RAT U UKRAJINI Provrelo kod Orehova: VSU krenuo u proboj tenkovima, Rusi uzvraćaju artiljerijom i avijacijom (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

07. 06. 2023. u 07:11 >> 04:14

RAT u Ukrajini danas je ušao u 469. dan. Juče rano ujutru uništena je brana Nova Kahovka na Dnjepru, uzvodno od Hersona. Poplavni talas preti velikom broju naselja, zbog čega je naložena hitna evakuacija stanovništva. Kremlj je optužio Ukrajinu da je uništila branu. Kijev pak tvrdi da su branu digle u vazduh ruske snage, koje su je kontrolisale u trenutku eksplozije.

РАТ У УКРАЈИНИ Проврело код Орехова: ВСУ кренуо у пробој тенковима, Руси узвраћају артиљеријом и авијацијом (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Vri na Zaporoškom frontu: Ukrajinske snage pokušavaju proboj kod Orehova


Oružane snage Ukrajine izvele su danas masovno izviđanje u oblasti Orehovskog. Odvojene jurišne jedinice 128. brigade DŠV i 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine napale su ruske položaje kod Lobkova i Žerebjanka.

Oklopne grupe VSU uspele su da uđu u Lobkovo i odatle su počele da se kreću ka Žerebjankiju. Kao rezultat nekoliko pokušaja, ukrajinske snage su zaustavljene 1 kilometar severno od sela Žerebjanka, nakon čega su se vratile sa gubicima. Lobkovo je trenutno u sivoj zoni.

Pored toga, formacije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da se probiju na pravcima Verbovoje, Rabotino i Nesterjanka. U kretanju su otkriveni jurišni odredi. Deo tehnike je naleteo na mine, a ostatak je pogođen artiljerijom, zbog čega su se povukli na prvobitne položaje.

Ilustracija telegram rybar

U današnjem napadu ukrajinske jedinice izgubile su više od 15 oklopnih vozila, uključujući više od sedam tenkova, a više od 100 ljudi je poginulo i ranjeno. Istovremeno Oružane snage Ukrajine i dalje nisu koristile brigade 9. i 10. armijskog korpusa koje čine stratešku rezervu.

Tenkovi VSU su ranom zorom (08.06.) ponovo u pokretu i krenuli su u novi napad.

Tenkovska grupa Oružanih snaga Ukrajine prešla je u ofanzivu na Orehovskom odseku Zaporoškog fronta - između Male Tokmačke i Novodanilovke.

Foto Tanjug/AP

Trenutno se vodi bitka visokog intenziteta. VSU neprekidno iz artiljerije i tenkova puca na ruske položaje, pokušavajući da ih sravni sa zemljom, ali im odgovara ruska artiljerija i jurišna avijacija.

Sada je zabeležena koncentracija VSU kod Kamenskog i u oblasti Stepovoje, a snage se prebacuju iz Hersonske oblasti u Zaporožje. Dakle, u naredna 24 sata treba očekivati još jedan pokušaj juriša na položaje Oružanih snaga RF.

 

Odbijen napad VSU kod Bahmuta

U pravcu Bahmuta, u oblasti akumulacije Berkhovski, VSU je bio neuspešan i imao je velike gubitke.

VSU je pokušao da se probije do Berhovke, napadajući u malim grupama uz sadejstvo oklopne grupe, ali ruske jedinice s vremena na vreme potiskuju neprijatelja.

Sada ruska artiljerija pogađa grupe Oružanih snaga Ukrajine u povlačenju.

Foto Tanjug/AP

Granatirani spasioci

Dok traje spasilačka operacija u naseljima Hersonske oblasti ukrajinske snage otvaraju vatru, saopštile su hersonske vlasti.

Foto Tanjug/AP

Pomoć samo Kijevu

Međunarodna organizacija za migracije spremna je za sada da pruži pomoć samo stanovništvu na desnoj obali Dnjepra koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga posle rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane jer samo tu imaju pristup, rekla je za Sputnjik portparol Hedon Olivija Meri.

