IRAN NAJAVIO OSVETU IZRAELU: Teheran će uzvratiti surovo zbog ubistva oficira garde

Đ.G.

01. 04. 2023. u 08:17

IRAN je obećao da će uzvratiti nakon tvrdnji da je oficir iz njihovog Korpusa revolucionarne garde (IRGC) ubijen u petak u izraelskom vazdušnom napadu u blizini glavnog grada Sirije Damaska. Zapadni Jerusalim nije odgovorio na iranske optužbe, u skladu sa svojom nezvaničnom politikom retkog komentarisanja štrajkova u regionu.

ИРАН НАЈАВИО ОСВЕТУ ИЗРАЕЛУ: Техеран ће узвратити сурово због убиства официра гарде

Foto: EPA

- Korpus garde islamske revolucije objavio je mučeništvo gardiste Milada Hajdarija, jednog od vojnih savetnika i oficira IRGC-a - navodi se u saopštenju IRGC o očiglednom izraelskom napadu u saopštenju koje su iranski mediji emitovali u petak.

Teheran je napad nazvao "kriminalnom" akcijom za koju je obećao da neće ostati "bez odgovora". 

Kako je uticaj Irana u Siriji rastao zahvaljujući njegovoj podršci predsedniku Bašaru Asadu u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine, Izrael je često pogađao, kako kaže, mete povezane sa Iranom u zemlji. Teheran, međutim, tvrdi da njegovi oficiri služe samo na savetodavnim pozicijama. Iran je navodno izgubio desetine oficira IRGC-a tokom sukoba, navodi Rojters.

Hezbolah, libanska militantna grupa i razne iračke paravojne formacije, koje podržava Iran, imaju utvrđene položaje u i oko Damaska, kao i na severu, istoku i jugu Sirije.

Prema lokalnim izveštajima, Izrael je lansirao baraž raketa nešto posle ponoći po lokalnom vremenu, rano u petak. Sirija tvrdi da je oborila nepoznat broj projektila.

Ministarstva spoljnih poslova Irana i Sirije oštro su osudila vazdušne napade u petak.

Prošle nedelje, Pentagon je saopštio da su milicije povezane sa Iranom ubile američkog izvođača i ranile drugog u napadu dronom na bazu u kojoj se nalaze američki vojnici. Vašington je istog dana uzvratio napadom na objekte koje koriste stražari IRGC-a u Siriji, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a