LUKAŠENKO OTKRIO SVOJE RATNE PLANOVE: "Putin i ja možemo ovde rasporediti svoje strateško nuklearno oružje"

Đ.G.

01. 04. 2023. u 10:26

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko razmišljao je o mogućnosti da njegova nacija bude domaćin ruskom strateškom nuklearnom naoružanju tokom godišnjeg obraćanja parlamentu u petak. Njegove reči su usledile kada je Moskva objavila svoje planove da rasporedi svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

ЛУКАШЕНКО ОТКРИО СВОЈЕ РАТНЕ ПЛАНОВЕ: Путин и ја можемо овде распоредити своје стратешко нуклеарно оружје

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ja i [ruski predsednik Vladimir] Putin možemo da odlučimo i da ovde rasporedimo strateško nuklearno oružje, ako bude potrebno - rekao je Lukašenko poslanicima, dodajući da će taj potez pokazati spremnost dve nacije da brane svoj „suverenitet i nezavisnost“.

- Nećemo se zaustaviti ni pred čim da zaštitimo naše nacije, naše države, naš narod - rekao je beloruski lider, dodajući da će taj potez verovatno poslužiti kao efikasno sredstvo odvraćanja od bilo kakvih neprijateljskih poteza SAD i njihovih saveznika. Beloruski predsednik je izrazio nadu da će razmeštanje strateškog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji „na duže vreme otrezniti sve jastrebove preko bare“.

Lukašenko je takođe rekao da je već naredio vojsci da obnovi objekte koji su korišćeni za skladištenje interkontinentalnih balističkih projektila Topol i koji su služili kao njihova potencijalna lansirna mesta u sovjetsko vreme. Prema rečima predsednika, Belorusija je zadržala sve objekte, koje je nazvao „složenim inženjerskim strukturama“.

Rusija trenutno koristi interkontinentalne balističke rakete Topol-M i Jars – nadograđene verzije raketa Topol sovjetske proizvodnje razvijene 1980-ih. Rakete bi mogle biti bazirane na silosima ili postavljene na pokretne, samohodne platforme na točkovima. Neke od mobilnih verzija originalnih raketa Topol bile su raspoređene u Belorusiji tokom sovjetske ere.

Beloruski predsednik je ranije i više puta zagovarao raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji, pozivajući se na pretnju koju predstavlja Zapad. On je u oktobru 2022. ukazao na pregovore o „nuklearnoj podeli“ između Vašingtona i Varšave, upozoravajući da bi nuklearno oružje moglo biti postavljeno u Poljskoj, koja se graniči sa Belorusijom.

Prošle nedelje. Putin je najavio raspoređivanje ruskog taktičkog naoružanja u Belorusiji rekavši da će specijalno skladište za njih biti spremno do 1. jula. Moskva je svoju odluku obrazložila ukazujući na planove Londona da Kijevu snabdeva municijom sa osiromašenim uranijumom.

Rusija je kritikovala ovaj potez Velike Britanije kao znak "apsolutne nepromišljenosti, neodgovornosti i nekažnjivosti" Londona i Vašingtona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski povezao je odluku Moskve da postavi nuklearno oružje u Belorusiju sa nekim navodnim „neuspesima“ tokom sastanka Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga ranije u martu.

- Signal o tome da Rusija raspoređuje svoje nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji ukazivao bi na neuspeh [Putinovog] sastanka sa kineskim [liderom] - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednikom Moldavije, kao i premijerima Hrvatske, Slovenije i Slovačke u Kijevu. On nije precizirao na koji način su ta dva događaja povezana po njegovom mišljenju.

Putin i Si su tokom posete potpisali više desetina dokumenata o povećanju saradnje u oblastima od trgovine i industrije do nauke i vojske. Kasnije je Moskva potvrdila da su dve zemlje u završnoj fazi postizanja gasnog megaposla, dok je Peking rekao da ima za cilj bližu saradnju u oblasti odbrane sa Moskvom. Pentagon je takođe opisao posetu Sija Moskvi kao „veoma zabrinjavajuću poruku“, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili