RAT U UKRAJINI: Američki mediji: F-16 laka meta za PVO; Profit američkih vojnih kompanija ide u nebesa (FOTO, VIDEO)

Novosti Onlajn

28. 05. 2023. u 07:36 >> 01:22

RAT u Ukrajini – 459. dan. Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u pravcu Južnog Donjecka. Ukrajinska vojska ponovo granatirala Belgorodsku oblast Rusije, jedan civil poginuo.

РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички медији: Ф-16 лака мета за ПВО; Профит америчких војних компанија иде у небеса (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Štab bataljona pod udarom avio bombe FAB-500 (VIDEO)

Komandni štab bataljona 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine okupio se na sastanku u rejonu naselja Berestovoje. To su otkrili ruski izviđači, a dejstvovala je avijacija. Metu je pogodila bomba FAB-500 (verovatno jedreća verzija) .

Lanceti uništaju artiljeriju (VIDEO)

Desantnjiki „Otvažnih“ uništili su američku „Tri sekire“ (M777) i drugu artiljeriju u bitkama kod Kremene.

Vojnici Ivanovske 98. vazdušno-desantne divizije (padobranci) grupe „O“ dronovima kamikaza „Lancet-3“ onesposobljavaju NATO i ukrajinske artiljerijske topove Oružaniu snaga Ukrajine.

Dakle, padobranci su uništili američku haubicu M-777 i još jedan top skriven u šumskoj plantaži na Krasno-Limanskom pravcu.

 

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Na karti alarma „pocrvenele“ Hersonska, Nikolajvska, Kirovogradska, Čerkaska, Poltavska, Sumska, Černigovska, Kijevska i Donjecka oblast. U Luganskoj oblasti i na okupiranom Krimu dugo nije bilo potpunog alarma.

Uzbuna je proglašena i u Žitomirskoj oblasti.

Dejstvo Krasnopolja (VIDEO)

Artiljeija grupe “O” (Otvažnie) pokrivala je artiljerijsku poslugu Oružanih snaga Ukrajine.

Operater bespilotnih letelica identifikovao je poziciju neprijateljske artiljerije i dao koordinate ruskim artiljercima. „Krasnopolj” je odmah eliminisao metu u šumama kod Kremene.

 

 

Kadirov predao ruskoj vojsci dronove i oklopno vozilo

Fond „Ahmat Hadži Kadirov“ predao je ruskim borcima u Donjeckoj Narodnoj Republici oklopno vozilo, kvadrokoptere i sisteme protiv bespilotnih letelica, napisao je na svom Telegramu čečenski lider Ramzan Kadirov.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Ruski PVO odbio napad ukrajinskih raketa

PVO sistemi odbili su raketni napad Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, navodi se na Telegramu gradske administracije.

U saopštenju se dodaje da se iznad grada čula eksplozija.

„Sve rakete su uništene“, ističe se u saopštenju.

Foto Vojska Srbije

Sumorne prognoze za ukrajinsku kontraofanzivu

Ranije se spekulisalo da su ukrajinski lovci-bombarderi Su-24M modifikovani da nose rakete "storm šedou" u Poljskoj, počev od novembra 2022. To je bilo šest meseci pre nego što je Velika Britanija zvanično objavila da će preslati ove rakete Kijevu.

Međutim, prema rečima penzionisanog zamenika komandanta Narodne milicije DNR Eduarda Basurina, letelica sa repnim brojem 60 nije napustila zemlju radi nadogradnje za lansiranje projektila "storm šedou". To znači da je britansko vojno osoblje nadogradilo avion u Ukrajini.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Rusija tvrdi da je oborila tri bombardera Su-24 od uvođenja "storm šedoua" - jedan 13. maja kod Luganska, drugi 17. maja kod Varvarovke u DNR i treći 18. maja kod Slavjanska.

Iznenadni porast broja obaranja ukrajinskih Su-24 dovodi u sumnju nastavak ukrajinskih operacija sa britanskim raketama "storm šedou". Jasno je da rusko vazduhoplovstvo krenulo u lov na ukrajinske Su-24.

Neuspeh Ukrajine da degradira sposobnost Rusije da snabdeva svoje trupe na liniji fronta upotrebom projektila "storm šedou" verovatno je jedan od najvažnijih razloga za nesposobnost Kijeva da pokrene svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu.

Ograničen broj Su-24MR, kojima raspolaže Kijev, čini prognozu za ukrajinsku kontraofanzivu prilično sumornom.

 

VSU pokušala da napadne Zaporošku NE

Ukrajinski vojnici pokušali su jutros da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu uz pomoć jurišne bespilotne letelice.

Dron je prizemljen i neutralisan nekoliko stotina metara od stanice, saopštio je novinarima predstavnik snaga bezbednosti.

Foto: Arhiva

-Snage za radioelektronsko ratovanje prizemljile su uređaj pre nego što je došao do teritorije stanice na oko 500 metara. Nakon inspekcije, municija je deaktivirana. Dron je nosio termobaričnu granatu, koja se mogla aktivirati i u kontaktu sa metom i preko konzole operatora, objasnio je pripadnik snaga bezbednosti.

On je dodao da je napad pokrenut nakon što je ukrajinska strana objavila navodnu opasnost za nuklearku.

-Ova činjenica može se smatrati kao provokacija od strane Ukrajine, zaključio je on.

 

Ukrajinski dron napao silos u Belgorodskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine gađale su selo Murom u Šebekinskom okrugu Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto Tanjug/AP

-Nema žrtava. Dron je napao silos za pšenicu poljoprivrednog preduzeća. Probijen je krov. Zaposleni u preduzeću odvedeni su na bezbednu udaljenost. U selu je oštećen i dalekovod. Brigade hitne pomoći i operativne nalaze se na licu mesta kako bi se što pre otklonile posledice granatiranja, napisao je Gladkov.

 

Putin na pregovorima sledeće nedelje

Očekuje se da će ruski predsednik, Vladimir Putin, naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima, javila je danas ruska državna televizija "Rusija 1".

U emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" nije otkriveno sa kime bi tačno Putin mogao da se sastane, preneo je TASS.

Foto Tanjug/AP

Putin će takođe predsedavati sastankom sa vladom i održati konsultacije sa stalnim članovima Saveta za bezbednost Rusije.

Pres služba Kremlja još nije zvanično objavila Putinov raspored za sledeću sedmicu.

 

Ispaljene dve rakete storm šedou na naselje Jurjevka

Ukrajinske snage ispalile su na naselje Jurjevka dve rakete „storm šedou“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina Ukrajine.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Profiti vojnoindustijskog kompleksa SAD idu u nebesa

U SVOM programu „CBS 60 minuta“, 21. maja, CBS Njuz je emitovao epizodu koja je otkrila kako se američki proizvođači oružja upuštaju u „podizanje cena“ i udaraju na Pentagon naduvanim cenama za avione, podmornice i projektile.

Epizoda implicira da ovi proizvođači sada imaju monopol u snabdevanju oružjem i da su najviše profitirali od rata u Ukrajini koji je u toku. Tako je Džavelin sa 25.000 dolara skočio na čak 400.000$ po komadu.

Program je naveo mnoge da osećaju da bi američki proizvođači oružja želeli da Sjedinjene Države nastave da se bore ili pružaju vojnu pomoć (kao što to čine u Ukrajini) u što je moguće više problematičnih tačaka sveta.

Foto AP

Pre nego što objasnimo kako i zašto dolazi do ove prevare, hajde da vidimo šta se to tačno događa u ovom trenutku. Stručnjaci kažu da su Lokid Martin, Rajteon, Boing i Nortrop Gruman — svi iz SAD — među vodećim izvođačima koji proizvode neko od najtraženijih i najskupljih oružja koje se šalje u Ukrajinu. I oni su najviše profitirali.

Moskva o izjavi senatora Grejem: Velika sramota za zemlju što ima takvog političara

Velika sramota za zemlju što ima takvog senatora, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu američkog senatora Lindzi Grejema da je "smrt Rusa" "najuspešnije trošenje američkog novca" u sklopu pomoći Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

-Teško je zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore, kazao je Peskov.

Portparol Kremlja je dodao da Rusija, protiv koje se vodi rat, treba da bude oštra, ali da će Moskva stavljati do znanja Zapadu svoje zabrinutosti.

-Protiv nas se, u širokom smislu reči, vodi rat na svim poljima, bilo da je reč o međudržavnim, imovinskim odnosima, ekonomiji i tako dalje. Oni zadiru u ono što je ranije bilo apsolutno sveto, ali, istovremeno vidimo kako se svi ti nepokolebljivi temelji ruše, kazao je u intervjuu za TV "Rusija 1".

Prema njegovim rečima, ovo sprovode predstavnici kolektivnog Zapada koji trenutno ni od čega ne prezaju i istakao da Rusija ne treba da podlegne emocijama.

-Treba da sačuvamo trezveno razmišljanje, sabranost i snagu, da činimo ono što nam koristi i što najbolje odgovara našim interesima. Treba da budemo čvrsti, ali otvoreni za to da jasno govorimo o našim zabrinutostima, trenucima koji su nam neprihvatljivi, kao i čime ćemo se boriti, u opštem smislu te reči. Sve to im moramo staviti do znanja, objasnio je Peskov.

Foto: Profimedia

Odgovarajući na pitanje da li Rusija ima snage i resurse da sve privede kraju, on je naglasio da ukrajinski sukob ima svoj cilj.

Prethodno je reagovala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetivši američkog senatora da je jedna od američkih "investicija" dovela do Drugog svetskog rata i Holokausta.

-Ministar ekonomije nacističke Nemačke Hjalmar Šaht je tokom Nirnberškog procesa izjavio da je i Treći rajh bio sponzorisan iz inostranstva i imenovao dve najveće američke korporacije: 'Ford' i 'Dženeral motors'. S njim je sklopljen prećutni dogovor – sloboda u zamenu za ćutanje. Uprkos protestima sovjetskih predstavnika, oslobođen je i doživeo je 93 godine, napisala je Zaharova na Telegramu.

 

Blumberg: F-16 laka meta za rusku PVO

Američki lovci F-16, koje zapadni saveznici nameravaju da isporuče Kijevu, mogli bi da budu laka meta za rusku protivvazduhoplovnu odbranu i avijaciju, piše Blumberg.

Prema navodima agencije, „F-16, koji će najverovatnije biti poslati Ukrajini, imaće slabije radare i municiju manjeg dometa nego ruski lovci i PVO“.

Foto: Depositphotos/Printscreen/Google maps

-Zbog toga će se F-16, najverovatnije, koristiti u odbrambene svrhe i u operacijama visokog rizika, piše Blumberg.

Prema rečima bivšeg američkog vojnog pilota Džona Venabla, ako bi F-16 bili poslati da napadaju ruske položaje, ruski radari bi ih locirali pre nego što se približe na dovoljnu razdaljinu“.

 

 

Garanatiranje LNR: Poginula žena, ranjeno još devet osoba, među njima i dete

Jedna žena je poginula u selu Almazno u LNR, a još devet osoba je povređeno u granatiranju koje su izvele ukrajinske snage, izjavio je gradonačelnik grada Stahanov Sergej Ževlakov.

Foto Tanjug/AP

On je precizirao da je među njima i desetogodišnje dete.

Prema saopštenju, hitna pomoć je već prevezla sve ranjene civile u bolnicu.

Gladkov: Među diverzantima Poljaci i Amerikanci

U sastavu diverzantske grupe koja je upala u Belgorodsku oblast Rusije 22. maja nalazili su se Poljaci i Amerikanci, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu nakon što je posetio hospitalizovane stanovnike Grajvoronskog i Šebekinskog okruga koji su u tom napadu ranjeni.

FOTO: AP/Tanjug

 

 

Ruska vojska presrela tri krstareće rakete „storm šedou“ i šest projektila „hajmarsa“

- Ruske snage su u pravcu Donjecka likvidirale gotovo 340 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije su tokom prethodno dana u pravcu Krasnog limana likvidirale skoro 65 neprijateljskih vojnika i samohodni top „akacija“;

- Ruska vojska je u Černjigovskoj oblasti uništila skladište municije brigade teritorijalne odbrane i „Legije stranaca;

- U regionu grada Bogoduhov u Harkovskoj oblasti uništen je punkt privremenog dislociranja stranih plaćenika;

- Komandno-osmatrački punktovi jedinica 24. i 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine uništeni su u DNR i Zaporoškoj oblasti;

- Ruska vojska je u Zaporoškoj oblasti uništila skladište municije 128. brdsko-jurišne brigade ukrajinskih snaga;

- Ruske snage uništile su skladište municije u regionu Georgijevke i Kramatorska u DNR, uključujući ukrajinske grupe „Liman“;

- Ruska vojska je u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirala više od 100 neprijateljskih vojnika,

- Ruska PVO sredstva u toku prethodnog dana presrela su 3 krstareće rakete „storm šedou“ i šest projektila višecevnog bacača raketa „hajmars“.

„Neprihvatljiva eskalacija“: Lavrov o isporukama F-16 Ukrajini

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je neprihvatljiva eskalacija planova zapadnih zemalja da isporuče borbene avione F-16 Ukrajini.

- Razume se da je ova eskalacija neprihvatljiva. Smatram da na Zapadu ipak postoje ljudi koji to shvataju, ali sve diktiraju Vašington, London i njihovi sateliti u Evropskoj uniji, pre svega baltičke zemlje, Poljska, koje na kopnu direktno ispunjavaju nalog dobijen od Sjedinjenih Američkih Država, a to je da oslabe Rusiju i nanesu joj strateški poraz - rekao je Lavrov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu u programu „Moskva. Kremlj. Putin“ na TV „Rusija 1“.

Istovremeno, Lavrov je skrenuo pažnju da se u „politikološkim krugovima Zapada već govori o dekolonizaciji Rusije“.

- Ovde mislim na rasparčavanje naše zemlje. Nadam se da će se razumni ljudi ipak udaljiti od nepromišljene podrške neonacističkog režima, koji je sam Zapad stvorio - poručio je diplomata.

Lavrov je takođe istakao da je izjava načelnika Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD, generala Marka Milija, da Kijev u bliskoj budućnosti teško može da povrati izgubljene teritorije u granicama iz 1991. godine korak Zapada ka poimanju stvarnosti.

Ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio da su isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu prioritet za SAD. On nije pojasnio kada će tačno Oružane snage Ukrajine dobiti lovce, kao i koje će zemlje učestvovati u isporukama i obuci ukrajinskih vojnika.

Poginulo 11 ukrajinskih vojnika

Oružane snage Rusije uništile su haubicu D-30 i samohodni artiljerijski uređaj „gvozdika“ u hersonskom pravcu, poginulo je 11 ukrajinskih vojnika, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

Najintezivniji napad dronovima na Kijev od početka specijalne vojne operacije

Kijev je tokom noći bio meta najintezivnijeg napada dronovima od početka specijalne vojne operacije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Sergej Popko.

- To je bio najmasovniji napad dronovima na prestonicu - saopštio je Popko i dodao da je vazdušna opasnost u ukrajinskoj prestonici tokom noći trajala više od pet sati.

Ruski ambasador u Londonu: Rusija još nije počela da „deluje ozbiljno“ u Ukrajini

Rusija u okviru specijalne operacije u Ukrajini još nije počela da deluje ozbiljno i spremna je za mir, ali Zapad je usmeren na eskalaciju, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

- Trajanje sukoba u Ukrajini zavisi od napora da on eskalira koje preduzimaju zemlje NATO-a, posebno Velika Britanija. Pre ili kasnije, naravno, ta eskalacija može da dobije nove razmere, koje nam nisu potrebne i koje ne želimo. Mi sutra možemo da zaključimo mir - rekao je Kelin u intervjuu za Bi-Bi-Si.