 

Ukrajina će ponovo pokušati da krene u ofanzivu – Zapad traži rezulate

Kijevski režim se ne obazire na gubitke i preduzimaće nove pokušaje ofanzive, izjavio je za Sputnjik v.d. lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Nemamo nikakve iluzije da se sve završilo na ovome i da su ova tri dana kada su bili aktivni sve na šta su sposobni“, rekao je Pušilin.

Foto Tanjug

Kako je dodao, postoji više razloga koji govore suprotno: prvi je to što Zapad podstiče Kijev da pokaže neki rezultat jer treba da polože račune pred poreskim obveznicima gde i na šta su potrošene ogromne sume novca koje su uložene u Oružane snage Ukrajine.

„Kao drugo, pojedine grupe, a ovde mislim na kijevski režim, ipak žele da postignu bar nekakav uspeh. To im je važno u političkom smislu. Zato se ne obaziru na žrtve, gubitke i ponovo će pokušati da izvedu ofanzivu“, ocenio je Pušilin.

Pušilin: Kijev pokušao da probije liniju odbrane u DNR

Ukrajinske snage pokušale su da probiju liniju odbrane u DNR koristeći veliku količinu vojne tehnike, ali ruske jedinice su bile spremne i uspešno su odbile napad, izjavio je za Sputnjik v.d. lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Kako je rekao, ruske trupe trenutno napreduju u veoma teškim okolnostima, s obzirom na novu tehniku koja je isporučena Kijevu, što je praćeno i gubicima.

„Međutim, ti gubici su neuporedivi sa gubicima protivnika koje su ukrajinski režim, ukrajinske oružane formacije pretrpele na različitim delovima fronta pokušavajući da probiju našu liniju odbrane. To se odnosi na gubitke i u ljudstvu i tehnici“, istakao je Pušilin.

Foto Tanjug/AP

On je precizirao da su u pokušaj napada bila uključena i oklopna vozila „leopard“, avioni i helikopteri protivnika.

-Vojnici kažu da do sada nisu videli toliku količinu vojne tehnike koja je istovremeno angažovana. Međutim, mi smo izvukli određene zaključke na osnovu drugih faza specijalne operacije i u velikoj meri smo bili spremni za te akcije. Jedinice su delovale koordinisano, u saradnji sa avijacijom, artiljerijskim jedinicama što je omogućilo da se dejstva protivnika odbiju prilično uspešno, pojasnio je Pušilin, dodajući da su ruske snage uništile prilično veliki broj tenkova „leopard“.

 

Evakuisano 4.000 ljudi

Četiri hiljade žitelja Hersonske oblasti evakuisano je zbog poplava koje su nastale nakon rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane.

Oni se nalaze u privremenom smeštaju a ako zatreba postoji smeštaj za još 5.500 ljudi, napisao je v.d. gubernatora ove oblasti Vladimir Saljdo na Telegramu.

 

Foto Tanjug/AP

 

Ponovo gađano Šebekino

Ukrajinske snage ponovo su gađale Šebekino u Belgorodskoj oblasti Rusije, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov. Gust dim vije se iznad industrijske zone grada.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Stoltenberg i Kuleba o rušenju HE Kahovka

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da je razgovarao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i da je tom prilikom osudio rušenje gornjeg dela Kahovske hidroelektrane.

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, Kuleba će u četvrtak učestvovati na zasedanju NATO-Ukrajina.

 

Putin: Varvarski akt Kijeva

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ministru za vanredne situacije Aleksandru Kurenkovu da u zoni poplave u Hersonskoj oblasti, koja je izazvana sabotažom kijevskog režima na Kahovskoj HE, organizuje pomoć ljudima i rad na sanaciji posledica katastrofe, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto Tanjug/AP

Ranije je Putin kazao da je rušenje Kahovske HE varvarska akcija kijevskog režima koja je dovela do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

Ukrajinska vojska 60 puta gađala Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska je u toku prva dva dana ove nedelje 60 puta gađala Belgorodsku oblast Rusije i to uglavnom iz sistema "Grad" i minobacača, rekao je za Sputnjik predstavnik službi za vanredne situacije.

 

Foto Tanjug/AP

Ruski PTR jedinica uništila ukrajinski tenk

Ruski vojnici uništili su tenk ukrajinskih militanata koristeći protivtenkovsku vođenu raketu (ATGM).

Zaharova: Svaki napad na NE Zaporožje dobiće žestok odgovor

Rusija će maksimalno žestoko odgovoriti na bilo koji pokušaj napada ukrajinskih snaga na Zaporošku nuklearku, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Rusija će maksimalno žestoko odgovoriti na svaki napad Ukrajine na Zaporošku nuklearku, njene ključne objekte, kao što su vodovi, i naravno na Energodar u kojem žive zaposleni u toj nuklearki i njihove porodice, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Foto: Arhiva

Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra pored Energodara. To je najveća i najjača nuklearka u Evropi - ima šest energetskih blokova jačine jedan gigavat svaki.

Od oktobra 2022. elektrana je pod kontrolom Rusije.

 

Pušilin: Kijev uništio branu da bi mogao da prebaci trupe

Kijevski režim se odlučio na rušenje Kahovske hidroelektrane strahujući od ofanzive ruskih Oružanih snaga, rekao je za Sputnjik v.d. lidera DNR Denis Pušilin.

Nije isključeno da su na neki način pokušali tako da se obezbede da bi mogli da se prebace na zloglasnu kontraofanzivu na drugim delovima fronta. Postoje dokazi za to poslednjih dana – maksimalno su se aktivirali u odnosu na prethodni period i po pitanju ljudstva i po pitanju tehnike, pri tome mislim i na tenkove „leopard“i ostalo, naveo je Pušilin.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Ukrajina je svesno to uradila.

-Kod njih je crvenim ispisano: uništiti infrastrukturu i to onu ključnu. Oni preduzimaju korake kojima nanose štetu i sebi. Izgleda da su procenili da će sebi naneti mnogo manje štete a da je za Rusiju to od ključnog značaja, smatra Pušilin.

Potopljeno 36 naselja u Hersonskoj oblasti (ruski deo)

Kao posledica rušenja gornjeg dela Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti je pod vodom 36 naselja, rekao je v.d. lidera regiona Vladimir Saljdo.

Najteži časovi su prošli, dodao je on i istakao da je organizacija pružanja pomoći stanovništvu dobra.

Foto Tanjug/AP

Podataka o žrtvama među civilima za sada nema.

Ministar rada i socijalne politike regiona Ala Barhatnova navela je da je potopljeno 15.000 domaćinstava.

Besplatan izvoz ruskog đubriva u Afriku

Rusija namerava da besplatno pošalje u Nigeriju 34 hiljade tona đubriva, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je ranije Rusija poslala 20 hiljada tona đubriva u Malavi i još 34 hiljade tona u Keniju.

Foto AP

Evakuacija građana u poplavljenim područjima

Počela je evakuacija gotovo 100 stanovnika koji su bili blokirani na području sela Korsunka, a nakon potapanja teritorije usled ukrajinskog granatiranja Kahovske HE, izjavio je za TV „Rusija 24“ načelnik gradskog okruga Vladimir Leontjev.

On je naglasio da je u pitanju veliko selo od oko 350 kuća, koje je skoro potpuno potopljeno.

Foto: Printscreen/RIA Novosti/Profimedia/Tviter

 

 

Rusko MO: Ukrajinci razneli cevovod za amonijak

Ukrajinski diverzanti digli su u vazduh cevovod za amonijak u oblasti Harkova, tvrde iz Ministarstva odbrane Rusije.

- 5. juna, oko 21 čas po moskovskom vremenu, u oblasti sela Masjutovka, oblast Harkov, ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa raznela je cevovod za amonijak Toljati-Odesa - saopštio je vojni resor.

Iz ruskog ministarstva navode da je to teroristički akt.

Ministarstvo odbrane je navelo da ima žrtava među civilima, pružena im je medicinska pomoć. Niko od ruskih vojnika nije povređen.

Aleksejenko: Uvedena vanredna situacija u regionu

U Hersonskoj oblasti, nakon uništenja brane u Novoj Kahovki, uvedena je vanredna situacija, saopštio je šef lokalne proruske vlade Andrej Aleksejenko.

- Uvodim režim vanredne situacije u regionu. Ovo će dati mogućnost da se žrtvama počne isplaćivati deset i 50 hiljada rubalja u zavisnosti od stepena štete - navodi se u saopštenju.

Zvaničnik je dodao da je sada prioritetni zadatak vlasti da obezbede stanovništvo pijaćom vodom.

Ukrajinska vojska objavila fotografiju: "Ovo je danas Herson"

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je fotografiju na kojoj se vidi grad Herson dan nakon poplave izazvane uništavanjem brane hidroelektrane Nova Kahovka.

- Ovo je Herson danas. Rusi su pokušali sve što su mogli da osvoje ovaj grad. Poslali su vojsku, granatirali su ga, poplavili. Ništa nisu uspeli. Tako će se nastaviti. I u Hersonu i drugde u Ukrajini - saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Kina o rušenju Kahovske HE

Kina u svetlu rušenja Kahovske hidroelektrane poziva da se poštuju norme humanitarnog prava, kao i da se osigura bezbednost civila i objekata, izjavio je na konferenciji za medije portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin.

- Obratili smo pažnju na odgovarajuće izveštaje i izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog oštećenja brane Kahovske hidroelektrane, kao i zabrinutost zbog humanitarnih, ekonomskih i ekoloških posledica koje je ono izazvalo - rekao je diplomata.

On je napomenuo da "Kina poziva sve strane u sukobu da se pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava i čine sve moguće da osiguraju bezbednost civilnog stanovništva i civilnih objekata".

- Stav Kine o ukrajinskom pitanju je jasan i dosledan, u trenutnoj situaciji nadamo se da će sve strane biti posvećene političkom rešavanju ukrajinske krize i zajednički doprineti smirivanju situacije - zaključio je on.

Medvedev: "Kijevske vlasti moraju biti svrgnute tokom ofanzive"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev naglasio je potrebu potpunog svrgavanja vlasti u Kijevu u toku buduće ruske ofanzive.

Komentarišući situaciju po pitanju ukrajinske kontraofanzive na svom Telegram kanalu, on je napisao: "Moramo zaustaviti neprijatelja, a zatim krenuti u ofanzivu".

- Cilj ruske ofanzive danas nije samo oslobođenje naše zemlje i zaštita našeg naroda. Cilj je potpuno zbacivanje nacističkog režima u Kijevu, koji se učvrstio u zemlji 404 - naglasio je Medvedev.

EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK

 

Upozorio je da se ne potcenjuje neprijatelj.

- Neprijatelj i zapadni svet koji ga podržava spremni su na sve da zbrišu našu zemlju sa lica zemlje - naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

- Zato je sada najvažnije da se koncentrišemo što je više moguće i da damo dostojan odgovor.

On je dodao da ruska vojska ima značajnu prednost "i u avijaciji, i u oklopnim snagama, i u visokopreciznom naoružanju, i, naravno, moralnu superiornost".

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti je objasnio da za Rusiju nema iznenađenja u kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine, pošto Kijev nema izbora.

Snimak koji pokazuje razmere uništenja

Društvenim mrežama proširio se snimak koji, prema rečima novinara i ukrajinskih zvaničnika, prikazuje poplavljeni grad Oleški na levoj obali reke Dnjepar.

Oleški se nalazi u delu Hersonske oblasti koji je pod ruskom kontrolom i, po svemu sudeći, potpuno je poplavljen nakon što je u noći sa ponedeljka na utorak uništena važna brana Nova Kahovka.

Leontjev: Korsunka potpuno potopljena

Naselje Korsunka na levoj obali Dnjepra potpuno je potopljeno zbog nekontrolisanog ispuštanja vode iz rezervoara Kahovka, što je rezultat uništenja hidroelektrane, saopštio je u sredu novinarima šef proruske administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

- Selo Korsunka je potpuno pod vodom, Dnjeprjani, Krinki, Kazači Lageri su poplavljeni do krova - rekao je Leontjev.

IPR: Bez konačne procene, ali sugerišu da su odgovorni Rusi

Američki privatni naučni centar "Institut za proučavanje rata" ne može da ponudi konačnu procenu odgovornosti za uništenje brane Kahovka, ali ističu da "ravnoteža dokaza, obrazloženja i retorike sugeriše da su Rusi namerno oštetili branu".

IPR spekuliše da bi ruske snage mogle da iskoriste poplavu kao taktiku da "prošire reku Dnjepar i zakomplikuju pokušaje ukrajinske kontraofanzive preko ionako izazovnog vodenog područja".

Leontjev: Spasioci tragaju za sedam osoba

Spasioci u Novoj Kahovki tragaju za najmanje sedam osoba nakon što je to područje poplavljeno usled uništenja infrastrukture hidroelektrane Kahovka, izjavio je načelnik gradskog okruga Vladimir Leontjev, prenosi Interfaks. 

Satelitski snimci pre i posle pokazuju razmere katastrofe

Kompanija Maksar Tehnolodžis objavila je satelitske fotografije sela u južnoj Hersonskoj oblasti snimljene pre i posle rušenja brane i poplave koja je nastala.

Na fotografijama se vidi selo Korsunka, kao i okolni salaši, pre i posle rušenja brane.

Ispod možete videti branu Nova Kahovka 5. juna i dan kasnije, nakon što je uništena.

RIA Novosti: Nivo vode u Novoj Kahovki počeo da opada

Nivo vode na ulicama grada Nova Kahovka počeo je da opada, navodi se na Telegram kanalu uprave okruga koju su postavili Rusi.

 

Nakon eksplozije hidroelektrane Kahovskaja, nivo vode se podigao 11 metara.

- Nivo vode na prethodno poplavljenim ulicama Nove Kahovke počeo je da opada - navodi se u izveštaju koji prenosi RIA Novosti.

Zelenski: Dobili smo ozbiljnu, moćnu ponudu aviona F-16

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je dobio "ozbiljnu, moćnu" ponudu od lidera zapadnih zemalja po pitanju slanja borbenih aviona F-16 u Kijev. On je dodao da se čeka konačan dogovor sa ključnim saveznicima.

- Naši partneri znaju koliko nam je aviona potrebno - rekao je Zelenski u izjavi na svom sajtu.

FOTO: AP/Tanjug

 

- Već sam dobio uveravanja o razumevanju te brojke od nekih naših evropskih partnera... To je ozbiljna, snažna ponuda.

Kijev sada čeka konačni sporazum sa svojim saveznicima, uključujući "zajednički sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Zelenski. Još uvek nije jasno koji su od saveznika Kijeva spremni da pošalju zapadne avione u Ukrajinu.

Ruski tenkisti dejstvuju u pravcu Kupjanska

Bela kuća ispituje navode da je Rusija granatirala HE Kahovka

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da SAD ne mogu da kažu šta je dovelo do uništenja brane Kahovka u Ukrajini, ali da ispituju izveštaje o tome da je Rusija izazvala eksploziju.

On je naveo da je usled napada na branu stradao veliki broj ljudi, kao i da su hiljade Ukrajinaca evakuisane iz te oblasti, prenosi Rojters.

- Činimo sve što možemo da procenimo izveštaje o tome da je Rusija odgovorna za eksploziju i radimo sa Ukrajincima na prikupljanju više informacija, ali ne možemo sa sigurnošću da kažemo šta se dogodilo - rekao je Kirbi na konferenciji za novinare.

Dodao je da će uništenje HE Kahovka imati "razoran uticaj" na energetsku bezbednost Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je ranije da je Rusija namerno granatirala hidroelektranu, ali da to neće uticati na napore Kijeva da povrati svoje teritorije.

Sa druge strane, iz Moskve su poručili da je reč o terorističkom aktu koji su izvele ukrajinske snage u okviru svoje kontraofanzive.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije