BIVŠI BUGARSKI MINISTAR: SAD žele da se rat vodi na Crnom moru

Novosti online

21. 04. 2023. u 21:08

SJEDINjENE Američke Države teže da vojni sukob prenesu na Crno more, izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske, lider partije ABV (Alternativa bugarskog preporoda) Rumen Petkov.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР: САД желе да се рат води на Црном мору

Foto AP

On je ovako prokomentarisao američki predlog zakona, koji je u martu predstavio kongresmen Bil Kiting.

-Sjedinjene Države žele da se rat prenese na područje Crnog mora i da se ovde vodi. Odnosno, one potpuno jasno objavljuju da kontrolišu veliki deo medija u regionu i žele da unaprede ovaj proces. Želimo da naš predsednik i Vlada jasno kažu šta su nacionalni interesi Bugarske i kako će ih zaštititi, jer nas ovaj predlog zakona proglašava delom rata, zaključuje Petkov.

Predlog zakona ima za cilj osiguravanje bezbednosti u crnomorskom regionu. U njemu se navodi da su SAD zainteresovane da podrže napore za sprečavanje eskalacije vojnog sukoba u Evropi i zbog toga je neophodno proglasiti Crno more „arenom ruske agresije“.

Priobalne države, kako proističe, jesu kritično važne u „suprotstavljanju agresiji“, a „brutalni pokušaji Rusije da proširi svoju teritoriju i kontroliše pristup Sredozemnom moru preko Crnog mora predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i NATO“.

Ova strategija predviđa i „unapređenje komunikacija i razmene obaveštajnih podataka među zemljama Crnog mora“ i borbu protiv „ruskih dezinformacija i propagande“ u regionu i „štetnog stranog uticaja“ kroz medijske inicijative, koje podržavaju SAD.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)