PRVI PREDSEDNIK SAD NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Donald Tramp ispisuje istoriju, hoće li se sam predati

Novosti online

31. 03. 2023. u 00:23

VELIKA porota na Menhetnu izglasala je optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog novca koji je tajno isplaćen zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, prenosi Si-En-En

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК САД НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Доналд Трамп исписује историју, хоће ли се сам предати

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Kako piše “Forbs”, ovo je događaj bez presedana za bivšeg predsednika koji je doveo do toga da se on nađe na sudu, ali ne i da bude u pritvoru ili primoran da prekine svoju predsedničku kampanju. Njegovi advokati očekuju da će pregovarati sa tužiocima o datumu i vremenu da se on preda vlastima nakon podizanja optužnice, kako se očekuje, dobrovoljno.

Ali ako on odluči da ostane u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi, moraće da bude izručen, što bi odobrio ili sudija ili guverner Floride Ron Desantis, Trampov glavni rival za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD 2024.

Stručnjaci su “Insajderu” rekli da iako bi Desantis mogao možda da odloži Trampovu ekstradiciju, njegovo odobrenje je samo administrativna formalnost i on ne bi mogao da potpuno spreči podizanje optužnice.

Tramp će se nakon privođenja verovatno naći u kancelariji okružnog tužioca, gde će ga slikati, uzeti mu otiske prstiju, DNK i druge informacije pre nego što se pojavi pred sudom radi izjašnjavanja. Ali Trampovi savetnici su diskutovali o mogućnosti pregovora sa tužiocima da se on virtuelno pojavi na sudu iz svoje vile iako je sam izrazio interes da se pojavi lično.

Bivši predsednik na udaru američkog pravosuđa, Foto AP

Takođe je malo verovatno da će Trampa sprovesti u lisicama, jer bi to moglo da ide u prilog njegovim tvrdnjama da je okružni tužilac Alvin Breg politički pristrasan protiv njega, kao i zbog potencijalnih bezbednosnih zabrinutosti. Sigurno je svakako da će ga pustiti čim se sredi zakazivanje na sudu.

Do samog suđenja verovatno neće skoro da dođe – na Menhetnu obično treba više od godina dana da se slučajevi nađu na sudu, pa je moguće da će izborna sezona 2024. već uvelike biti na putu kad se to desi, ili čak nakon izbora, za šta Rojters ukazuje da bi to bila nepoznata pravna teritorija ako se sudi Trampu po državnoj optužnici kao predsedniku ili novoizabranom predsedniku.

Da li će optužnica da utiče na Trampovu izbornu trku? Ni optužnica ni presuda ne bi ga zaustavili da postane predsednik – kako ističu pravni stručnjaci, u Ustavu nema ograničenja koje brani ljudima da budu predsednici ako su optuživani. Ali ako bude osuđen, mogao bi da se suoči sa restrikcijama u pogledu mogućnosti da glasa sam za sebe.

Tramp je prvi bivši predsednik u američkoj istoriji koji je krivično optužen pa postoji mnogo neizvesnosti o tome kako će se proces odvijati. Takođe je nejasno da li je ovo samo prva u nizu optužbi sa kojima će se suočiti jer je i dalje pod istragom u Džordžiji zbog pokušaja poništavanja izbornog rezultata iz 2020. i dve istrage Ministarstva pravde zbog tih izbora kao i držanja dokumenata iz Bele kuće u Mar-a-Lagu.

Foto: Depositphotos

Tramp se takođe suočava sa pravnom odgovornošću zbog nekoliko afera: zbog svoje izborne subverzije i podsticanja napada na Kapitol hil 6. januara, zbog njegovih pokušaja da poništi rezultat iz 2020. u Gruziji; njegovog čuvanja poverljivih dokumenata; njegovog poslovanja i tužbi za klevetu.

Tužilac Alvin Breg istražuje navode da je porno zvezdi Stormi Denijels isplaćeno 130.000 dolara da ćuti o navodnoj vezi s Trampom u završnim nedeljama njegove kampanje za predsedničke izbore 2016.

Trampov bivši advokat Majkl Koen rekao je da je on isplatio taj novac po Trampovom nalogu kako bi kupio tišinu o vanbračnoj aferi tada još predsedničkog kandidata. Tramp negira da je uopšte imao aferu s tom ženom, a njemu bliske osobe tvrde da je Koen delovao na svoju ruku.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!