TAJNI SASTANAK OBAVEŠTAJACA U SENCI NOVOG HLADNOG RATA: Šefovi 20 bezbednosnih agencija razgovarali u Singapuru

Novosti online

04. 06. 2023. u 08:57

ŠEFOVI dvadesetak obaveštajnih agencija održali su tajni sastanak tokom bezbednosnog samita Šangri-La dijaloga u Singapuru, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

ТАЈНИ САСТАНАК ОБАВЕШТАЈАЦА У СЕНЦИ НОВОГ ХЛАДНОГ РАТА: Шефови 20 безбедносних агенција разговарали у Сингапуру

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako su istakli autori članka, sastanku su, uprkos zategnutim odnosima dve zemlje, prisustvovali direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns i predstavnik Kine.

Samant Goel, šef indijske agencije za prikupljanje obaveštajnih podataka, krila za istraživanje i analizu, takođe je prisustvovao, rekao je indijski izvor.

Postoji nepisani kodeks među obaveštajnim službama da mogu da govore kada je formalnija i otvorenija diplomatija teža – to je veoma važan faktor u vreme napetosti, a događaj u Singapuru pomaže da se to promoviše - kaže izvor Rojtersa.

Rojters piše da ruski predstavnik nije bio prisutan. Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Volodimr V. Havrilov bio je na dijalogu Šangri-La, ali je rekao da nije prisustvovao sastanku obaveštajnih službi.

Takve sastanke organizuje vlada Singapura i već nekoliko godina se diskretno održavaju na posebnoj lokaciji tokom samita bezbednosti, tvrde izvori koji nisu želeli da otkriju svoj identitet.

Takođe su dodali da ovi sastanci nisu ranije prijavljeni.

- Apsolutno je neophodno, čak i kada postoji nepoverenje, pa čak i kada se susrećete sa stvarnim protivnicima, da i dalje pokušavate da radite i sarađujete na pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da pokušate da se nosite sa potencijalom za eskalaciju - rekla je Hejnsova.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)