RAT U UKRAJINI: Povređeno sedmoro mališana u Kurskoj oblasti; Medvedev - Zelenski će odgovarati pred Bogom (FOTO, VIDEO)

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 07:23 >> 18:34

U TOKU je 403. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Повређено седморо малишана у Курској области; Медведев - Зеленски ће одговарати пред Богом  (ФОТО, ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Povređeno sedmoro mališana u Kurskoj oblasti

Sedmoro meštana, uključujući troje dece, iz pograničnog sela Kurske oblasti, zadobilo je povrede različitog stepena u minobacačkom napadu ukrajinskih snaga, rekao je u nedelju guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

Ministarka odbrane Češke: Nevažno ko će pregovarati o miru u Ukrajini

Nije važno ko bi mogao da organizuje mirovne pregovore u Ukrajini – Zapad ili zemlje bliske Rusiji, najvažnije je da se što pre okonča neprijateljstvo, izjavila je ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

- Nije bitno ko je posrednik u pregovorima - Zapad ili zemlje koje su možda bliske Rusiji. Važno je da se nađe zemlja koju bi uvažavala i Rusija. Ceo svet mora da učini sve kako bi se što je pre moguće okončale te strahote. Ako postoji neko ko je sposoban za to, ja ću mu aplaudirati. Biće mi svejedno ako to bude, na primer, Kina - rekla je Černohova, ali je dodala da strahuje da bi ratna dejstva u Ukrajini mogla da potraju.

Veliki gubici Ukrajine u Donjecku

U pravcu Donjecka u protekla 24 sata likvidirano je više od 210 ukrajinskih vojnika i plaćenika, kao i oklopna transportna vozila turske proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu gubici su do 130 ukrajinskih vojnika, dok su južno-donjeckom i zaporoškom pravcu likvidirane dve ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe, odnosno više od 40 ukrajinskih vojnika.

Ruska vojska je u DNR uništila komandni punkt i komunikacioni centar ukrajinske 58. motorizovane pešadijske brigade.

Na području naselja Steljmahovka u LNR uništeno je ukrajinsko skladište artiljerijske municije.

Medvedev: Zelenski će odgovarati pred Bogom 

Bog će kazniti predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegov tim za sva zlodela nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UPC), napisao je na svom telegram kanalu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Gledajući šta Zelenski i Ko radi sa Kijevsko-Pečerskom lavrom, posebno jasno shvataš kakva su to razbesnela kopilad i podli ološ. Za njih jednostavno ne postoji druga definicija. Siguran sam da će se oni naći, ne samo pred sudom čovečjim, već pre svega pred Božjim sudom. I biće kažnjeni za sve što su uradili - napisao je političar.

Granatiran Melitopolj

U ukrajinskom granatiranju Melitopolja u Zaporoškoj oblasti oštećena je višespratna zgrada.

Popucali su prozori na nekoliko stanova, deo krova je raznesen. Jedna žena je ranjena.

 

Raketni lanser TOS-1A „Soncepjok“ dejstvuje na Kremenskom pravcu

 

Inicijativa da se Sevastopolju promeni ime

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da je potrebno preimenovati Sevastopolj u „Objekat broj 6“.

Druga opcija: prema njegovim rečima, Vrhovna rada Ukrajine će razmotriti i ime – Ahtijar. Nekada se tako zvalo jedno selo, sadašnjeg Sevastopoljskog zaliva.

Danilov smatra da će to omogućiti da se „razbiju istorijske asocijacije” grada sa ruskom vojnom slavom.

Istovremeno, smatra da je neophodno srušiti simbol grada – spomenik potopljenim brodovima.

Eksplozije u Melitopolju i Konstantinovki

 


 

Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN

Rusija će tokom svog predsedavanja Savetom bezbednosti UN biti pošten posrednik, pokušaji da se ona isprovocira osuđeni su na neuspeh, napisao je na Telegram kanalu prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

Riter: Ukrajinska vojska bi mogla da izgubi kontrolu nad nekoliko regiona

Ukrajinska vojska bi mogla da izgubi kontrolu nad nekoliko regiona nakon poraza u Artjomovsku, rekao je penzionisani obaveštajac američkog pomorskog korpusa Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

- Predsednik Zelenski je upozoren na ovo (kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine), zbog čega se tako žestoko bori za Bahmut (Artjomovsk). Rusi će vrlo brzo početi da napadaju, zauzeće ceo Donbas, zatim će krenuti na Zaporožje i Herson i konsolidovati svoje snage u regionima koji su ušli u sastav Rusije - predvideo je ekspert.

Ranije je Riter predvideo predaju ukrajinskih trupa do oktobra ove godine. Prema rečima bivšeg obaveštajca, Kijev će prestati da dobija zapadnu opremu do sredine leta i biće poražen na jesen, preneo je Sputnjik. 

Ruske jedinice odbile kombinovani napad ukrajinske artiljerije

Ruske jedinice odbile su kombinovani napad ukrajinske artiljerije u pravcu južnog Donjecka, rekao je Sputnjiku Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

- U pravcu južnog Donjecka izveden je kombinovani raketni napad sa dva projektila višecevnog raketnog sistema Hajmars i tri granate Smerč. Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk uništile su sve mete - rekao je on.

Posade protivvazdušnih raketnih sistema Osa-AKM i Strela-10 oborile su dve bespilotne letelice Valkira i dve Furije.

Pored toga, jedinice grupe Vostok osujetile su dva pokušaja neprijatelja da izvrši izviđanje isturenih položaja ruskih trupa, izviđačka grupa je uništena, oko 20 militanata je likvidirano.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)