On je naveo da Rusija „za sada još nije ni počela da dejstvuje ozbiljno“ u okvirima specijalne operacije.

Kelin je podsetio na to da je Rusija „16 puta veća od Ukrajine“ i da ima ogromne resurse.

Ambasdor je naglasio da je Rusija spreman za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali da neće odustati od svojih uslova.

- Mi želimo mir, ali, naravno, postoje uslovi. Za nas su važne dve stvari – da Ukrajina ne predstavlja pretnju za Rusiju, to je prvo. I drugo, da se prema Rusiam i Ukrajincima odnose kao predstavnicima drugih zemalja sveta. Kako se prema Francuzima odnose u Belgiji, ili prema Italijanima i Nemcima u Švajcarskom, a ne na poseban način. Mi ne možemo da trpimo diskriminaciju. To je grubo narušavanje Deklaracije o ljudskim pravima i svih drugih dokumenata - rekao je ambasador, okarakterisavši kao „krajnji nacionalizam“ ono što se događa u Ukrajini.

Kelin je istakao da je sadašnji vojni cilj Rusije „oslobađanje Donbasa od okupacije“ i dodao da je „velika greška idealista“ predstava o tome da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

- Mi bismo sutra mogli da zaključimo mir, kada bi ukrajinska strana bila spremna da pregovara, ali sada nema uslova za to, jer je predsednik Ukrajine zabranio bilo kakve pregovore - rekao je ambasador i dodao da misli da zamrzavanje sukoba nije dobra ideja, jer ne stvara platformu za stabilan i dugoročan mir u Evropi.

On je ponovio da ruska nuklearna doktrina ne podrazumeva upotrebu nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini, ali je upozorio na to da postoje rizici od eskalacije sukoba povećanjem isporuka naoružanja Kijevu.

Mediji: Ukrajinska vojska u očajanju pred kontraofanzivu

Oružane snage Ukrajine, koje su iscrpljene od borbi, očajnički pokušavaju da popune svoje redove pred kontraofanzivu, piše „Telegraf“.

- Pripremajući se za predstojeću borbu, Kijev je započeo očajničku kampanju, širokih razmera, da prikupi vojnike u nadi da će popuniti rupe u redovima Oružanih snaga Ukrajine, nastalih usled desetina hiljada poginulih na bojnom polju - navedeno je u članku.

Bez obzira na to što je ukrajinska vojska dobila ogromnu količinu tehnike i oružja od NATO-a, ona i dalje nema dovoljno ljudi koji, prema mišljenju zvaničnika, predstavljaju ključni faktor u kontraofanzivi, navodi izdanje.

Ruska avijacija izvela napade na Ukrajince

Ruska avijacija i artiljerija su izvele napade na položaje dveju brigada Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da vrate izgubljene pozicije u oblasti Nevske i Serebrjanske šume, rekao je predstavnik vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

On je dodao da je protivnik pretrpeo znatne gubitke u ljudstvu.

Ukrajinske trupe ispalile su ujutru 24 NATO granate na DNR

Ukrajinske trupe su od 06.05 do 07.50 ispalile 24 granate „NATO“ kalibra 155 milimetara na Kujbiševski, Kirovski i Kijevski okrug Donjecka, kao i Makejevku, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezaniһ za rat. Prijavljeni zločini Ukrajine (JCCC) .

- Zabeležena je vatra iz oružaniһ formacija Ukrajine u pravcu: 06.05 – naselje Lastočkino – grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug): ispaljeno je šest granata kalibra 155 milimetara.. 07.20 - naselje Lastočkino - grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 mm... 07.45 - naselje Tonenkoje - naselje Makejevka (Červonogvardejski okrug): šest granata od 155 kalibra mm... 07.50 – naselje Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski i Kirovski okrug ): ispaljeno je sedam granata kalibra 155 mm - navodi se u telegram kanalu Ministarstva.

Iran o izjavi Zelenskog

Politička emisija Vladimira Zelenskog usmerena je protiv naroda Irana i radi se na privlačenju zapadnog oružja. Ovu izjavu dao je pres-sekretar Ministarstva inostranih poslova Islamske Republike Naser Kanani, prenosi agencija ISNA.

Ranije je Zelenski pozvao Irance da prestanu da podržavaju Rusiju, jer bi to navodno dovelo do još veće izolacije Islamske Republike.

- Ponavljanje lažnih tvrdnji predsednika Ukrajine protiv Islamske Republike Iran u skladu je sa propagandnim i medijskim ratom antiiranske osovine protiv vlade i naroda Irana, a radi se kako bi se privuklo što više oružje i finansijsku pomoć zapadnih zemalja što je više moguće - rekao je iranski diplomata.

Kanani je takođe nazvao svrhom izjave Zelenskog organizovanje političke emisije i skretanje pažnje javnosti neosnovanim i beskorisnim tvrdnjama protiv iranskog naroda.

Kličko je najavio uništenje skladišta u Kijevu nakon serije eksplozija

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je uništenje skladišta u okrugu Golosejevski kao posledica požara nakon serije eksplozija u gradu.

- U Golosejevskom okrugu lokalizovan je požar na površini od 700 kvadratnih metara. Uništavanje građevinskih konstrukcija je na ukupnoj površini od 1.000 kvadratnih metara... Krov trospratnog magacinskog objekta je gori - napisao je Kličko u svom telegram kanalu.

Ranije u nedelju uveče ukrajinski mediji izvestili su o seriji snažniһ eksplozija u Kijevu. Eksplozije su se čule i u Žitomirskoj, Sumskoj i Čerkaskoj oblasti  Ukrajine. Kasnije je i kijevska administracija na društvenim mrežama izvestila o požaru na teritoriji preduzeća u Golosejevskom okrugu. Neposredno pre ovoga, na većem delu ukrajinske teritorije objavljena je vazdušna uzbuna.

Ruska vojska je uz pomoć Lanceta uništila poljsku haubicu

Snage grupe trupa Vostok uništile su poljsku samohodnu haubicu (ACS) Krab u pravcu Južnodonec uz pomoć municije Lancet, rekao je za RIA Novosti šef pres centra grupe Aleksandar Gordejev.

- Lancetna municija uništila je poljsku samoһodnu artiljerijsku jedinicu Krab u oblasti Elizavetovke - rekao je on.

Sistemi protivvazdušne odbrane, dodao je Gordejev, oborili su bespilotne letelice Valkira i Fjuri.

Zaustavljen je pokušaj proboja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnodonjecka

- Ruska grupa trupa „Vostok“ zaustavila je pokušaj napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka – uništene su dve minobacačke posade, jedna protivtenkovska posada, ljudstvo, kao i uporišta u rejonima Novopolja i Novoselke - rekao je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres centra grupe.

- Pokušaj neprijatelja da napadne napredne položaje grupacije Vostok osujećen je na južnodonjeckom pravcu. Motostreljačke jedinice, uz podršku artiljerije, uništile su dve minobacačke posade, posadu protivtenkovskog bacača granata i ljudstvo. Uporišta u oblasti Novopolja i Novoselke takođe su pogođene artiljerijskom vatrom - rekao je on.

 

Gordejev je dodao da su posade samohodnih minobacača „Tulpan“ uništile privremeni razmeštaj ukrajinskih trupa u Velikoj Novoselki, a posade teškog sistema bacanja plamena TOS-1 „Solncepek“ uništile su ljudstvo neprijatelja u rejonu Novomihajlovke.

 

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Snage ruske grupacije „Istok“ su baražnom municijom „lancet“ u južnodonjeckom pravcu uništile poljsku samohodnu haubicu „krab“, saopštio je predstavnik grušacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.
 
On je dodao da su sredstvima protivvazduhoplovne odbrane oborene bespilotne letelice „valkirija“ i „furija“, kao i da je u zaporoškom pravcu artiljerijskom vatrom poraženo ukrajinsko uporište u oblasti Novoivankovke i uništena minobacačka jedinica u oblasti Guljapolja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati