RAT U UKRAJINI: Počela ukrajinska kontraofanziva? Veliki gubici VSU; Američki pukovnik - PVO VSU gotovo da ne postoji (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 06. 2023. u 07:28 >> 01:59

RAT u Ukrajini danas je ušao u 466. dan. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je juče da je Kijev spreman da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu. Najžešće borbe vode se na svatovskom i marinskom pravcu. Kasno sinoć na teritoriji cele Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna.

РАТ У УКРАЈИНИ: Почела украјинска контраофанзива? Велики губици ВСУ; Амерички пуковник - ПВО ВСУ готово да не постоји (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Počela ukrajinska kontraofanziva? Veliki gubici VSU

Ukrajinska armija je pokrenula ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u južnodonečkom pravcu. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska je u ofanzivi koristila 23 i 31 mehanizovanu brigadu iz strateške rezerve. Podržavale su ih i druge vojne jedinice.

Foto: Printskrin

Ukupno je bilo uključeno šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona. Cilj je bio pokušaj probijanja najugroženijih sektora fronta. Međutim, APU nije mogao da postigne uspeh.

Ukrajinska vojska izgubila je 250 pripadnika, 16 tenkova, 3 borbena vozila pešadije i 21 oklopni transporter.

Načelnik GŠ Ruske armije na prvim linijama tokom nastupanja VSU

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov, nalazio na jednom od isturenih komandnih mesta tokom ofanzive ukrajinskih militanata.

Foto: Profimedia/Ilustracija

General Valerij Gerasimov

Bivši američki obaveštajac: Zalužnij je teško ranjen kod Hersona

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnij teško je povređen usled raketnog napada u blizini Hersona, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu Judging Freedom.

-On je živ, ali je teško ranjen nakon ruskog udara na komandno mesto u okolini Hersona, rekao je oficir.

FOTO: Arhiva

Po njegovom mišljenju, Vazdušno-kosmičke snage su uspele i da likvidiraju u bunkerima širom Ukrajine mnoge kijevske obaveštajne službenike koji su blisko sarađivali sa kolegama iz SAD i Velike Britanije.

Bivši savetnik Pentagona: Ukrajinski PVO gotovo da ne postoji

Ruska vojska je praktično ostavila Ukrajinu bez ikakve protivvazdušne odbrane, izjavio je na svom Jutjub blogu bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

-Njihovi sistemi protivvazdušne odbrane su praktično uništeni, primetio je oficir.

Prema njegovim rečima, Ukrajini gotovo da nema sistema PVO nakon što su uništeni preciznim udarima ruske vojske. Preostali sistemi mogu da zaštite samo male oblasti u kojima se nalaze i verovatno će takođe biti uništeni, omogućavajući Rusiji da koristi više vazdušnih snaga protiv UAF-a, rekao je Mekgregor.

Foto: Tanjug

-Putin radi sve pažljivo u vezi s tim, baš kao i njegovi generali. Oni pokušavaju da Kijevu oduzmu sve što mu je ostalo, a svaki pokušaj podrške ukrajinskim snagama istočno od Dnjepra pretvore u noćnu moru, rezimirao je ekspert.

Ranije je bivši savetnik Pentagona rekao da će ruska vojska preuzeti kontrolu nad istočnom obalom Ukrajine nakon poraza napredujućih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

 

Vazdušna opasnost objavljena u tri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transfomaciju Ukrajine.


Varšava se ogradila od poljskih plaćenika u Ukrajini

Poljske vlasti su saopštile da nikako nisu povezane s poljskim plaćenicima u Ukrajini, iz takozvanog „Poljskog dobrovoljačkog korpusa“, koji su ranije saopštili da su učestvovali u napadu na teritoriju Belgorodske oblasti Rusije.

Foto Tanjug/AP

-Poljski dobrovoljački korpus koji se spominje u medijima ni na koji način nije povezan s Oružanim snagama Poljske ili bilo kojom poljskom ustanovom, napisao je na Tviteru portparol ministra specijalnih službi Stanislav Žarin.


