RAT U UKRAJINI: Zelenski najavio skori početak kontraofanzive; Erdogan razgovarao sa ukrajinskim predsednikom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 05. 2023. u 07:22 >> 23:27

RAT u Ukrajini danas je ušao u 460. dan. Ruska vojska osujetila pokušaj ukrajinskih snaga da jurišnim dronom napadnu Zaporošku nuklearku. Ruski PVO sistemi su odbili raketni napad ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti. Ruskim borcima u DNR predati su protivdronski sistemi, saopštio Ramzan Kadirov.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски најавио скори почетак контраофанзиве; Ердоган разговарао са украјинским председником (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenski najavio početak kontraofanzive

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je skori početak kontraofanzive Oružanih snaga zemlje.

- Odobrili smo datume za početak kretanja naših trupa, odluke su donete zahvaljujući brigadama koje su se za to pripremile - rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Erdogan razgovarao sa Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o situaciji u Ukrajini, saopštio je kabinet turskog lidera.

- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je predsednika Tajipa Erdogana i čestitao mu na ponovnom izboru za predsednika - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su dvojica lidera razgovarala o sukobu u Ukrajini i regionalnim pitanjima.

"Vidim jasnu nameru Rusije da pobedi u ratu"

Bez optimizma posmatram situaciju u Ukrajini i smatram da Rusija neće voditi pregovore dok ne pobedi u konfliktu, izjavio je šef spoljnopolitičke službe Evropske unije Žozep Borelj na ekspertskom forumu u Barseloni.

- Vidim jasnu nameru Rusije da pobedi u ratu. Rusija neće pregovarati ako ne pobedi i bez optimizma očekujem razvoj konflikta ovog leta - rekao je on.

Zaključio je da Evropska unija mora da nastavi da povećava vojnu podršku Kijevu.

Kijev pokušava da vrati Artjomovsk

Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju zapadne četvrti Artjomovska, ali ne pokušavaju da uđu u grad, saopštio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, kod grada Časov Jar, nedaleko od Artjomovska, i dalje su koncentrisane značajne ukrajinske snage i sredstva.

„Oružane snage Ukrajine su sada na prilično pristojnoj udaljenosti od grada i nastavljaju da pokušavaju da napadnu artiljerijom, odnosno ne pokušavaju da uđu u grad, ni da ponovo zauzmu grad. I, po mom mišljenju, taj pokušaj im neće ni uspeti. Ali oni nastavljaju da granatiraju zapadnu periferiju grada“, rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Podoljak sanja demilitarizovanu zonu u Rusiji

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je da sanja da na teritoriji ruskih regiona koji se graniče sa Ukrajinom stvori demilitarizovanu zonu širine 100-120 kilometara sa stranim kontingentom.

- Ključna tema posleratnog uređaja trebalo bi da bude postavljanje zaštitnika kako bi se izbeglo ponavljanje agresije u budućnosti... Uvođenje demilitarizovane zone od 100-120 kilometara biće obavezno - napisao je Podoljak na Tviteru.

On ovu zonu želi da stvori na teritoriji Belgorodske, Brjanske, Kurske i Rostovske oblasti Rusije.

- Pretpostavljam, u prvoj fazi sa obaveznim međunarodnim kontrolnim kontingentom - dodao je Podoljak.

EK obavestila Mađarsku o neophodnosti poštovanja sankcija protiv Rusije

Evropska komisija je u svom odgovoru mađarskim vlastima povodom usaglašavanja izmena u ugovorima o izgradnji i finansiranju projekta nuklearne elektrane „Pakš-2“ navela da je prilikom realizacije projekta važno poštovati sankcionu politiku Evropske unije protiv Rusije.

EK je takođe istakla da projekat ne doprinosi ostvarenju cilja Evropske unije za smanjenje energetske zavisnosti od Rusije.

Mediji: Zapad vrši pritisak na Zelenskog da smanji zahteve za pregovore s Moskvom

Zemlje G7 tajno pripremaju „garancije bezbednosti“ za Ukrajinu u slučaju rešavanja sukoba, piše italijanski list „Republika“.

- SAD i EU vrše pritisak na Zelenskog da smanji zahteve, kako bi oni bili prihvatljiviji za zemlje Globalnog Jug - navodi list.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U tekstu se navodi da bi kao politička garancija Kijevu mogla biti data mogućnost da započne pregovore o stupanju u Evropsku uniju.

SAD žele, kako piše list, da se sukob u Ukrajini završi što je moguće pre, jer predstavlja smetnju za šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, koji će zajedno s bivšim američkim liderom Donaldom Trampom učestvovati u predsedničkim izborima u novembru naredne godine.

Vlade Francuske, Nemačke i Italije ne znaju koliko će još dugo moći da računaju na podršku birača u svojoj saradnji s Kijevom, jer se i u tim zemljama iscrpljuju politički, finansijski i vojni resursi, dodaje list.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

-Oružane snage Rusije izvele su visokopreciznim oružjem vazdušnog baziranja napad na aerodrome Oružanih snaga Ukrajine, objekti su uništeni;

-Ruska vojska likvidirala je tokom prethodnog dana gotovo 145 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
-Vojska Rusije je u toku proteklog dana u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirala skoro 140 vojnika i skladište municije u DNR;
-Ruske snage su u prethodna 24 časa uništile gotovo 55 vojnika i samohodni top „gvozdika“ -Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
-Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta sa municijom Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Maksimilijanovka u DNR;
-U napadu koji je izveden visokopreciznim oružjem takođe su uništeni komandni punktovi, avionska tehnika, skladišta sa oružjem i municijom Oružanih snaga Ukrajine;
-Oružane snage Rusije u području Avdejevke u DNR uništile su komandno-osmatrački punkt 110. mehanizovane brigade neprijateljske vojske;
-PVO sredstva su tokom proteklog dana presrele tri rakete „storm šedou“, 13 projektila višecevnog bacača raketa „hajmars“ i oborila 14 dronova ukrajinske vojske;
-Ukrajinske snage su u pravcu Kupjanska izgubile skoro 65 vojnika, 3 automobila i 2 haubice;
-Oružane snage Rusije uništile su hangar sa naoružanjem i vojnom tehnikom 126. brigade teritorijalne odbrane u regionu Berislava u Hersonskoj oblasti,
-U pravcu Kupjanska zaustavljena su dejstva dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Prigožin pokazao fabriku šampanjca u Bahmutu uoči njenog prelaska u Ministarstvo odbrane RF

On je napomenuo da su sve flaše i sirovine koje se nalaze u rezervoarima zapečaćene.

Putin potpisao: Raskinut Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o raskidu Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Odgovarajući dokument objavljen je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Prethodno je, 10. maja objavljeno da Rusija raskida ovaj sporazum, a ruski lider imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.

Kijev je napadnut balističkim projektilima Iskander ili Kinžal

Ovo je izjavio savetnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Geraščenko.

Lavrov: Ruska vojska ima mogućnost da reaguje na obuku ukrajinskih pilota na F-16

Oružane snage Rusije imaju mogućnost da reaguju na nameru zapadnih zemalja da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Što se tiče Danske i Holandije i njihove namere da budu u prvim redovima onih koji obučavaju ukrajinske pilote na zapadnim avionima, verovatno je reč, pre svega, o želji da se dopadnu hegemonu. Te zemlje u evropskim poslovima aktivno sprovode politiku Vašingtona. Što se tiče naše reakcije – ne sumnjam da će naše oružane snage imati mogućnosti da na to odreaguj - rekao je Lavrov novinarima.

Kijev pogođen „nepoznatim egzotičnim projektilima“

 

Kličko potvrio vest o eksplozijama u Kijevu

Gradonačelnik Kličko potvrdio eksplozije u Kijevu. Snažne eksplozije dogodile su se u centralnim delovima grada.

Lokalne vlasti su prijavile 12 eksplozija u centru prestonice.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Uskoro će kucnuti čas za kontraofanzivu

Komandant Kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandr Sirski izjavio je na svom Telegram kanalu da će momenat za kontraofanzivu „ubrzo doći“.

- Na području Limana sastao sam se sa komandirima jedinica i odeljenja koji izvršavaju zadatke na najkritičnijim tačkama na frontu. Zajedno samo razmotrili moguće scenarije razvoja događaja u ovom pravcu i tekuću situaciju na frontu. Naglasio sam da će uskoro kucnuti čas kada ćemo preći na aktivna ofanzivna dejstva i opredelio konkretne zadatke u cilju njihove pripreme - napisao je Sirski.

Mediji: Zelenski se plaši da objavi kontraofanzivu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski plaši se da objavi kontraofanzivu, jer sumnja u pobedu Ukrajine, bez obzira na podršku zapadnih zemalja, piše „Asia Times“.

Vladimir Zelenski, Foto AP

- On se koleba, bez obzira na to što su Oružane snage Ukrajine snabdevene američkim i evropskim naoružanjem, uključujući tenkove 'leopard', jer Ukrajina neće moći da vodi bitku u vazduhu, a zapadno naoružanje bi moglo loše da radi zbog prekida signala - navodi list.

Mediji: U Ukrajini poginulo najmanje 16 američkih plaćenika

Američki list „Vašington post“ tvrdi da je u Ukrajini likvidirano najmanje 16 američkih plaćenika koji su učestvovali u borbama na strani snaga Kijeva.

- S obzirom na to da se poslednji ratovi Amerike postepeno pretvaraju u istoriju, pojedini veterani su rešili da se late oružja u Ukrajini, a u najmanje 16 slučajeva i da daju svoje živote - piše list.

U tekstu se ističe da su Amerikanci koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci u Ukrajinu stigli kao privatna lica, „ignorišući upozorenja američkog predsednika Džozefa Bajdena i drugih članova njegove administracije da svakog ko stupi na bojno polje čeka ozbiljna opasnost“.

Rogov: Propao pokušaj upada ukrajinske vojske u naselje Lobkovo

Ruske snage su osujetile novi pokušaj ukrajinske vojske da prodre u naselje Lobkovo u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinska vojska pokušava da „stvori iluziju prisustva“, kako bi ruska vojska dovukla više snaga na taj deo fronta.

- Naši obaveštajci, međutim, zahvaljujući bespilotnim letelicama i drugim savremenim tehničkim sredstvima, kupljenim zahvaljujući narodnim donacijama, sve vide - naglasio je Rogov.

Vazdušna opasnost u Kijevu i Kijevskoj oblasti

Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Ukrajinski mediji prenose da je u Kijevu odjeknula snažna eksplozija. Drugi detalji nisu navedeni.

Sirene su se oglasile i u Harkovskoj oblasti.

Glatkov: Živimo u uslovima faktičkog rata

Pet ukrajinskih diverzantsko-obaveštajnih grupa ušlo je na teritoriju Belgorodske oblasti još pre događaja u Grajvoronskom okrugu, saopštio je gubernator tog ruskog regiona Vjačeslav Glatkov.

- Živimo u uslovima faktičkog rata. Sviđalo se to nekome ili ne – on je u toku. Protivnik ulazi, kod nas je pre poslednjih događaja u Grajvoronu ušlo pet diverzantsko-obaveštajnih grupa - rekao je Glatkov.

Gubernator Belgorodske oblasti: Pripojiti Harkovsku oblast Rusiji

Gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Glatkov smatra da je pripajanje Harkovske oblasti Rusiji najbolji način da se prekine granatiranje tog regiona iz pravca Ukrajine.

- Harkov treba pripojiti Belgorodskoj oblasti. To je najbolji način da se reši problem granatiranja Belgorodske oblasti - rekao je Glatkov za televizijski kanal „Rusija 24“.

Belgorodska oblast redovno je meta ukrajinskih projektila. Od 11. aprila u tom regionu na snazi je visoki nivo opasnosti od terorizma.

Zbog čestih granatiranja u 15 naselja u toj oblasti uvedeno je vanredno stanje.

Belgorodska oblast se graniči s Harkovskom i Sumskom oblašću Ukrajine.

Oštećena Lučka infrastruktura u Odesi

Posledice noćnog napada Geranijuma na objekte u Kijevu

 

Granatirana Hersonska oblast

Oružane snage Ukrajine su tokom noći granatirale Kahovku, Novu Kahovku i druga naselja u Hersonskoj oblasti, ispalivši 32 projektila iz artiljerije, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

Ukrajinske snage popunjavaju skladišta municije u donjeckom pravcu

Odredi Oružanih snaga Ukrajine, koji se nalaze u zoni specijalne vojne operacije u donjeckom pravcu, aktivno popunjavaju skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja, saopštio je potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.

- U donjeckom pravcu je otkriveno prevoženje municije. Koristeći nisku oblačnost i lošu vidljivost, protivnik aktivno popunjava manjak municije u skladištima raketno-artiljerijskog naoružanja - rekao je Maročko i dodao da je reč o skladištimau Druškovki, Konstantinovki i Časovom Jaru.

Uništeno ukrajinsko uporište vojnicima u Donbasu

Jedinica TOS-1A „Soncepek“ Zapadnog vojnog okruga uništila je ukrajinsko uporište s vojnicima u Donbasu jednim termobaričnim projektilom, rekao je za Sputnjik komandir jedinice s pozivnim imenom Ural.

U Odeskoj oblasti oštećeni objekti infrastrukture

Objekti lučke infrastrukture oštećeni su u Odeskoj oblasti, saopštio je savetnik vojne administracije tog regiona Sergej Bratčuk, ne navodeći druge detalje.

On je precizirao da je vazdušna opasnost tokom noći u toj oblasti trajala gotovo četiri sata.

Tokom noći vazdušna opasnost bila je objavljena na celoj teritoriji Ukrajine. Eksplozije su odjekivale u Kijevskoj, Poltavskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Lavovskoj oblasti.

Izveštaj američkog instituta za proučavanje rata o situaciji u Ukrajini

▪️Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade severoistočno od Kupjanska i na liniji Svatovo-Kremena.

▪️Ruske snage su izvele ograničene ofanzivne operacije na liniji Avdejevka-Donjeck.

▪️Ruske trupe nastavljaju da granatiraju položaje Oružanih snaga Ukrajine u južnom pravcu.

▪️Dan ranije ruske snage su izvele najveći udar dronovima Šahid na Ukrajinu od početka rata

▪️Evgenij Prigožin je rekao da bi se vreme povlačenja Vagnerovog PMC-a iz Bahmuta moglo pomeriti na 5. jun.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Jedan od najmoćnijih kombinovanih udara zadat je Kijevu?

▪ Samo 18 sati nakon najmasovnijeg napada dronova na Kijev, Oružane snage Rusije su ponovo pogodile glavni grad Ukrajine, ali sada i druge regione. Ovo je već 15. vazdušni napad od početka maja.

▪ Gotovo istovremeno sa napadom bespilotnih letelica, strateški nosači raketa TU-95MS lansirali su krstareće rakete Kh-101/555 iz Kaspijskog regiona, čime je napad na Kijev ponovo kombinovan, iz različitih pravaca.

▪ Ukupno su snage PVO Oružanih snaga Ukrajine, prema ukrajinskom vojnom izveštaju, navodno otkrile i oborile više od 40 vazdušnih ciljeva.

▪ Broj raketa i bespilotnih letelica koje su stigle do svojih ciljeva ponovo je poverljiv, ali je, na primer, posle udara na objekat u Odesi zabeležen jak požar i dim koji je obavio grad.

▪ Takođe, odjeknule su eksplozije u zapadnoj i centralnoj Ukrajini, a rezultat napada ponovo je klasificirala ukrajinska strana.

U Odesi grme eksplozije

▪ Nakon udara u Odesi zabeležena je snažna eksplozija i jak miris paljevine.

▪ Izveštaj ukrajinskih resursa za praćenje: Rakete su doletele sa Kaspijskog i Azovskog mora.

▪ Pod pretnjom raketnih udara: Nikolajevska, Kirovogradska, Zaporoška, Dnjepropetrovska, Poltavska oblast.

▪ Pod pretnjom dronova „Geran“ su: Vinica, Hmeljnicki, Žitomir, Rovno, Kijev

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku