RAT U UKRAJINI: VSU spremila 8 brigada, nema dovoljno tenkova za kontraofanzivu; Sovjetski RPG-7 protiv zapadnih tenkova (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 03. 2023. u 06:40 >> 02:19

SPECIJALNA operacija ruske vojske, 401. dan. Nastavljaju se borbe oko Kupjanska i na drugim delovima fronta. Ruske snage oborile su sistemom "buk" ukrajinski helikopter Mi-24 u Zaporoškoj oblasti.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ спремила 8 бригада, нема довољно тенкова за контраофанзиву; Совјетски РПГ-7 против западних тенкова (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Žestoke borbe u bahmutu, vagnerovci napreduju (MAPA)


Granične oblasti

Ukrajinske formacije granatirale su Gluškovski i Korenjevski okrug u Kurskoj oblasti: u selu Krasnooktjabrski je izgorela civilna zgrada, a u Tetkinu nije bilo incidenata. Selo Gordejevka ostalo je bez struje.


Harkovska oblast

Oružane snage RF su noću izvele nekoliko raketnih udara na Harkov. Prema preliminarnim podacima, pogođeno je nekoliko infrastrukturnih objekata Oružanih snaga Ukrajine u Novobavarskom okrugu.

Ilustracija telegram rybar


Smer Starobeljsk

Na Kupjanskom sektoru fronta, komanda Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da prikuplja pojačanje u iščekivanju ofanzive ruske vojske.

Na Limanskom pravcu nema značajnijih promena: na liniji dodira vode se pozicione borbe i artiljerijski dueli.

Foto Tanjug/AP



Soledarski pravac

Na severu i u centralnim regionima Bahmuta jurišnici Vagner vode žestoke borbe u urbanim sredinama.

Nakon oslobođenja Sobačevke i Budenovke, uspeli su da donekle prošire zonu kontrole u ​​oblasti Vodokanala, prelazeći u stambena naselja.

Foto Tanjug/AP

Ruske snage napredovale su u blizini raskrsnice ulica Ljermontova i Nezaležnosti, uspostavljajući kontrolu nad nizom visokih zgrada.

Na području autoputa Bahmut-Konstantinovka borbe se nastavljaju bez značajnijih promena.

Popodne ruske trupe su raketirale lokaciju ukrajinske vojske u zgradi Prominvestbanke u Družkovki.

Foto Tanjug/AP



Donjecki pravac
Nastavljaju se borbe za Avdejevsko utvrđenje: Oružane snage RF se bore u šumi kod Novobahmutovke.

VSU je ponovo granatirao kijevski okrug Donjeck i Aleksandrovku: jedna žena je povređena.

Foto: Printskrin Youtube


Južni front Hersonski pravac

Na južnom sektoru fronta nastavljaju se artiljerijski dueli duž linije dodira.

Oružane snage RF izvršile su udare na Herson i okolinu. Ukrajinske formacije su zauzvrat gađale ruska naselja na levoj obali Dnjepra.

 

Američki general: VSU čekaju izazovi

Ukrajinska vojska će se verovatno suočiti sa nekoliko izazova dok se priprema za prolećnu ofanzivu na Rusiju, prema proceni penzionisanog general-potpukovnika Marka Hertlinga.

Kako rat u Ukrajini ulazi u svoj 14. mesec u aprilu, pojavilo se nekoliko izveštaja o planiranoj ofanzivi ukrajinskih trupa da povrate teritoriju koju su ruske snage već mesecima držale u zastoju.

FOTO: AP/Tanjug

 

Spremno 8 brigada VSU za kontraofanzivu

Kijev je formirao osam brigada koje su spremne za ofanzivne operacije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u četiri regiona na jugu i istoku Ukrajine, navodi se na onlajn mapi Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje.

Kako navodi resurs, alarm se oglasi u južnoj Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti na istoku zemlje. Osim toga, javlja se alarm na teritorijama DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

 

VSU nema tenkova za kontraofanzivu

Kijev nema dovoljno tenkova na raspolalganju da pokrene kontraofanzivu, izjavio je zamenik šefa ukrajinske diplomatije Andrej Meljnik.

Rusija upozorava Slovačku

Slovačka grubo krši međunarodne ugovore po pitanju reeksporta ruskog naoružanja prilikom isporukama Ukrajini, saopštila je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Foto Tanjug/AP

Reč je o partiji ruskih aviona MiG-29 koje je Slovačka namenila Ukrajini.

Naime, u ugovoru koji je potpisan i od strane Slovačke i Rusije od 29. aprila 1997. godine stoji da nijedna strana ne sme da prodaje ili poklanja bilo kakvo naoružanje i vojnu tehniku, kao ni tehničku deokumentaciju i dodatno informaciju bez saglasnosti Rusije.

Podsetimo, Slovačka je već isporučila četiri aviona MiG-29 od ukupno 13, a zauzvrat će od Amerike dobiti 12 helikoptera AH-1Z „vajper“.

Kako sovjetski RPG-7 može da uništi zapadnu opremu u Ukrajini (VIDEO)

Na ruskim telegram kanalima pojavila se analiza ranjivosti popularne strane opreme koja je isporučena VSU.

Foto Tanjug/AP

Ovog puta odlučili su se fokusirali na ručni protivtenkovski bacač granata RPG-7 koji je jedno od najrasprostranjenijih sredstava za uništavanje oklopnih vozila. Ruske oružane snage će najverovatnije koristiti ovaj bacač granata u svojim susretima sa leopardom ili čelindžerom.

U novom videu ćemo pogledati kako se koristi RPG-7 i pokazati gde se udara da bi se onesposobili ili naneli značajna oštećenja neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila.

 

Nemački leopardi nisu "vundervafe"

Nemački tenkovi „leopard“koji se isporučuju Kijevu su precenjeni i nisu „čudo od oružja“, rekao je za časopis „Czdefence“ bivši načelni Generalštaba češke vojske general Jirži Šedivi.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Turci su koristili ‘leoparde’u operaciji u Siriji protiv DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i izgubili su deset tenkova za samo nekoliko operacija, naveo je on.

Češki general je kritikovao zapadne političare zbog nepoznavanja stvarnog stanja na terenu u Ukrajini, kao i zbog toga što izjave vojnog i političkog vrha u Kijevu o gubicima i pobedama na frontu nemaju mnogo veze sa realnošću.

Legionari brane Bahmut

Odbranu Artjomovska na južnim obodima grada držali su, pored ukrajinskih vojnika, plaćenici iz Poljske i Gruzije, rekao je za Sputnjik pripadnik „Vagnera“.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski analitičar: VSU je u Bahmutu upropastile Ruske planove

U predgrađima Bakhmuta, smeštene su jedinice ruske rezerve, 98. vadzušno-desantne divizije.

Bakhmut nastavlja da izvlači poslednje resurse iz Vojske Ruske Federacije. Odbrana grada iscrpila je, iscrpila i ponizila rusku vojsku, koja je sebe nazvala "druga" vojska na svetu.

Kako je vojno-politički posmatrač Aleksandar Kovalenko napomenuo, jedinice ruske rezerve, 98. vadzušno-desantne divizije "Drev" nalaze se u predgrađu Bakhmuta.

Foto Tanjug/AP

-98. ATD je rezerva koja je, u teoriji, trebalo da krene nakon okupacije Bakhmuta, da ga zadrži ili u slučaju kontranapada oružanih snaga odbrani. To je, to nije aktivno Resurs prema planu, ali nešto nije išlo na planu? 243. dan koriste se rezerve potpuno drugačiji način? - Stručnjak se pitao.

 

Sneg u Bahmutu i Donbasu (VIDEO)

Ruska tzima se ne da tokom noći napadalo je dvadesetak cm snega i prekrilo rovove i položaje ruskih i ukrajinkih trupa.

 

Medvedev o "EU mirovnjacima" - Natovci su drske ništarije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ukoliko zemlje EU pošalju takozvane „mirovnjake“ u Ukrajinu bez saglasnosti Rusije, oni će se smatrati neprijateljskim i predstavljaće legitimnu metu za Oružane snage Rusije.

- Natovci ne samo da su drske ništarije koje su odlepile od svoje pohlepe i bezobrazluka, već i sve ostale smatraju za totalne budale. I cinično se osmehujući nude svoje 'mirovne' usluge. Njihove prave namere su jasne – da na liniji razdvajanja uspostave mir koji im odgovara s pozicije sile. Hoće da uvedu svoje 'mirovne' snage u Ukrajinu sa automatima i na tenkovima, u nekakvim plavim šlemovima sa žutim zvezdama. Kako se to završava pokazuje istorijat operacija koje su sprovele SAD i njihovi saveznici u raznim regionima sveta. Tragedije Koreje, Vijetnama, Jugoslavije, Iraka, Avganistana, mnogih afričkih zemalja… - napisao je Medvedev.

Po njegovim rečima, takozvane „mirovne snage NATO-a“ jednostavno nameravaju da stupe u sukob na strani Ukrajine i „tako pokrenu treći svetski rat kojeg se na rečima toliko plaše“.

Ranije je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da će zemlje Evropske unije uskoro pokrenuti temu koju su ranije izbegavali – temu o slanju "snaga mirovnog karaktera" u Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da je razmatranje mogućnosti raspoređivanja "mirotvoraca" u Ukrajini potencijalno veoma opasna tema. Zvaničnici EU još se nisu izjasnili o slanju "mirotvoraca" u Ukrajinu.

Plenković doputovao u Kijev

U Kijev su doputovali i premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Slovenije Robert Golob.

 

Rusi raketirali Harkov

Ruske snage izvele su napad na Harkov, objavio je Ihor Terehov, gradonačelnik Harkova.

Prema Terehovu, još nije jasno ima li žrtva i povređenih.

Premijer i ministar odbrane Slovačke u poseti Kijevu

Premijer Slovačke Eduard Heger i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ su doputovali u Ukrajinu. Infomaciju o tome objavio je slovački premijer na društvenim mrežama.

Slovački ministar odbrane je, u video na sajtu „teraz.sk“, rekao da će četiri lovca MiG-29, koje je Slovačka obećala Ukrajini, biti transportovani kopnenim putem.

 

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspeju da sačuvaju svoje nedavne uspehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta.

Ukrajinske snage kod Kupjanska gađaju civilne objekte iz višecevnih bacača raketa

Ukrajinske snage kod Kupjanska gađaju civilne objekte iz višecevnih bacača raketa, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ruska vojska odbila je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše izviđanje u blizini Donjecka

 - Ruske trupe su odbile pokušaj ukrajinskih vojnika da izvrše izviđanje u pravcu južnog Donjecka - izjavio je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

 - U pravcu južno-Donjeck jedinice grupe Vostok odbile su pokušaj izviđanja naših prednjih položaja u borbi, a takođe su uništile izviđačku grupu, likvidirali više od 10 militanata - rekao je on.

Ruska vojska oborila helikopter Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja

 - U pravcu Zaporožja ruska PVO oborila je ukrajinski helikopter Mi-24, artiljerija je uništila oklopni automobil i do 10 ukrajinskih vojnika - rekao je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

 - U pravcu Zaporožja, kada je iz rejona naselja Temirovka pokušan vazdušni udar na naše položaje, posada protivvazdušnog raketnog sistema „buk“ oborila je neprijateljski helikopter Mi-24 - rekao je Gordejev.

Pored toga, prema njegovim rečima, snage i sredstva obaveštajne službe u rejonu sela Malinovka otkrili su gomilanje od pet oklopnih vozila i do 40 militanata.

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade