RAT U UKRAJINI: Mekgregor - Bahmut je bio najveća zamka u istoriji ratovanja; PMC Vagner dao podatke o svojim akcijama (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

27. 05. 2023. u 07:02 >> 02:31

RAT u Ukrajini – 458. dan. Ukrajinske snage gađale su Marijupolj raketama "storm šedou". Kijev traži novo naoružanje od Zapada. Ruska vojska uspešno sprečava ukrajinske diverzantske grupe da probiju liniju fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мекгрегор - Бахмут је био највећа замка у историји ратовања; ПМЦ Вагнер дао податке о својим акцијама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto EPA/profimedia/ilustracija javno vlasnistvo

VSU granatirala naselja u DNR 29 puta

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 29 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 149 projektila, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

-U protekla 24 sata, misija je prijavila 29 slučajeva pucanja od strane Oružanih snaga Ukrajine (Oružane snage Ukrajine – prim. aut.). U pravcu Donjecka neprijatelj je ispalio 15 projektila iz MLRS i artiljerije kalibra 155 mm. U Gorlovskom – sedam granatiranja iz artiljerije 152 mm, dva granatiranja artiljerije 155 mm. Pet granatiranja iz MLRS-a na Volnovahskom pravcu, navodi predstavništvo u svom telegram kanalu.

Precizira se da je VSU ispalila 149 jedinica različite municije.

VSU je ponovo krenuo u ofanzivu kod Artjomovska: Dočekali su ga "Nevski" i "Vukovi" (VIDEO)

Na pravcu Soledara, VSU je počeo da gomila snage u šumskom zasadu između naselja Zaliznjanskoe i Minkovka. Ruske jedinice su pogodile šumski zasad MLRS BM-21 Grad Nevskog odreda.

Korekturu vatre izvršio je dron jurišnog specijalnog odreda „Vukovi“.

Guverner Belgoroda: Bio sam na udaru ukrajinskih granata

Guverner ruskog regiona Belgorod Vjačeslav Gladkov saopštio je večeras na Telegramu da se našao na udaru ukrajinskih granata u gradu Šebekino, koji je, kako je naveo, gađan pet puta tokom dana.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

-Uspeo sam da uđem u Šebekino tek iz drugog pokušaja. Prvi put kada smo probali da uđemo, bili smo pod udarom. Nisam mogao da izađem iz automobila. Granate su padale ulicu pored nas, naveo je Gladkov, preneo je TASS.

Nešto ranije, Gladkov je objavio da je jedan civil ubijen, a dve maloletne osobe i muškarac su ranjeni u ukrajinskom granatiranju okruga Šebekino u regionu Belgorod, koji se nalazi na granici sa Ukrajinom.

 

Vazdušna uzbuna u delu Ukrajine

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Sumskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Na Donjeckom pravcu nastavljene su žestoke borbe kod Avdejevke

Ruski jurišni odredi izvršili su izviđanje u oblasti Novokalinova, odbijajući naknadne protivnapade VSU.

Istovremeno, ukrajinska komanda je završila glavne pripreme za ofanzivu na Zaporoškom pravcu, koncentrišući značajne snage na Orehovskom, Pologovskom i Guljajpoljskom sektoru.

Ilustracija telegram rybar

 

Ukrajinski uslovi za mir

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, izneo je niz uslova za mirovne pregovore sa Rusijom uz posredstvo Vatikana.

Podoljak je u intervjuu italijanskom listu “Korijere dela sera” napomenuo da će Kijev podržati papinu mirovnu inicijativu samo "ukoliko Vatikan promoviše povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine", prenele su RIA novosti.

Foto Tanjug/AP

Mihail Podoljak

Takođe, šef kabineta Zelenskog je zatražio i pomoć Vatikana u povratku ratnih i civilnih zarobljenika i dece u Ukrajinu.

Izvršeni su raketni udari po ciljevima u oblasti Kramatorsk i Xarkov

U Kramatorsku je izvršen udar na industrijsku zonu NKMZ, gde se već godinu dana koncentrišu snage i oprema Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti Harkov, serija eksplozija u Bogoduhovskom okrugu.

Bivši savetnik Pentagona: Artjomovsk je bio najveća zamka u istoriji ratovanja

Artjomovsk je postao najveća zamka u istoriji ratovanja u kojoj je ruski glavnokomandujući Vladimir Putin sahranio ukrajinsku vojsku, izjavio je u svom blogu na Jutjubu bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

-Artjomovsk će verovatno biti najveća zamka u istoriji koja se dogodila kada je reč o ratovanju. Kao rezultat ruske snage su taj grad pretvorile u groblje ukrajinskih vojnika. Najmanje 50.000 ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je mnogo i ranjeno. To je potpuna katastrofa, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je bio opsednut Artjomovskom i Kijev je zbog pokušaja da zadrži taj grad platio užasnu cenu.

 

VSU granatirao Belgorodsku oblast, poginuo muškarac dvoje dece ranjeno (VIDEO)


Ukrajinska vojska granatirala je rusku Belgorodsku oblast i tom prilikom stradao je jedan civil, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

-Najteži dan za Šebekinski okrug. Jedan čovek je poginuo. U pitanju je pripadnik obezbeđenja jedne kompanije, on se nalazio na ulici u trenutku kada je pala granata, napisao je Gladkov na Telegramu.

Takođe je rekao i da u granatiranju ima i ranjenih – povređeno je dvoje dece, devojčica od 15 i dečak od 17 godina, a njima je pružena medicinska pomoć i van su životne opasnosti.

 

 

Lancet uništio mobilnu radasku stanicu

U Harkovskoj oblasti vojnici Zapadnog vojnog okruga su uz pomoć Lanseta uništili mobilnu radarsku stanicu P-18 Oružanih snaga Ukrajine. Radar je bio zaštićen mrežom.

Kremlj: Zapad se sve više meša u sukob u Ukrajini

Zapadne zemlje su svakim danom sve više umešane u sukob u Ukrajini, ali specijalna operacija će se nastaviti i Rusija će osigurati svoje interese, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

- Očigledno je da svakim danom raste stepen direktne i indirektne umešanosti zemalja kolektivnog Zapada u tom sukobu - rekao je Peskov za „Prvi kanal“.

Kako je dodao, isporuke zapadnog naoružanja Kijevu samo mogu da produže sukob vremenski, „ali to ne može drastično da promeni situaciju“.

- Rusija će nastaviti sprovođenje specijalne vojne operacije i na ovaj ili onaj način će osigurati svoje interese i izvršiće zadatke koje je odredila - poručio je Peskov.

Takođe je dodao da je teško reći do koje granice zapadne zemlje mogu da idu kada je reč o eskalaciji sukoba u Ukrajini.

- Teoretski, zemlje kolektivnog Zapada bi trebalo da se vode razumom kada je reč o granici eskalacije, ali nažalost to ovde nije slučaj - rekao je Peskov.

PMC Vagner izneo svoje podatke o ratnim uspesima

Izveštaj PMC „Vagner“ o rezultatima rada na frontu za ceo period operacije:

*Izbačeno iz stroja ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine - 72.095
*Zarobljeno pripadnika VSU - 509
*Uništeni tenkovi - 309
*BMP uništen - 566
*Uništeni oklopni transporter - 131
*Uništena oklopna vozila - 1134

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija


*Uništenih automobila - 2075
*Minobacači i topovi uništeni - 3155
*ATGM/LNG uništen - 300
*Uništenih samohodnih topova - 124
*Uništeno MLRS - 83
*Uništeni PVO sistemi - 45
*Uništenih bespilotnih letelica - 282
*Uništeni avioni - 5
*Uništeni helikopteri - 4
*Uništeni sistemi za elektronsko ratovanje/radarski sistemi – 149

U Mariupolju dejstvuje PVO čuju se eksplozije (VIDEO)

Očigledno je da su snage vazdušne odbrane pokušale da odbiju napad projektila koje je ispalio VSU, rezultat je nepoznat.

Brojni resursi izveštavaju o eksploziji u železničkoj stanici.

 

 

Zalužni: Došlo je vreme da vratimo ono što je naše

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni podstakao je spekulacije da je masovna kontraofanziva protiv ruskih snaga neizbežna, objavom da je vreme da Ukrajina vrati svoje teritorije. 

- Došlo je vreme da vratimo ono što je naše - napisao je Zalužni na Telegram kanalu.

Kako prenosi Si-En-En (CNN) tekst se pojavljuje ispod video snimka dužine nešto više od jednog minuta na kojem se vidi kako ukrajinske snage treniraju pri izlasku sunca.

Video prikazuje opremu koju je obezbedio Zapad, uključujući tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2, koji se smatraju jednim od ključnih akvizicija na bojnom polju od strane Ukrajine poslednjih meseci, kao i oklopna vozila američke proizvodnje MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), Artiljerija M777 i raketni bacači HIMARS.

Video se završava tako što vojnici i njihov komandant prkosno skandiraju: „Ukrajino, domovino moja, Gospode, oče naš nebeski, blagoslovi našu odlučnu ofanzivu, našu svetu osvetu, našu svetu pobedu".

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana likvidirale gotovo 60 neprijateljskih vojnika;

- Ruska vojska je u pravcu Kupjanska uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su u DNR i Zaporoškoj oblasti dva skladišta municije 79. desantno-jurišne i 128. brdsko-jurišne brigade ukrajinskih snaga;

- Ruske snage su u pravcu Donjecka likvidirale više od 260 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruska PVO sredstva su u toku prethodnog dana presrela dve rakete „storm šedou“, 19 projektila višecevnog bacača raketa „hajmars“, dve rakete „harm“ i oborila 12 dronova;

- Oružane snage Rusije uništile su komandne punktove dve brigade ukrajinske vojske u naseljima Verhnjekamensko i Toreck u DNR;

- Ruske snage uništile su u regionu Avdejevke u DNR skladište municije 110. mehanizovane brigade neprijateljske vojske,

- Oružane snage Rusije su u protekla 24 časa u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirale gotovo 120 ukrajinskih vojnika i radar za kontrabaterijsku borbu AN/TPQ 37.

Poginuo građevinar usled minobacačkog granatiranja

Jedan građevinar je poginuo u Sudžanskom regionu u Kurskoj oblasti usled minobacačkog granatiranja sa ukrajinske strane, izjavio je gubernator regiona Roman Starovojt.

Prema njegovim rečima, radnik je bio angažovan na izvođenju radova u sklopu jačanja odbrambene linije državne granice.

Gubernator je dodao da nema drugih žrtava ni štete.

Sudžanski region je jedan od šest pograničnih regiona Kurske oblasti, koji se graniči sa Sumskom oblašću Ukrajine.

Zelenski uveo nove sankcije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je nove sankcije protiv 220 pravnih lica iz Rusije i nekih evropskih država, kao i protiv 51 fizičkog lica iz Rusije.

Usled napada oštećena zgrada naftovoda

Administrativna zgrada naftovoda u blizini sela Litvinovo u Pskovskoj oblasti, prema preliminarnim informacijama, oštećena je usled napada dve bespilotne letelice, povređenih nema, izjavio je gubernator regiona Mihail Vedernjikov.

On je istakao da se okolnosti incidenta utvrđuju i da će konačni zaključci biti doneti na osnovu rezultata rada operativne grupe.

Selo Litvinovo nalazi se nedaleko od beloruske granice.

Moskva smanjila broj zaposlenih u misiji Nemačke

Nemački „Zidojče sajtung“ obajvio je da je Moskva smanjila granicu broja zaposlenih u misiji Nemačke i kulturnom centru u Rusiji na 350 i da će nekoliko stotina Nemaca morati da napusti zemlju.

Podsetimo, Berlin je krajem aprila doneo odluku o proterivanju 20 ruskih diplomata, a ruska strana je potom saopštila o recipročnom proterivanju nemačkih diplomata kao i ograničavanju maksimalnog broja zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Nemačke.

Borci "Jug"-a zarobili dve neprijateljske grupe u Donbasu

Borci ruske grupe "Jug" zarobili su u Donbasu dve neprijateljske grupe, izjavio je za Sputnjik borac koji je učestvovao u ovoj operaciji.

- Zarobljene su dve grupe: jedna broji više od deset ljudi, a u drugoj su svi borci 81. brigade Oružanih snaga Ukrajine - rekao je sagovornik agencije.

On je precizirao da su ukrajinski vojnici zarobljeni kod Belogorovke.

Rogov: Zapad ucenama tera Zelenskog na zločine protiv Rusije

Zapadne zemlje ucenama teraju Vladimira Zelenskog na jezive zločine protiv Rusije, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- U toku je oblikovanje situacije i ucenjivanje Zelenskog da čini zločine. Zelenski je kao pacov sateran u ugao. Zapad mu je dao izbor: ili on ili strašno zločini protiv Rusije, ili će njega da zbace ili će dovesti na vlast nekog drugog - rekao je Rogov.

U tom kontekstu Zelenski bi mogao da izvrši i provokaciju na području Zaporoške nuklearke kako bi očuvao vlast.

Maljuk priznao umešanost Kijeva u napad na Krimski most

Šef SBU Vasilij Maljuk rekao je, komentarišući teroristički napad na Krimski most u jesen 2022. godine, da je to bila logistička trasa koja je morala da bude prekinuta. Tako je priznao umešanost Kijeva u napad.

- U skladu sa normama našeg zakonodavstva, kao i međunarodnog, kao i običajima ratovanja, i imajući u vidu da je to bio logistički put koji smo morali da prekinemo neprijatelju - odgovarajuće mere su preduzete - rekao je Maljuk u intervjuu ukrajinskom novinaru na pitanje da li je Kijev umešan u napad na most.

Brod Crnomorske flote bio napadnut dronovima zapadne proizvodnje, njima upravljano „Starlinkom“

Bespilotni čamci kojima je Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije „Ivan Hurs“ bili su zapadne proizvodnje i poslati su iz vojno-pomorskog operativnog centra, otvorenog uz učešće Sjedinjenih Američkih Država u Očakovu, dok je njima upravljano pomoću „Starlinka“, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Izvor je naveo da je vojno-pomorski centar otvoren još 2018. godine, a da su satelitske internet module „Starlink“ ugrađene u čamce Ukrajinci dobili od SAD.

Istovremeno, dodao je izvor, bespilotna plovila navodila su američka izviđačka sredstva.

Izvor je takođe naveo da to što bespilotni čamci nisu bili ukrajinske proizvodnje, već strane, govori da je Kijevu za napade i provokacije u Crnom moru „poslata serija novih pomorskih bespilotnih vozila zapadne proizvodnje o kojoj zapadna javnost nije obaveštena“.

- Iza toga najverovatnije stoji Velika Britanija, koja ima veliko iskustvo u stvaranju i borbenoj primeni ovakvih sistema u raznim delovima svetskog okeana - naglasio je izvor agencije.

Prema njegovim rečima, mesto koje je odabrano za napad svedoči o kursu ka eskalaciji rusko-ukrajinskog sukoba i o proširenju njegove geografije.

Izvor zaključuje da velike isporuke oružja Ukrajini, podrška kijevskom režimu i slanje obaveštajnih podataka Oružanim snagama Ukrajine za napade na ruske vojne objekte, sve više uvlače NATO zemlje u sukob i mogu dovesti do direktne konfrontacije sa Rusijom „uz najnegativnije posledice po njegove članice“.

Prethodno je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov saopštio da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu pomoću tri bespilotna čamca ruski brod „Ivan Hurs“ koji štiti gasovode u Crnom moru.

Svi neprijateljski čamci su uništeni vatrom iz naoružanja ruskog broda na 140 kilometara severoistočno od moreuza Bosfor.

Ruski brod je nastavio da ispunjava sve zadatke.

Rusija izrazila želju za daljim jačanjem odnosa sa Turskom

Moskva računa na dalje unapređenje obostrano korisne saradnje sa Ankarom, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Turskoj Jurij Pilipson, direktor četvrtog evropskog odeljenja MIP-a Rusije.

- Turska je velika sila, uticajan regionalni igrač. Poslednjih godina ova zemlja vodi nezavisnu liniju u većini pitanja kako bi osigurala, pre svega, sopstvene nacionalne interese. Takav principijelan pristup, kao što je već navedeno, doprinosi razvoju obostrano korisne bilateralne saradnje. Svakako se radujemo njenom daljem unapređenju - rekao je on.

Ruski korak zbog kog Ukrajina "drhti od straha"

Pojava ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji učiniće da Ukrajina „drhti od straһa“, navodi se u članku na kineskom portalu Sohu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je u četvrtak početak kretanja nuklearnog naoružanja u okviru sporazuma sa Rusijom o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u republici. Šefovi odbrambenih resora dve zemlje Sergej Šojgu i Viktor Hrenjin potpisali su dokumente kojima se definiše postupak čuvanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

Kako se u članku podseća, Sjedinjene Države raspoređuju nuklearne bojeve glave u mnogim bazama svojih evropskiһ saveznika, a pojava ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji mogla bi da se takmiči sa NATO-om.

- U kontekstu sukoba u Ukrajini, ovaj korak ima za cilj i obuzdavanje Kijeva, jer se nalazi veoma blizu granice sa Belorusijom. Ako tamo bude raspoređen Iskander-M sa nuklearnim bombama, onda će Ukrajina definitivno zadrһtati od straһa, jer se on nalazi veoma blizu granice sa Belorusijom - kaže se u materijalu.

Odluka Moskve i Minska imaće odvraćajući efekat na ceo zapadni tabor, dok SAD i NATO definitivno nisu bili srećni, piše Sohu.

- Ali u stvari, Zapad može samo uzalud da preti i psuje. Uostalom, čak i kada Minsk nije imao nuklearno oružje, alijansa se i dalje nije usuđivala da ga dodirne. Sada, pošto je dobila rusko oružje, Belorusija je postala još moćnija , a NATO se definitivno ne usuđuje da postupi nepromišljeno - rezimira publikacija.

Mediji: Ukrajina je tražila od Nemačke rakete sposobne da stignu do Moskve

Kijev je zvanično zatražio od Berlina krstareće rakete dugog dometa Taurus sposobne da stignu do Moskve, objavio je list Frankfurter algemajne cajtung , pozivajući se na izvore.

Ranije je postalo poznato da je inicijativu da se Ukrajini obezbede krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem Taurus pokrenuo poslanik Bundestaga Roderih Kizeveter

- Predsednik Volodimir Zelenski je već govorio o tome (o transferu projektila – prim. aut.) kancelaru Olafu Šolcu tokom posete Berlinu početkom maja. Predstavnik kancelarke ne želi da komentariše ovo, međutim, Savezno ministarstvo Odbrana potvrđuje da je Ukrajina zatražila Taurusa - navodi se u publikaciji.

List napominje da se rakete mogu približiti lovcima F-16 , koje je Zapad ranije obećao da će prebaciti Kijevu. Međutim, s obzirom na karakteristike i domet raketa Taurus, Berlin se suočava sa važnom dilemom, navodi se u članku.

- Ne veruju svi da će Ukrajina mudro upotrebiti oružje kao što je Taurus. Nemačka krstareća raketa može da leti 500 kilometara. Dakle, od ukrajinske granice može da stigne do Moskve. Zato se neki plaše da će Kijev, u slučaju hitne potrebe, mogao bi nekontrolisano eskalirati rat - navodi se u postu.

Početkom maja, Velika Britanija je predala Ukrajini seriju projektila "Olujnu senku". Kako je preneo Si-En-En, London je od Kijeva dobio uveravanja da će one biti korišćene samo protiv ciljeva „na suverenoj teritoriji Ukrajine”. Od tada su Oružane snage Ukrajine izvele nekoliko napada ovim projektilima na Lugansk , a pokušale su i da napadnu Berdjansk .

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 11 granata kalibra 155 milimetara NATO-a na Kujbiševski i Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

- Posle 00:00 zabeleženo je granatiranje sa strane oružaniһ formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 00.45 – naselje Netajlovo – grad Donjeck ( Kujbiševski okrug ): pet granata kalibra ispaljeno je 155 milimetara... 05.10 – naseljena tačka Lastočkino – grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug): ispaljeno je šest granata kalibra 155 milimetara.

Ruska vojska osujetila je proboj diverzantsko-jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine

Ruska vojska osujetila je pokušaj probijanja prve linije ukrajinske diverzantsko-jurišne grupe, izjavio je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

- Motorizovane streljačke i artiljerijske jedinice grupe osujetile su pokušaj probijanja prve linije ukrajinske diverzantsko-jurišne grupe na pravcu Aleksandar-Kalinovski - rekao je on.

 

Ruska ambasada je odgovorila na reakciju SAD zbog transfera nuklearnog naoružanja Belorusiji

Moskva i Minsk, u uslovima hibridnog rata koji su protiv njih pokrenule SAD, imaju pravo da obezbede svoju bezbednost, uključujući i vojno-nuklearnu sferu, proizilazi iz komentara ruske ambasade u Vašingtonu.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden izrazio negativan stav prema transferu ruskog nuklearnog naoružanja na teritoriju Belorusije.

Diplomate su, komentarišući na Telegram kanalu optužbe Bele kuće i američkog Stejt departmenta u vezi sa vojno-teһničkom saradnjom Rusije i Belorusije, istakle da je reč o suverenom pravu dve zemlje da obezbede svoju bezbednost na način koji smatraju „neophodnim u uslovima hibridnog rata velikiһ razmera koji je Vašington pokrenuo protiv nas“.

Kao što je navedeno u komentaru, preduzete mere su u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama. Diplomate su se osvrnule na izjavu ministra odbrane Sergeja Šojgua , koji je ranije istakao da nema govora o prenošenju nuklearnog oružja u Minsk, kontroli nad njim i odluci o upotrebi ostaje Moskva.

- Vašington je, pre nego što okrivljuje druge, trebalo da se bavi samoanalizom. Sjedinjene Države drže impresivan arsenal svog nuklearnog oružja u Evropi decenijama. One sprovode „ zajedničke nuklearne misije“ sa saveznicima iz NATO -a. Razrađuju scenarije za upotreba specijalne municije protiv naše zemlje - dodaju u Ambasadi.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je u četvrtak početak kretanja nuklearnog naoružanja u okviru sporazuma sa Moskvom o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u republici. Istog dana u Minsku su ministri odbrane Belorusije i Rusije Viktor Hrenjin i Sergej Šojgu potpisali dokumente kojima se definiše postupak čuvanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji republike.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje. Kako je saopštio Vladimir Putin , izgradnja skladišta za ovu vrstu naoružanja na teritoriji republike biće završena 1. jula.

Predsednik je naglasio da Rusija neće kršiti međunarodne obaveze i da će učiniti isto što i SAD već decenijama rade razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi. Kako je primetio pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov , reakcija Zapada neće uticati na planove Moskve.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega