AMERIČKI PORTAL: Rusija ima svoj „leteći tenk“ – Su-25

Novosti online

04. 06. 2023. u 17:24

VOJNI avion Su-25 („grač“) je „leteći tenk“ ruskih snaga i može da se uporedi sa jurišnim avionom iz Sjedinjenih Američkih Država A-10, piše američki portal „19fortifajv“.

АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Русија има свој „летећи тенк“ – Су-25

Foto: Shutterstock/Ilustracija

-Su-25 iz sovjetske ere je avion koji je testiran u borbama, sa dugom istorijom podrške kopnenim snagama u vojnim sukobima, piše kolumnista Kris Ozborn.

Kako se navodi, dvomotorni avion, jednosed Su-25, koji je prvi put poleteo 1975. godine, predviđen je za pružanje vazdušne podrške pešadije, a korišćen je u sukobima u Avganistanu, Čečeniji i u Ukrajini.

Uprkos što je po dimenzijama manji od aviona A-10 iz SAD, koji su američki vojnici nazvali „leteći tenk“, ruski Su-25 ima slične karakteristike kao i američki pandan – obe letelice imaju skoro isti domet i dobro su naoružani, navodi se u članku.

Kolumnista navodi da Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju oko 250 aviona Su-25, a novije verzije letelice su modernizovane pomoću naprednih tehnologija. Ističe se da se avioni Su-25 trenutno angažovani tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)