Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva zbog poplava izazvanih urušavanjem brane Kahovka na jugu zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede.

- Bez izvora vodosnabdevanja nemoguće je uzgajati povrće. Žitarice i uljarice će se gajiti po ekstenzivnom modelu niskog prinosa. Ovonedeljno rušenje brane poplavilo je desetine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta na jugu Ukrajine i moglo bi pretvoriti najmanje 500.000 hektara zemlje koja je ostala bez navodnjavanja u pustinju. Za poplavljeno zemljište biće potrebna potpuna agroekološka procena stanja zemljišta i u većini slučajeva biće potrebno primeniti posebne metode sanacije zemljišta - saopštilo je ministarstvo.

Tor i Buk na liniji fronta

Rusija: Zaporoška nuklearna elektrana pouzdano zaštićena

Šef ruske državne nuklearne kompanije Rosatom rekao je da je Zaporoška elektrana pouzdano zaštićena.

Prisustvo Međunarodne agencije za atomsku energiju pruža dodatnu zaštitu, prenela je agencija TASS.

Rušenje brane izazvalo je veliku zabrinutost za bezbednost elektrane jer crpi rashladnu vodu iz brane Kahovka.

Guverner ruskog Belgoroda: Dva naselja u regionu napadnuta dronovima

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je na Telegramu da su dva naselja u regionu napadnuta dronovima.

Zelenski posetio Herson

Vladimir Zelenski je posetio Hersonsku oblast, koja je bila pogođena poplavama nakon uništenja brane.

- Radno putovanje u Hersonsku oblast. Koordinacioni sastanak o likvidaciji posledica eksplozije brane HE Kahovka. Razgovarano je o mnogim važnim pitanjima. Operativna situacija u regionu kao posledica havarije, evakuacija stanovništva iz područje potencijalnih poplava, otklanjanje vanrednog stanja izazvanog eksplozijom brane, organizacija održavanja života u poplavljenim područjima. Važno je izračunati štetu i dodeliti sredstva za obeštećenje stanovnicima pogođenim katastrofom i razviti program za nadoknadu gubitaka ili preseljenje kompanija unutar regiona - najavio je ukrajinski predsednik.

Britanski obaveštajci: Ruske snage su bile neuspešne u akcijama u Donjecku

Čečenske snage predvodile su "neuspešan pokušaj" da zauzmu mali grad Marivka u blizini Donjecka, navodi se u dnevnom izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije. Ruska ofanziva se odvijala na području gde se linija fronta nije mnogo promenila od 2015. godine.

Teške borbe se nastavljaju u nekoliko oblasti duž linije fronta, a britansko Ministarstvo odbrane kaže da Ukrajina "drži inicijativu" u većini oblasti.

Crveni krst: Mine plutaju u naseljenim mestima

Erik Tolefsen, iz jedinice za kontaminaciju oružja Crvenog krsta, rekao je za BBC da mine plutaju u naseljenim područjima. On kaže da su lokalne vlasti i hitne službe provele "mesece i mesece" obeležavajući i locirajući minska polja.

- Sada su promenili lokaciju i kreću se nizvodno u naseljena mesta - kazao je on.

Poplavljeno 14.000 domova, evakuisano skoro 4.300 ljudi u Hersonu

Ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe u južnom delu Hersonske oblasti, saopštila je da je poplavljeno oko 14.000 domova i da je skoro 4.300 ljudi evakuisano.

Zelenski tvrdi da Rusi pucaju na spasioce

Ruske snage pucale su na ukrajinske spasioce koji su pokušavali da stignu do poplavljenih područja u oblasti Hersona pod kontrolom Rusije, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za Bild.

Pušilin tvrdi da Kijev širi "mit" o ukrajinskom prisustvu u Bahmutu

Mit koji šire kijevske vlasti o "ukrajinskom prisustvu" u Bahmutu ne odgovara stvarnosti, tvrdi šef DNR Denis Pušilin za RIA Novosti.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

 

- Znate, ovo je karakteristično za ukrajinski režim i, uzimajući u obzir monopol na informacije, oni sebi dozvoljavaju – i to na mnogo načina uspešno – da dovedu svoju publiku u zabunu. Tamo nema ukrajinske vojske, grad je u potpunosti pod kontrolom Ruske Federacije. Mit da je Artjomovsk, čak i u nekom delu, pod kontrolom Ukrajine. Apsolutno nije - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, upravo se to dogodilo sa aerodromom u Donjecku – Ukrajinci su to "držali u medijima veoma dugo nakon što niko od "kiborga" već nije bio tamo". Ista situacija, tvrdi Pušilin, ponovljena je i u Soledaru.

Ruski "aligatori" u akciji

Uništenje brane u Kahovki značajno izmenilo liniju fronta u Hersonu

Uništenje hidroelektrane Kahovka u južnoj ukrajinskoj Hersonskoj oblasti "značajno menja" geografiju linije fronta u Hersonu, izvestio je američki privatni naučni centar Institut za proučavanje rata.

Oni tvrde da je poplava uzrokovana uništenjem brane "teško poremetila" ruske odbrambene položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar, posebno ruske prve linije u Hola Pristanu i Oleški.

Prema IPR-u, velike poplave su "verovatno primorale" ruske trupe da se povuku iz ta dva mesta, položaja koje su koristili za granatiranje Hersona i drugih obližnjih naselja na zapadnoj obali reke Dnjepar.

Čehov: "Vostok" zadržao Ukrajince kod Novodarovke

Grupacija snaga "Vostok" ruske vojske nije dozvolila prodor Oružanih snaga Ukrajine u rejon Novodarovke i zadržala je povoljan položaj, piše TASS, pozivajući se na Olega Čehova, šefa pres-centra "Vostoka".

To se dogodilo zahvaljujući kompetentnoj organizaciji borbenog rada pripadnika grupe trupa, komandanta motorizovane čete, kapetana Rustama Hismatova, piše Čehov.

On je primetio da je Hismatov, koji je bio na čelu odbrane u blizini naselja Novodarovka, kompetentno organizovao borbeni rad poverene jedinice, čije je osoblje blagovremeno otkrilo snage neprijatelja koji je napredovao.

- Kapetan Hismatov je blagovremeno doneo odluku da u borbu pošalje oklopnu grupu sa BMP-2, koja je uspešno pogodila opremu i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Zahvaljujući odlučnim akcijama kapetana Hismatova, osoblje jedinice nije omogućili neprijatelju da se probije i obezbedili držanje povoljne linije - rekao je on.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)