T-14 ARMATA VS ABRAMS M1A2: Sudar dve koncepcije - niko ne zna šta je Armata

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

01. 06. 2023. u 22:01

PRVI izveštaji da se Moskva pripremala za slanje male grupe tenkova Armata T-14 stigla je 25. januara, kada je britanski dnevni bilten MoD u svakodnevnom obaveštajnom izveštaju, objavio na Tviteru ove informacije.

Т-14 АРМАТА VS АБРАМС М1А2: Судар две концепције - нико не зна шта је Армата

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru


Kasnije te nedelje, video snimci su se pojavili kako se izvodi obuka na tenku Armata T-14 na poligonu u Kazanju. Krajem aprila, ruski mediji izvestia i Ria Novosti napisali su da je T-14 već bio u Ukrajini i da se bori u ratu. Prema dva medijska izveštaja, tenk je angažovan duboko u pozadini ruske vojske i udara iz daleka.

Međutim, teško je zamisliti šta su sposobnosti tenka. Imamo samo tehničke karakteristike koje dele ruski proizvođači. Jedan od prototipa je testiran u Siriji pre mnogo godina, ali informacije nedostaju i iz ovog testa. Kako tenk radi u Ukrajini takođe je nepoznato.

Trenutno, tehnološke sposobnosti, performanse i efikasnost novih tehnologija u tenku ostaju nepoznate. Njegove karakteristike takođe ostaju nepoznate, uprkos dostupnim informacijama proizvođača.

Foto: Printskrin

Tenkovi proizvedeni u Sovjetskom Savezu su sreli američki vodeći tenk, Abrams. Nedavno je pisano o "bitci tenkova" ili "najvećoj bitci tenkova" našeg modernog doba. U Iraku, Abrams se uglavnom suočio sa T-72, koji je još uvek uključen u Ukrajini danas na obe strane sukoba.

U samo pola sata, devet tenkova Abrams uspelo je da eliminiše 47 sovjetskih T-72 mbt iračke vojske. Stručnjaci kažu da je glavni razlog ove pobede naprednija američka tehnologija u termalnom nišanjenju.

Kaže se da je upravo zbog posmatračke prednosti, američki tenk gađali iračke tenkove na većoj udaljenosti, jednostavno zato što su mogli bolje da vide njihove položaje.

Abrams je teški tenk. Ovo se ne odnosi samo na Armatu T-14, već na svaki ruski tenk, počevši od T-55 serije. Kaže se da je Armata T-14 teži oko 55 tona, što je 15 tona manje od Abramsa(70 tona).

Foto: Vladimir Pesnya/Host photo agency/Printscreen

Ovo nas odmah dovodi do moćnih motora dva tenka. I Abrams i Armata T-14 pokreću motori koji isporučuju 1.500 konjskih snaga. Razlika je u gorivu - turbo-benzinski motor ovlašćenja Abrams, dok dizel motor ovlašćuje Armata T-14.

Postavljanjem stvari na ovaj način, logično je postaviti pitanje, s obzirom na istu snagu motora, koji će imati veću prednost. Da li će se ruski tenk, zbog svoje manje težine, biti bolji u manevrisanju u poređenju sa Abramsom? Da, to je potpuno moguće.

Pogledajmo stvari i u odnosu na domet topa. Prema poznatim karakteristikama Armata T-14, može da ispali projektil 3UBK21 Sprinter. Međutim, ostaje nepoznato da li je proizvedena ova raketa. Znali smo o tome od pre mnogo godina kada je započeo njegov razvoj, ali do danas je nejasno da li će T-14 koristiti 3UBK21 Sprinter u Ukrajini. Ako je to slučaj, trebalo bi da primetimo da su u skladu sa ruskim izvorima inžinjeri ove rakete imaju za cilj da dostignu domet od 7 milja (11 km).

Ako ova raketa za tenk nije dostupna, T-14 će najverovatnije koristiti 9M119 Reflects projektil. Domet ovog projektila je 3,1 milje (5 km.). Ovo je takođe domet projektila koji trenutno koriste Abramsi, tako da ovaj indikator nema razlike.

Obe granate na oba tenka su visoko efikasni. Kaže se da je ruski 9M119 Reflects projektil sposoban da prodre u 900 milimetara oklopa. Bez obzira da li je to slučaj ostaje da se vidi, ali barem su to informacije u časopisu Popular Mechanics.

Možda je jedna od najvećih prednosti ruskog tenka kupola, s obzirom na to što njemu nema čoveka, suprotno od onoga što smo navikli da vidimo u svim modelima tenka širom sveta. Mesto komaandanta i topdžije nalazi se unutar tenka, a ne na vrhu kupole. To smanjuje rizik od smrti posade.

Generalno, bespilotni tenkovi podrazumevaju visok stepen automatizacije, robotike i ljudske kontrole. Rusija tvrdi da je kupola T-14 upravo to. Ali opet - napredak ruskih inženjera u ovoj oblasti odbrambene tehnologije ostaje nepoznat. SAD su upoznati sa bespilotnim kupolama na oklopnim vozilima, uključujući tenke.

Amerika već godinama radi, tako da su inženjeri tamo znali da ako je Rusija napredovala barem do njihovog nivoa u ovoj oblasti, tada je bespilotna kupola određena prednost.

Generalno, ništa se ne zna o Armata T-14. Šta je oklopna konfiguracija je nepoznata. Koje su njene sposobnosti.

Foto: Profimedia

Generalno da se suprotstavi tenkovskoj municiji ili anti-tenkovskoj raketi? Ostaje nepoznato šta su aktivni sistemi zaštite T-14 Armata.

Vojna zajednica će čekati sa interesovanjem da se vidi dokaz o nekim zahtevima, uključujući da li je tenk u Ukrajini, kako radi u borbi i kako se suprotstavlja zapadnim tenkovima. Ako je ovaj tenk Abrams - još bolji, onda ćemo saznati da li su moderne ruske tehnologije dostigle nivo američkih tenkova razvijenih tokom poslodnjih godina.

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)