MASK USKORO PUTUJE U KINU: Planira se sastanak sa premijerom Li Ćjangom

Đ.G.

01. 04. 2023. u 08:30

IZVRŠNI direktor Tesle Ilon Musk planira da poseti Kinu negde u narednim nedeljama i nada se da će se sastati sa novim premijerom zemlje, Li Ćjangom, preneo je Rojters u petak. Milijarderovo poslednje putovanje u Narodnu Republiku bilo je 2020. godine, tokom prvih dana pandemije Kovid-19.

МАСК УСКОРО ПУТУЈЕ У КИНУ: Планира се састанак са премијером Ли Ћјангом

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mask želi da otputuje u Kinu „već u aprilu“, iako će tačno vreme zavisiti od Lijevog rasporeda, navodi se u saopštenju , pozivajući se na dva izvora koji znaju za putovanje. Nisu otkrili šta tačno Mask planira da uradi u zemlji, niti šta se nada da će postići kroz sastanak sa premijerom. 

Tesla, koja je pronašla značajno tržište u Kini, nije potvrdila prijavljene planove putovanja.

Mask se ranije sastao sa Lijem na otvaranju Tesline „gigafabrike“ u Šangaju 2019. godine, a njih dvojica su kasnije održali sastanak na mreži, gde mu se generalni direktor zahvalio što je podržavao fabriku tokom pandemije, prenose lokalni mediji. U to vreme, Li je služio kao partijski sekretar Šangaja i bio je uključen u izgradnju fabrike, najvećeg proizvodnog pogona kompanije. On je preuzeo dužnost osmog premijera Državnog saveta Kine ranije ovog meseca, nakon što je Si Đinping započeo svoj treći mandat predsednika. 

Dok je Maskova poslednja poseta Kini bila početkom 2020. godine, samo nekoliko nedelja nakon globalne epidemije korona virusa, on je isporučio niz virtuelnih adresa za događaje u zemlji – uključujući njenu Svetsku internet konferenciju 2021. godine, na kojoj je obećao da će povećati Tesline investicije u Kini. 

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je Maskova „saradnja i ili tehnički odnosi“ sa stranim silama „vredni razmatranja“, iako je požurio da doda da on ne optužuje preduzetnika da „radi bilo šta neprikladno“. Iako je u više medijskih izveštaja prošle godine pisalo da je Bela kuća pokrenula „reviziju nacionalne bezbednosti“ Maskovih poslova u inostranstvu, Bajdenova administracija je kasnije insistirala da tvrdnje „nisu tačne“.

Uprkos Maskovim rastućim finansijskim vezama sa Kinom, sam Peking je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa nekim od njegovih poduhvata, a vojni istraživači su prethodno pozvali da razviju način za „ uništenje“ SpejseKs-ove satelitske mreže Starlink ako to postane neophodno. Teslini električni automobili su takođe navodno zabranjeni u kineskim vojnim objektima zbog kamera postavljenih na vozilima, što je direktiva nametnuta ubrzo nakon spornog sastanka američkih i kineskih zvaničnika na Aljasci 2021, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici