DESANTIS STAO TRAMPU NA CRTU: Počela bitka za kandidata republikanaca na predsedničkim izborima 2024.

A.Vojinović

26. 05. 2023. u 07:00

GUVERNER američke savezne države Floride Ron Desantis zvanično je ušao u trku za Belu kuću. Posle nekoliko meseci tokom kojih se spekulisalo da li će se Desantis kandidovati ili ne, u sredu uveče je konačno "prelomio", čime je na crtu stao bivšem američkom predsedniku i glavnom stranačkom konkurentu Donaldu Trampu. Skromnim video-snimkom ispred velike američke zastave i govorom u trajanju od jednog minuta započeo je svoju predsedničku kampanju rečima da se kandiduje za predsednika "da bi predvodio veliki povratak Amerike".

ДЕСАНТИС СТАО ТРАМПУ НА ЦРТУ: Почела битка за кандидата републиканаца на председничким изборима 2024.

Tanjug

- Naša granica je katastrofa. Zločin napada naše gradove. Savezna vlada otežava porodicama da sastave kraj s krajem. Odbijanje je izbor, uspeh je dostižan. I za slobodu se vredi boriti. Ispravljanje broda zahteva vraćanje razuma u naše društvo, normalnosti u našim zajednicama i integriteta naših institucija. Istina mora biti naš temelj, a zdrav razum više ne može biti neuobičajena vrlina. Na Floridi smo dokazali da se to može učiniti - govori Desantis u video-snimku.

Desantis je istog dana na "Tviteru" dao audio-intervju direktoru kompanije Ilonu Masku, koji je bio zamišljen da bude formalni početak njegove kampanje. No, prošao je neslavno jer su ga pratili tehnički problemi - više puta se gubio zvuk, a hiljade korisnika nisu mogle da se uključe na prenos ili su gubile vezu.

Bivši šef Bele kuće Donald Tramp brzo je reagovao na Desantisovu objavu kampanje. On je na svojoj društvenoj mreži Truth social napisao: "Rone, moje crveno dugme je veće, bolje, jače i radi (istina!), tvoje ne! (Prema mom razgovoru sa Kim Džong Unom iz Severne Koreje, koji će uskoro postati moj prijatelj)".

Guverner Floride ulaskom u stranačku trku za predsedničkog kandidata republikanaca nadmetaće se sa šestoro drugih kolega. Najverovatnije je, ipak, da će se konačna bitka voditi između njega i Trampa. Njih dvojica su tokom Trampovog boravka u Beloj kući bili bliski saradnici, što se kasnije promenilo. Tramp ga je čak upozorio da se ne kandiduje za izbore 2024. godine ili će u suprotnom imati da kaže ne tako lepe stvari o njemu.

Prema poslednjim istraživanjima koje je objavio Fok njuz, u kojem su učestvovali "crveni" glasači, Tramp se nalazi na prvom mestu i uživa poverenje od 53 procenata birača, dok Desantis ima 20. Preostali kandidati imaju pet i manje odsto.

Desantis je u javnosti poznat i po kontroverznim stavovima. U pandemiji kovida 19 kritikovao je američkog epidemiologa Entonija Faučija i protivio se nošenju maski i vakcinaciji. U sukobu je sa kompanijom "Dizni" oko LGBT prava u školama, a nedavno je parafirao zakon kojim se zabranjuje abortus ženama nakon 15. nedelje trudnoće.

Nosilac vojnih medalja

RON Desantis je rođen 1978. godine u Džeksonvilu na Floridi. Diplomirao je na dva fakulteta čuvene Ajvi lige, istoriju na Jejlu i pravo na Harvardu. Služio je u američkoj mornarici i nosilac je vojnih medalja. U karijeri je radio kao federalni tužilac, a Kongresu se prvi put priključio 2012. godine, gde se do 2018. zalagao za ograničenja kongresnih mandata i pomogao u donošenju reformi u Upravi za veterane sa naglaskom na mentalno zdravlje. Guverner Floride je od 2019. godine. Oženjen je novinarkom Kejsi Blek sa kojom ima troje dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)