IZBORNA NEDELJA ŠIROM EVROPE: Građani će danas iskoristiti svoje pravo glasa u sedam zemalja

Novosti online

02. 04. 2023. u 07:46

GLASAČI u sedam evropskih zemalja izlaze danas na birališta, a izbori će se održati u Finskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Andori, Švajcarskoj, Italiji i u četiri francuske izborne jedinice.

ИЗБОРНА НЕДЕЉА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Грађани ће данас искористити своје право гласа у седам земаља

Foto: Unsplash

U Finskoj se održavaju parlamentarni izbori čiji će rezultati odrediti političku budućnost premijerke Sane Marin.

Parlamentarni izbori u Finskoj i Bugarskoj

Trenutne ankete, koje je uradio „Jurop elekts“, pokazuju da će u Finskoj koalicija od pet stranaka, u kojoj je Marin, a koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka centra (Kesk), Zeleni (Vihr), Levica (Vas) i liberalna Švedska narodna partija (SFP), najverovatnije sačuvati većinu.

Međutim, postoji mogućnost da bi se kao najjača stranka pojavila stranka Kok (EPP grupa u Evropskom parlamentu) koja bi mogla da zameni socijaldemokrate.

S druge strane, očekuje se da će stranka Pravi Finci (PS), koja je u savezu sa Nacionalnim pokretom Marin Le Pen i Ligom Matea Salvinija u Evropskom parlamentu, malo poboljšati svoj položaj u odnosu na izbore 2019. godine, što bi moglo dovesti da PS ima najjači učinak u nacionalnom parlamentu do sada.

U Bugarskoj se održavaju peti prevremeni izbori u manje od dve godine, takođe u nedelju, a ankete ukazuju da je savez „Nastavljamo sa promenama-demokratska Bugarska“ rame uz rame sa GERB-SDS alijansom, koju vodi bivši premijer Bojko Borisov.

Oba saveza su na oko 26 odsto glasova u anketama, međutim, ko će formirati vladu i dalje nije poznato, posebno jer se ne zna da li će neke manje partije preći cenzus od četiri odsto.

Ipak, navodi se, malo je verovatno da će ovi izbori rezultirati nekom većom promenom za Bugarsku, koja se bori da formira trajnu vladajuću koaliciju, što je dovelo do višestrukih vanrednih izbora od aprila 2021.

Predsednički izbori u Crnoj Gori

Glasači u Crnoj Gori izaći će na birališta u drugoj rundi predsedničkih izbora. U drugom krugu nadmeću se dosadašnji predsednik Milo Đukanović (DPS) i Jakov Milatović (Pokret „Evropa sad“).

Parcijalni parlamentarni izbori u Francuskoj

Francuzi izlaze na parcijalne parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice i u dva kruga izabraće četiri poslanika u skupštini koja ima 577 mesta. U tim jedinicima poništeno je glasanje na izborima u junu prošle godine, prenosi Sputnjik.

Regionalni izbori u Italiji

U Italiji će se održati regionalni izbori u Friuli Veneciji-Đuliji, što će biti test za koaliciju premijerke Đorđe Meloni, čija su „Braća Italije“ ostvarila istorijski rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Međutim, dobar deo podrške njenoj partiji došao je od Lige Matea Salvinija i Forca Italije Silvija Berluskonija.

Birači u Andori biraju novi nacionalni parlament.

U San Marinu se novi šef države bira na svakih šest meseci, odnosno po rasporedu će se izbori održati u nedelju. Trenutni šef je Aleandro Skarano, član Hrišćansko - demokratske stranke Samarineze.

Regionalni parlamenti

U Švajcarskoj, u Ženevi, Lucernu i Ticinu se biraju novi regionalni parlamenti, a izbori su važan test za stranke, uoči nacionalnih parlamentarnih izbora kasnije ove godine, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO: ŽESTOKI SUKOBI SA SPECIJALCIMA: "Novosti" na protestima u Parizu - letelo kamenje, ispaljeni suzavci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

MNOGI SE IZNENADE KADA ČUJU: Znate li koju srednju školu je završio Radoš Bajić?