BIVŠI OBAVEŠTAJAC O PUTINOVOM ULTIMATUMU: Sile ogorčene diktatom Zapada

Novosti online

01. 04. 2023. u 18:27

RUSKI predsednik Vladimir Putin postavio je ozbiljniji ultimatum američkoj eliti od onog koji je predstavljen NATO-u. Ovo je izjavio bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

БИВШИ ОБАВЕШТАЈАЦ О ПУТИНОВОМ УЛТИМАТУМУ: Силе огорчене диктатом Запада

Foto: Depositphotos/Printscreen

Rusija se ne slaže sa svetskim poretkom u čijem centru su SAD i njeni interesi. Kako je situacija sazrevala, rekao je Kedmi, Putin je postavio ultimatum koji se odnosio i na NATO i na globalnu elitu predvođenu Sjedinjenim Državama. Ruski lider je krajem 2021. tražio od Zapada bezbednosne garancije za Rusku Federaciju. Formalno, inicijativa je upućena Severnoatlantskoj alijansi, ali ekspert u tome vidi ozbiljniju poruku.

- Putin je zahtevao da se NATO vrati u granice iz 1997. godine i zaustavi širenje bloka na države bivšeg SSSR-a i istočne Evrope. Zemlje koje su deo Alijanse mogu tu da ostanu, ali je neophodno da na njihovoj teritoriji nema stranih vojski. Rusiji ne smeta što su Bugarska, Poljska ili Letonija u NATO-u, ali je Putin zahtevao da na njihovoj teritoriji ne bude stranih trupa. Bugarska, poljska i baltička vojska ne prete Rusiji, već američke, britanske i nemačke baze - rekao je Kedmi za kanal Bugarska 24.

Putinov ultimatum je više upućen Vašingtonu nego Briselu, gde se nalazi sedište NATO-a. Ekspert je uveren da ruski lider zapravo zahteva reviziju celokupnog svetskog poretka, u kome su važni samo interesi SAD. Putin se zalaže za pravedan svetski poredak koji uzima u obzir interese svih zemalja, a bezbednosna politika svake države ne predstavlja pretnju njenim susedima. Danas se sa ovim slažu Kina, Indija i druge sile, ogorčene zapadnim diktatom.

Kina se kladi na uspeh Rusije u specijalnoj operaciji u Ukrajini i konfrontaciji sa Zapadom, primećuje ekspert. Prema rečima Kedmija, to ukazuje na poverenje Pekinga u poraz SAD i njihovih saveznika.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije