PUTIN I LI: STRATEŠKA ODBRANA - Ruski predsednik u Moskvi sa novim kineskim ministrom odbrane

I. Stanojević

18. 04. 2023. u 05:00

KINA i Rusija sarađuju u oblasti odbrane, redovno razmenjuju korisne informacije i održavaju zajedničke vojne vežbe, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa kineskim ministrom odbrane Lijem Šangfuom, tokom trodnevnih razgovora u Moskvi, koji su, neplanirano, produženi za još jedan dan. Lijeva prva poseta inostranstvu otkako je imenovan "bila je veoma produktivna", ocenio je šef Kremlja.

ПУТИН И ЛИ: СТРАТЕШКА ОДБРАНА - Руски председник у Москви са новим кинеским министром одбране

Foto: Jutjub printskrin/ The Telegraph

Saradnja Kine i Rusije u vojnotehničkoj oblasti dobro se razvija i doprinosi razvoju globalne bezbednosti, ocenio je Li i dodao da je Kina spremna da nastavi saradnju sa Rusijom radi prosperiteta celog sveta. I dok su SAD 2018. godine uvele sankcije Liju zbog nabavke borbenih aviona i opreme od ruskog izvoznika oružja "Rosoboroneksporta", portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, istakao je da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom na sprovođenju važnog konsenzusa koji su postigli dva lidera i promovisanju razvoja sveobuhvatne strateške saradnje i partnerstva u novoj eri.

Dok Putin razgovara sa gostom iz Kine, Južna Koreja, SAD i Japan održavaju zajedničku vojnu vežbu protivraketne odbrane u međunarodnim vodama Istočnog mora, nastojeći da ojačaju kapacitete za odvraćanje pretnji Pjongjanga, kineskog saveznika.Istovremeno, američki ratni brod Milijus, ušao je u Tajvanski moreuz, kod ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Putin je, međutim, podsećao da su u rusko-kineske zajedničke vežbe na Dalekom istoku i u Evropi, bile uključene kopnene, pomorske i vazdušne snage.

- Ovo je, nesumnjivo, još jedna ključna oblast koja jača izuzetno poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa - poručio je Putin.

Za to vreme, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je Putina da "u iznenadnim proverama Pacifičke flote učestvuje više od 25.000 vojnika, 167 brodova, 12 podmornica i 89 aviona i helikoptera". Snage i trupe dovedene u punu borbenu gotovost, izvršavaju zadatke borbene obuke. U završnoj fazi, od danas, strateški bombarderi Pacifičke flote u centralnom delu Tihog okeana uvežbavaće udare na grupe brodova zamišljenog neprijatelja.

- Od razvoja flote, uključujući Pacifičku, nije se odustalo - zaključio je Putin.

OSUDE IZ HIROŠIME

MINISTRI spoljnih poslova G7, na sastanku u japanskom gradu Hirošimi su ponovili podršku Ukrajini i "posvećenost intenziviranju, potpunoj koordinaciji i sprovođenju sankcija Rusiji". Osudili su ponašanje Pjongjanga, Pekinga i najavu Putina o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji i složili se sa "jačanjem koordinacije da bi se sprečilo rusko izbegavanje sankcija i snabdevanje Moskve oružjem s treće strane".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)