Bela kuća: Kontraofanziva će omogićiti Kijevu da osvoji strateške teritorije

Sjedinjene Američke Države veruju da bi eventualna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine omogućila Kijevu da osvoji strateški važne teritorije koje su sada pod kontrolom Rusije, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Foto Tanjug/AP

-Uvereni smo da će kontraofanziva omogućiti Ukrajini da oduzme Rusiji strateški važne teritorije, rekao je Salivan u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En, ne precizirajući o kojim je teritorijama reč.

Prema njegovim rečima, Vašington namerava da pomogne Kijevu da postigne maksimalni napredak na bojnom polju, kako bi mogao da zauzme povoljniju poziciju za budućim pregovaračkim stolom.


Brisel će tražiti od Kijeva razjašnjenje o korišćenju belgijskog naoružanja u Belgorodskoj oblasti

Ministarstva inostranih poslova i odbrane Belgije će se „prvom prilikom“ obratiti ukrajinskim vlastima radi razjašnjenja u vezi s korišćenjem naoružanja belgijske proizvodnje u Belgorodskoj oblasti Rusije, preneo je u nedelju belgijski list „Soar“ pozivajući se na izvor.

Foto Tanjug/AP

U Briselu naglašavaju da je oružje bilo namenjeno isključivo za ukrajinske oružane snage sa ciljem „zaštite svoje teritorije i stanovništva“.

-Na to se direktno ukazuje u pratećim dokumentima za svaku isporuku naoružanja, naglasio je izvor.

List „Vašington post“ je ranije saopštio da su teroristi koji su napali Belgorodsku oblast krajem maja koristili transport i oružje iz SAD, Poljske, Češke i Belgije.

Ukrajinska diverzantsko-obaveštajna grupa je koristila puške belgijske i češke proizvodnje i najmanje jedan protivtenkovski kompleks AT-4, koji koriste oružane snage SAD i zapadnih zemalja.

Prema informacijama koje je list dobio od američkih plaćenika koji se bore u Ukrajini, puške BREN i SCAR se isporučuju ukrajinskim militantima.

 

Ukrajinci odbili razmenu zarobljenika

VSU je objavila novi video u kojem su odbili ponudu guvernera Gladkova da se sastanu na kontrolnom punktu Šebekino i da predaju ruske zatvorenike Ukrajini za fond za razmenu.

Na neprijateljskom snimku je 12 ruskih vojnika, od kojih 10 stoji i sedi u kadru, a još 2 ranjena leže na krevetima van ekrana.

 

Bivši američki obaveštajac: Ruska armija će uništiti VSU trupe koje je trenirao NATO

Ruska vojska će tokom kontraofanzive uništiti vojnike ukrajinskih oružanih snaga koje je obučio NATO, smatra bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter.

Ukrajinci čak neće moći ni da probiju rusku liniju odbrane, biće pobijeni pre nego što stignu donde. Od njih neće ostati ništa“, izjavio je ekspert za program „Redacted“.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe ne prolaze odgovarajuću obuku u vojnim bazama NATO-a, jer nemaju dovoljno vremena da se u potpunosti pripreme pred kontraofanzivu.

FOTO: AP/Tanjug

On je takođe naglasio da će ovi vojnici morati da „popune rupu“ u redovima Oružanih snaga Ukrajine nakon više hiljada gubitaka među Ukrajincima tokom bitke za Artjomovsk, ali vojnika i dalje neće biti dovoljno za uspešan napad.

Riter je ranije rekao da Rusija koristi ultraprecizne satelite za praćenje kretanja i delovanja Oružanih snaga Ukrajine, što će promeniti tok sukoba u Ukrajini.

 

Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da probiju zaporoški front

Oružane snage Ukrajine, uključujući poljske plaćenike, pokušale su u nedelju da probiju zaporoški front u područku Vremevske izbočine, ali su potisnuti, izgubivši najmanje 10 jedinica oklopne tehnike i oko 50 vojnika, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, sada su u toku intezivne borbe.

