RUSIJA MENJA TAKTIKU: Ukrajinsko RV - 10 Su-35 napada sa bombama izvan dometa ukrajinskog PVO

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

31. 03. 2023. u 17:33

UKRAJINA počinje da doživljava problem sa novom ruskom vazdušnom taktikom. Deset ruskih S-35 bacilo je 11 vođenih vazdušnih bombi iznad Sumske oblasti, izbegavajući domet ukrajinskih PVO sistema.

РУСИЈА МЕЊА ТАКТИКУ: Украјинско РВ - 10 Су-35 напада са бомбама изван домета украјинског ПВО

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ovo se dogodilo pre par dana, a 28. marta, Rusi su ponovili napad na Bilopilju – takođe u Sumskoj oblasti.

Treba napomenuti da Su-35 leti na visini izbegavajući domet ukrajinske PVO. Sledi lansiranje krilatih vazdušnih bombi i to predstavlja novu pretnju za ukrajinsku vojsku. Analizu ove nove taktike dao je niko drugi do portparol komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

On je juče, 30. marta, govorio za ukrajinsku televiziju. Prema njegovim rečima, lokalni sistemi vazdušnih protivmera nisu uspeli da se izbore i da osujeće bačene avio-bombe. “Oni (ruski Su-35 – prim. aut.) bacaju ih (bombe – prim. aut.) iznad zone“, kaže ruska vojska. Jurij Ignat je priznao da je to nova pretnja, opisujući ono što se dešavalo kao „bombe od 500 kilograma koje lete desetinama kilometara…“.


NE PRVI PUT

Izveštaji o upotrebi vazdušnih bombi počeli su da stižu krajem prošle godine. Od tada su se, međutim, sve više pojavljivale informacije, uključujući fotografije nekih neeksplodiranih bombi, koje potvrđuju da Rusija koristi novu taktiku koja sada nije samo pretnja već i veliki problem za ukrajinsku odbranu.

Često se govori o upotrebi FAB-500M-62. Može da ga nosi skoro svaki ruski lovac, a ne samo Su-35. Da bi od njega napravili krilatu bombu, Rusi su napravili set vođenih krila. U principu, ovo nije novo, zapadna vojska takođe koristi slične komplete koji obične bombe pretvaraju u pametne avio-bombe.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

BulgarianMilitary.com podseća da Ukrajina takođe dobija sličnu opremu (komplet krila). Ovo je takozvana JDAM bomba. Postoje čak i izveštaji da su ukrajinske snage već upotrebile ovu bombu protiv položaja vojne kompanije Vagner u oblasti Bahmuta. Međutim, i u ovoj oblasti, koja je trenutno najveća bitka od svih od početka rata, rusko vazduhoplovstvo je pružilo Vagneru vazdušnu podršku bacanjem bombi FAB-500M-62. O tome postoje fotografski dokazi, kao i tvrdnje sa obe strane sukoba.


TEŠKA SITUACIJA

Ukrajina je u teškoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već lansirana na ruske položaje u Bahmutu, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu. Ovo su reči Jurija Ignata, koji je ponovo pozvao Zapad da pošalje borbene avione.

-Trenutno, našem vazduhoplovstvu je potreban zapadni višenamenski mlazni lovac, rekao je Ignat 30. marta tokom istog TV intervjua. Prema njegovim rečima, upravo takva borbena letelica će pomoći Ukrajini da se odupre ruskoj promeni u ofanzivi taktičke invazije.

Ignat je naglasio da se, pored aviona, mora nastaviti isporuka više sistema PVO.

Nedavno su počeli da stižu izveštaji da Kijev koristi bombe malog prečnika koje je isporučio Zapad (GLSDB). Ruski mediji navode da su Rusi počeli da ih presreću.

I ne samo to, u novom razvoju događaja, ruske trupe su navodno oborile ukrajinski Grom-2 po prvi put u sukobu koji je u toku.


RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU 2022

Rusija je 21. februara 2022. tvrdila da je ukrajinsko granatiranje uništilo granični objekat FSB. Rusija je tvrdila da je ubila 5 ukrajinskih vojnika. Pokušali su da pređu na rusku teritoriju. Ukrajina je negirala da je umešana u oba incidenta i nazvala ih lažnom zastavom.

Istog dana ruska vlada je i formalno priznala samoproglašene DPR i LNR. Prema Putinu, ne samo u njihovim de fakto kontrolisanim oblastima, već u ukrajinskim oblastima u celini. Putin je naredio ruskim trupama, uključujući tenkove, da uđu u regione.

Dana 24. februara 2022, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je invaziju na Ukrajinu ruskih oružanih snaga koje su prethodno bile koncentrisane duž granice. Invazija je praćena ciljanim vazdušnim udarima na vojne zgrade u zemlji, dok su tenkovi ulazili preko beloruske granice.

Rusija do sada nije priznavala invaziju na Ukrajinu kao „rat“, iako je to upravo ono što je, tvrdeći da je to „specijalna vojna operacija“. Prema UN, "specijalna vojna operacija" može se održati samo nakon rezolucije UN. Ne postoji takva rezolucija. Dakle, ovo je invazija i rat protiv Ukrajine.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi