RAT U UKRAJINI Kontraofanziva VSU: Zelenski - spremni smo; Smenjuju se napadi i kontranapadi na Svatovskom frontu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 06. 2023. u 07:11 >> 03:01

RAT u Ukrajini danas je ušao u 465. dan. Ruske vlasti objavile su juče da je Ukrajina granatirala Belgorod, grad na ruskoj teritoriji, i da su tom prilikom ubijene dve žene. Legija "Sloboda Rusiji", koja ratuje za Ukrajinu, tvrdi da su civile greškom ubili ruski vojnici. U Kijevu i okolini sinoć su se čule sirene za vazdušnu opasnost.

РАТ У УКРАЈИНИ Контраофанзива ВСУ: Зеленски - спремни смо; Смењују се напади и контранапади на Сватовском фронту (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna uzbuna u celoj Ukrajini

Na teritoriji cele Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna. Eksplozije se čuju u Krivom rogu i Kijevu. Dejstvuju ruske rakete i dronovi i ukrajinski PVO.

 

Smenjuju se napadi i kontranapadi: Žestoke borbe na Svatovskom frontu

Na frontu kod Svatovskog ruski borci su nedavno napali položaje 92. ombre Oružanih snaga Ukrajine u Novoselovskom. Tokom bitke koja je usledila, Oružane snage RF su uspele da zauzmu nekoliko kuća u selu. Ali na vreme su stigla pojačanja Oružanih snaga Ukrajine, kao i aktivna vatrena podrška, primorali su jedinice Oružanih snaga RF da se povuku na prvobitne položaje u Kuzemovki.

Foto Tanjug/AP

U drugoj oblasti severno od Kuzemovke, ruske izviđačke grupe potisnule su ukrajinske formacije sa položaja u blizini pruge, zauzimajući važno uporište na suprotnoj strani železničke pruge.

FOTO: AP/Tanjug

Jurišne grupe 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da izvrše kontranapad iz rejona Berestovoje u pravcu Kuzemovke, ali je napad odbijen, a ukrajinske formacije su prinuđene da se povuku.

 

VSU napravila vatrene talke iza zgrada u Ugljedaru (VIDEO)

U Ugljedaru Oružane snage Ukrajine pucaju pod okriljem višespratnica. Protivvazdušni top „Šilka“ stoji iza kuće i puca na zemaljske ciljeve.

U rejonu Ugledara i dalje se vode pozicione borbe. Ruske trupe uništavaju vatrene tačke i oklopna vozila ukrajinskih oružanih snaga.

 

 

PVO dejstvuje i iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgoroda je delovala PVO, saopštio je gradonačelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Arhiva

 

Uzbuna u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost, a u Harkovu se čuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

Jesu li ukrajinci spremni za kontraofanzivu?

Zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva smatra da Ukrajina nema dovoljno naoružanja da bi počela kontraofanzivu.

-Ako želite da pokrenete uspešnu kontraofanzivu potrebno vam je sve što imate na raspolaganju, artiljerija, oklopna tehnika i tenkovi. Mi ih nemamo dovoljno, rekao je on u izjavi za britanski "Tajms".

Foto Tanjug/AP

PVO dejstvovala iznad Berdjanska

U Berdjansku je dejstvovala PVO, a oboreno je šest raketa. Između ostalog, oborena je "Točka U" sa kasetnom municijom.

Kako se navodi u saopštenju administracije grada, kijevski režim je nameravao da izvrši udar na grad.

 

Foto printskrin telegram rybar

Ostaci balističke rakete Točka-U

 

 

Zelenski: Spremni smo za kontraofanzivu

Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu za ponovno zauzimanje teritorija koje je okupirala Rusija, izjavio je ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski.

-Duboko verujemo da ćemo uspeti, rekao je Zelenski u intervjuu za Vol strit džornal koji je danas objavljen.

Foto: Tanjug/AP photo

Prošlog meseca predsednik Ukrajine je posetio Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i Italiju gde se sastao sa najvišim zvaničnicima tih zemalja, kao i sa papom Franjom.

Zelenski je od evropskih zvaničnika zatražio veću vojnu pomoć i oružje da bi Ukrajina mogla da pokrene kontraofanzivu.

 

Havrilov: Planovi za kontraofanzivu idu u dobrm pravcu

Ukrajinski planovi za kontraofanzivu protiv ruskih okupatora idu u dobrom pravcu uprkos ruskim vazdušnim udarima bez presedana širom zemlje, izjavio je danas zamenik ministra odbrane Ukrajine Volodimir Havrilov.

Prema njegovim rečima za Rusiju je bilo veliko iznenađenje kada je otkriveno da je efikasnost (ruskih balističkih projektila) bila skoro ravna nuli zahvaljujući modernim sistemima protivvazdušne odbrane koje je Ukrajina dobila od zapadnih partnera.

Foto Tanjug/AP

Havrilov je rekao da Ukrajina očekuje da saveznici iz NATO na predstojećem samitu alijanse u Viljnusu predstave "detaljnu mapu ukrajinskog puta ka članstvu u severnoatlantski zavez", prenosi Gardijan.

Naglasio je da Ukrajina očekuje da će joj biti pružene bezbednosne garancije tokom prelaznog perioda na putu ka članstvu.

Havrilov je odbacio predlog ministra odbrane Indonezije upućen sa samita u Singapuru da se uspostavi demilitarizovana zona kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini.

Borbe na Svetlodarskom frontu: Kamikaze 4. brigade uništavaju opremu VSU (VIDEO)

Bespilotne letelice Kamikaze boraca LPR iz Južne grupe snaga uništavaju skladišta i opremu ukrajinskih militanata.

POGLEDAJTE Vazdušna borba: Ruski Su-35 otkrio i uništio avion Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Snimci moderne kratkotrajne vazdušne borbe koja se odvija na velikim udaljenostima. Neprijateljski avion vidljiv na radaru udaljen je na desetine kilometara.

Tokom jednog od naleta za pokrivanje bombardera i jurišnih aviona, ruski pilot lovca je otkrio i uništio avion ukrajinskig ratnog vazduhoplovstva.

 

Saldo: Ukrajina čuva VBR van zone konflikta

V.d. gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da ukrajinska vojska krije višecevne bacače raketa "hajmars" i plaši se da ih prebacuje blizu zone sukoba.

Foto Tanjug/AP

Nastavljeno bombardovanje Belgodoske oblasti

Ukrajinske snage od jutros gađaju mesta Šebekinskog okruga u Belgorodskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, dve osobe su poginule a dve ranjene.

 

Foto Tanjug/AP

 

Novi problem za Kijev

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova je izjavio kako je inspekcijom 4.800 skloništa utvrđeno da otprilike 20% njih "nije prikladno za korišćenje", a 252 su zatvorena.

Čečeni u žestokim borbama

Jurišne grupe odreda specijalnih snaga Ahmat nastavljaju žestoke borbe na taktičkom pravcu ka Marinki, dok jedinice 1. armijskog korpusa nastavljaju borbe kod Avdejevke, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

- Na Donjeckom pravcu najžešće borbe vode jurišne grupe odreda specijalnih snaga Ahmat u centralnom delu Marinke, kao i jedinice 1. armijskog korpusa u oblasti Avdijevke Donjecke Narodne Republike - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dejstvo ruskih minobacača u Ukrajini

Britansko MO o ruskoj spremnosti za kontraofanzivu

Rusija će "verovatno biti manje fleksibilna u reagovanju na operativne izazove" nakon što je pretrpela teške žrtve i potrošila mnogo municije u Bahmutu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ruske elitne vazdušno-desantne snage su mnogo degradirane u poređenju sa predratnim nivoom, i dok je Rusija verovatno zadržala neke "relativno sposobne jedinice kao neposvećenu rezervu", reakcija Rusije na neočekivane promene na bojnom polju je usporena, tvrde iz MO Ujedinjenog Kraljevstva.

U sektoru Bahmut, Rusija preraspoređuje redovne jedinice dok Vagnerove snage završavaju svoje planirano povlačenje u pozadinu grada, dodalo je ministarstvo.

Izveštaj dolazi dve nedelje nakon što su rusko Ministarstvo odbrane i Vagner saopštili da su izvojevali pobedu u Bahmutu.

Dok su ukrajinske vlasti do sada odbacivale ruske tvrdnje, ukrajinski komandanti i vojnici koji se bore u oblasti Bahmuta rekli su za Kijev Indipendent ove nedelje da je grad pao u ruske ruke otprilike u vreme kada je Moskva objavila da je zauzela.

Ruske vazdušno-desantne snage su igrale "sve važniju ulogu" u Bahmutu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, sa delovima 76. i 106. divizije i dve dodatne odvojene vazdušno-desantne brigade koje su nedavno raspoređene u području grada.

Dmitrij Medvedev o izdajnicima i povratku u prošlost

Svaki budući politički lider koji pokuša da promeni diskurs razvoja zemlje koji je nastao od 2022. godine biće doživljen kao izdajnik, pa povratka u "predratnu" prošlost neće biti, smatra zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Tako je prokomentarisao "slatke snove" Rusa koji su napustili zemlju o povratku u stara vremena.

EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK

 

- Mogu sa sigurnošću reći: za njih neće biti povratka u "svetlu" evropsku prošlost. Rusija je danas potpuno drugačija zemlja u odnosu na predratni period. Lideri, stranke i vlade dolaze i odlaze. Ali pamćenje i vrednosti povezane krvlju ostaju veoma dugo. Decenijama. Ponekad i vekovima. Nikakvi novi lideri neće moći da ih promene, a kamoli da ih unište, ma koju političku snagu oni oličavali (da ne pominjemo direktne izdajnike) - napisao je Medvedev.

- Zbog toga će svaki politički lider koji pokuša da promeni diskurs razvoja zemlje nastao posle 24. februara 2022. godine, biti anatemisan kao izdajnik. Kao osoba koja je izdala sećanje na naše građane koji su u ovom ratu položili život - naglasio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF.

Zelenski: Spremni smo da pokrenemo kontraofanzivu

Ukrajina je spremna da pokrene dugoočekivanu kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju pod ruskom okupacijom, rekao je predsednik Vladimir Zelenski.

- Čvrsto verujemo da ćemo uspeti - rekao je Zelenski za Volstrit džurnal.

- Ne znam koliko će to trajati. Da budem iskren, to može da ide na različite načine, potpuno drugačije. Ali mi ćemo to da uradimo i spremni smo.

Kirbi: Na adekvatan način pružena pomoć za izvođenje kontraofanzive

Američka administracija smatra da su zajedno sa saveznicima i partnerima na adekvatan način pružili vojnu pomoć Ukrajini za izvođenje kontraofanzive, izjavio je juče portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Pre svega, veoma smo zadovoljni što smo u ovom trenutku zadovoljili potrebe Ukrajine za vođenje kontraofanzive. Kada će početi, zavisi od njih, ali smo uvereni da smo učinili sve što je bilo moguće. Kažem "mi", mislim ne samo na SAD, već i na naše saveznike i partner - rekao je Kirbi, prenosi Ukrinform.

Foto Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, ne radi se samo o obezbeđivanju Ukrajine sistemima PVO, koji su trenutno najhitnija potreba, već i o snabdevanju oklopnom tehnikom, artiljerijom, municijom, izvođenju obuke.

Kirbi je naglasio da će, kako se operacije ukrajinske vojske nastavljaju i teritorije oslobađaju, postojati potreba za dopunom municije i opreme.

- Borbena dejstva su dinamična stvar i moramo da budemo sigurni da smo "dinamički" spremni da ih i dalje podržavamo. Dakle, uradili smo mnogo i spremni smo da nastavimo da radimo mnogo u narednim danima i mesecima - citiran je Kirbi.

Kličko naredio da skloništa budu dostupna 00-24

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naredio je da skloništa budu operativna 24 sata dnevno, nakon navoda da su tri osobe koje su poginule nakon ruskog raketnog napada ostavljene ispred zaključanog skloništa.

Tri osobe, uključujući jedno dete, poginule su, a najmanje 11 osoba je ranjeno u ranom jutarnjem raketnom napadu u četvrtak.

Ukrajinski predsednik Zelenski optužio je Klička i druge gradske čelnike za nemar.

RIA Novosti: Ruski avioni uništili komandni centar ukrajinske brigade

Avijacija južne grupe ruskih trupa pogodila je komandno mesto 81. aeromobilne brigade ukrajinske vojske u Severskoj oblasti, tvrdi za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

- Avijacija južne grupe snaga nanela je poraz komandnom mestu 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Seversk - rekao je on.

Snimak akcije ruskih padobranaca

Ukrajinske trupe počinju obuku na američkim tenkovima Abrams

SAD su počele obuku ukrajinskih snaga na svojim modernim tenkovima Abrams, ali upozoravaju da ti tenkovi neće biti spremni na vreme za najavljivanu kontraofanzivu Kijeva.

Oko 200 ukrajinskih vojnika započelo je tokom vikenda 12-nedeljni kurs napredne obuke tenkova u Nemačkoj. Vojnici uče kako da voze vozila, kao i da pucaju i izvode operacije sa oružjem.

Dodatnih 200 vojnika se obučava za održavanje tenkova. Govoreći u Francuskoj, na obeležavanju 79. godišnjice Dana D, general američke vojske Mark Mili rekao je da su "tenkovi veoma važni, i u odbrani i u ofanzivi".

Rekao je i da će "moderni tenkovi i prateća obuka biti fundamentalni za uspeh Ukrajine".

Prigožin: Rusi pokušali da dignu u vazduh Vagnerovce

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin, koji se u poslednje vreme često sukobljavao sa ruskim vojnim vrhom, optužio je rusku vojsku da je pokušala da digne u vazduh njegove ljude. 

Prigožin je danas na Telegramu rekao da su njegove trupe pronašle desetak lokacija na kojima su pripadnici Ministarstva odbrane RF postavili eksploziv, uključujući protivtenkovske mine, rekavši da su im to naredili pretpostavljeni, piše Skaj njuz.

Foto printskrin pres sluzba kompanije konkord

Prigožin tvrdi da tako nešto nije imalo za cilj da odvrati neprijatelja, s obzirom da su mine bile postavljene na prostoru iza linije fronta.

- Prema tome, pretpostavljamo da su eksplozivne naprave bile namenjene Vagnerovim jedinicama koje su napredovale ka cilju - rekao je on.

- Ništa nije eksplodiralo i niko nije povređen. Pretpostavljamo da se radi o pokušaju javnog bičevanja - dodao je on. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ove najnovije optužbe na račun Prigožina.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili