MAĐARSKA I TURSKA ZBUNJUJU SAVEZNIKE: Novi detalji dokumenata procurelih iz Pentagona

I.S.

18. 04. 2023. u 07:30

EVROPA ima specijalne snage na terenu u Ukrajini, Poljska i Slovenija obezbeđuju gotovo polovinu tenkova koji idu ka Kijevu, dok Mađarska i Turska zbunjuju saveznike, piše portal "Politiko", pozivajući se na svoj dosije, sastavljen na osnovu curenja, i dalje neproverenih, dokumenata iz Pentagona.

МАЂАРСКА И ТУРСКА ЗБУЊУЈУ САВЕЗНИКЕ: Нови детаљи докумената процурелих из Пентагона

Foto: Profimedia

"Mađarska se pojavljuje nekoliko puta u gomili naboranih stranica, nudeći više uvida u zemlju koja redovno zbunjuje svoje saveznike. Najveći grumen zakopan je u strogo poverljivom ažuriranju CIA od 2. marta, u kom se kaže da je premijer Viktor Orban označio SAD kao jednog od tri najveća protivnika svoje stranke" što, kako kaže "Politiko", predstavlja "eskalaciju Orbanovog nivoa antiameričke retorike".

Jedan od dokumenata, navodno, opisuje plan ukrajinskih pilota da, doniranim helikopterima, lete iz Hrvatske u Ukrajinu "kroz mađarski vazdušni prostor". "Politiko", otkriva i da Turska "izrazito favorizuje Rusiju u ovom sukobu". Jedna stranica, kažu, opisuje kako je Turska pomogla i Rusiji i njenom savezniku Belorusiji da izbegnu stroge sankcije Zapada. Opisuje se i navodni sastanak "turskih kontakata" sa Vagner grupom koja je "tražila da kupi oružje i opremu od Turske za napore grupe u Maliju i Ukrajini".

"Politiko" podseća da je Velika Britanija svedočila da je, jesenas, "ruski borbeni avion ispustio raketu u blizini britanskog osmatračkog aviona iznad Crnog mora", opisujući to kao "ne tako veliki događaj". U dokumentima Pentagona, međutim, incident se navodi kao "skoro obaranje britanskog aviona".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)