-Neprijatelj ne prestaje da juriša, naši borci odbijaju protivnika vatrom, dodao je Rogov.

Foto Tanjug/AP


Belgorodski gubernator spreman da se sastane s diverzantima radi spasavanja zarobljenika

Gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Glatkov spreman je da se sastane s ukrajinskim diverzantima na graničnom prelazu „Šebekino“ radi spasavanja ruskih zarobljenika, ukoliko su još živi.

-Najverovatnije su ih ubili, koliko god da mi je teško da o tome govorim. Ako su živi, od 17.00 do 18.00 (po moskovskom vremenu), granični prelaz 'Šebekino'. Garantujem bezbednost, rekao je Glatkov u video-obraćanju objavljenom na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, diverzantsko-obaveštajne grupe iz Ukrajine su prodrle u selo Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti Rusije, gde su u toku borbe.

U nedelju je na Telegram kanalu „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“ (u Rusiji upisan u spisak organizacija umešanih u ekstremističku delatnost i terorizam) pojavilo obraćanje Glatkovu, kojem je predloženo da se sastane s autorima video-zapisa u hramu u Novoj Tavolžanki i da razgovara s njima o situaciji u regionu. Na video-snimku su bili prikazani zarobljenici, za koje su autori video-zapisa obećali da će ih predati gubernatoru.


U Melitopolju uništeno ukrajinsko spremište eksploziva

U Melitopolju je odjeknula eksplozija, koju je izazvalo uništavanje ukrajinskog spremišta eksplozivnih supstanci, saopštila je gradska administracija.

-Zvuk eksplozije, koji se čuo na jugu Melitopolja, izazvan je uništavaljnjem ranije pronađenih spremišta eksplozivnih supstanci. Posao se obavlja uz poštovanje svih mera bezbednosti. Situacija u gradu je mirna, navedeno je u saopštenju.

 

Foto: Depositphotos

Proukrajinske grupe zarobile dva ruska vojnika

Grupa proukrajinskih boraca saopštila je danas da je zarobila dvojicu ruskih vojnika tokom borbi u ruskoj Belgorodskoj oblasti.

Oni su ponudili da predaju vojnike, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog guvernera Vjačeslava Gladkova, prenosi Rojters.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.

- Danas do 17 časova imate priliku da razgovarate bez oružja i povedete kući dva državljana Ruske Federacije, obična vojnika koje ste vi i vaše političko rukovodstvo poslali u ovaj masakr - naveli su oni.

Rusi pogodili ukrajinski aerodrom

Dve ruske rakete su 4. juna pogodile aktivni ukrajinski aerodrom u blizini Kropivnjickog u Kirovogradskoj oblasti, rekao je portparol ukrajinskog Vazduhoplovstva Jurij Ihnjat, a prenosi Kijev Indipendent.

On nije otkrio obim štete, već je pozvao na dodatnu protivvazdušnu odbranu zemlje.

On je dodao da su ruski napadi preko noći oštetili i infrastrukturne objekte u Sumskoj oblasti.

Rusija je 4. juna napala Ukrajinu sa šest krstarećih projektila i pet dronova. Četiri rakete i tri bespilotne letelice oborila je ukrajinska protivvazdušna odbrana, saopštilo je Vazduhoplovstvo.

Osim u Kirovogradskoj i Sumskoj oblasti, tokom napada zabeležene su eksplozije u Kijevskoj oblasti.

Peskov o Putinovim akcijama prilikom napada na Kremlj

Na dan napada dronom na Moskvu i Podmoskovlje, ruski predsednik Vladimir Putin je stalno dobijao izveštaje, uključujući i telefonom, a kasnije je davao uputstva kao šef države i vrhovni komandant, saopštio je pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov u intervjuu programu Moskva, Kremlj, Putin.

Foto: Profimedia

Tekst potpisa

- Putin je dobijao izveštaje i od Ministarstva odbrane, i od Ministarstva za vanredne situacije, i od šefova regiona – Moskve i Moskovske oblasti. To su bili stalni izveštaji. Pošto su informacije veoma brzo ažurirane, one su bile konstantne. Potom su bila odgovarajuća uputstva šefa države, naređenja vrhovnog komandanta i tako dalje - rekao je on o Putinovom rasporedu tog dana.

Dejstvo PVO sistema u Belgorodu

Nad Belgorodom su se čule eksplozije zbog dejstva sistema PVO, napisao je na svom telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Situaciju na terenu razjašnjavaju operativne službe - dodao je on.

Rusi tenkovima i helikopterima napali Harkovsku oblast

Ruske snage su 4. juna napale više naselja u oblasti Harkov, izvestio je guverner te oblasti Oleh Sinjehubov, piše Kijev Indipendent.

Grad Vovčansk je snažno granatiran, pri čemu je oštećena upravna zgrada i delimično su srušene dve kuće i pomoćne zgrade.

Ruski tenkovi su pucali na selo Huriev, značajno oštetivši kulturnu zgradu, rekao je guverner. Nema prijavljenih žrtava.

Ruski helikopteri napali su selo Ivaški u regionu, bez ozbiljnih razaranja ili žrtava.

Žestoke borbe na Dnjepru

Pripadnici ruske borbene grupe "Dnjepar" uništile su dva čamca Oružanih snaga Ukrajine i dva pikapa koji su pokušavali da pređu Dnjepar i stignu do ostrva Veliki i Bokajevski.

Usled toga je uništeno 37 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, 23 su povređene, rekao je u nedelju novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

- Ugušeni su pokušaji prelaska reke Dnjepar i izlazak manjih neprijateljskih grupa na ostrva Veliki i Bokajevski. Uništena su 2 neprijateljska čamca i 2 kamioneta, 37 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine., 23 su povređena - rekao je on.

Ruski artiljerci dobili medalje

Evakuacija stanovništva u Belgorodskoj oblasti

Više od četiri hiljade stanovnika pograničnih naselja Belgorodske oblasti nalazi se u centrima za privremeni smeštaj, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Danas imamo više od 4 hiljade ljudi u centrima za privremeni smeštaj. Obezbeđena je sva neophodna pomoć. Veoma sam zahvalan brižnim stanovnicima koji donose osnovne stvari u Centar za inicijative mladih u Belgorodu. Svi zajedno ćemo se izboriti sa nesrećom - napisao je on.

Sistemi PVO uključeni u odbijanje vazdušnih udara u Kijevu

Sistemi protivvazdušne odbrane angažovani su u ranim jutarnjim časovima na odbijanju vazdušnih napada kod Kijeva, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

Rojters piše da se čulo nekoliko eksplozija u regionu Kijeva koje su zvučale kao da sistemi protivvazdušne odbrane pogađaju mete.

Cela Ukrajina je bila u stanju vazdušne opasnosti.

RIA Novosti: Ruski Solncepek uništio ukrajinske položaje

Ruska vojska je udarima teških raketnih sistema Solncepek uništila položaje ukrajinske vojske kod Guljajpolja, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

 

- Posade sistema bacača plamena "Solncepek" uništile su privremenu tačku razmeštaja nacionalista u oblasti Guljajpolja - tvrdi ruski oficir.

Zbog oslobađanja aerosola pre detonacije, projektili iz Solncepeka stvaraju volumetrijsku eksploziju na meti, pokrivajući je snažnim udarnim talasom i termičkim poljem. Nemoguće je sakriti se od sistema u utvrđenjima i iza zidova, pošto živa sila neprijatelja gine od barotraume.

Ranije je više puta navedeno da Oružane snage Ukrajine love Solncepeke zbog njihove visoke efikasnosti.

Oboren dron iznad Krima

Iznad Džankoja je oborena bespilotna letelica. Oštećeni su prozori na nekoliko privatnih kuća, saopštio je savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije