VEĆ RAZMIŠLJAJU O FRANJINOM NASLEDNIKU: Nervoza u Vatikanu među kardinalima

OD kako je papa Franja u sredu popodne hitno prevezen u rimsku bolnicu Đemeli, zbog srčanih i respiratornih problema, odmah su se javile u Vatikanu i oko njega glasine o mogućoj njegovoj ostavci.

ВЕЋ РАЗМИШЉАЈУ О ФРАЊИНОМ НАСЛЕДНИКУ: Нервоза у Ватикану међу кардиналима

Foto: Tanjug/AP Photo

Papa leži na desetom spratu bolnice i lekari su utvrdili infekciju pluća uzrokovanu virusom. Bergoljo ima temperaturu i pretpostavlja se da će u bolnici biti još nekoliko dana, ali su neizvesne njegove aktivnosti uoči i za vreme katoličkog Uskrsa.

Lekari kažu da nema srčane komplikacije, a biće podvrgnut pretragama i narednih dana. Brigu za papino zdravlje iskazali su i mnogi svetski državnici, a u njegov apartman stižu mnogobrojni telegrami podrške nakon što su vesti o njegovom zdravlju obišle svet. Na ulazu u prestižnu rimsku bolnicu danonoćno dežuraju tv ekipe.

- Papa se odmorio i klinička slika se popravlja. Pročitao je neke novine i vratio se na posao - rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Niko ne iznosi prognoze, pogotovo ne hoće li papa moći učestvovati u slavljenju Uskrsa što je u Vatikanu uvek svečano.

Sa druge strane među kardinalima i visokim crkvenim dostojanstvenicima u Vatikanu vlada nervoza, jer niko ne zna šta će se događati sledećih dana i meseci. Papa koji ima 86 godina ima sve više zdravstvenih teškoća, tako da nisu isključena iznenađenja da se Franjo kao i njegov prethodnik, Benedikt 16. uskoro odluči za penziju.Iako to zasad nije izgledno, kardinali među sobom već razgovaraju o mogućem nasledniku, a očekuje se zaoštravanje odnosa konzervativnih sveštenika sa krugom Franjinih pristaša koji žele nastaviti njegove reforme.

foto AP

Da je atmosfera u Vatikanu napeta potvrđuje i osobni sekretar bivšeg pape Georg Gensvein koji je rekao da je Franjin krug izrazito osetljiv na svako drugo mišljenje, a nezadovoljstvo papinim reformama iskazuju i mnogi crkveni dostojanstvenici. Za sada diskretno, ali se, kako je papa očito pred krajem pontifikata, mogu očekivati i oštrije kritike.

Papa Franja je priredio teren za vreme kada ga više neće biti, pa je imenovao nove kardinale koji verno slede njegov kurs. Oni će, pretpostavlja se i na sledećoj konklavi glasati za budućeg papu koji će nastaviti Franjino delo, što uključuje nastavak energične borbe protiv pedofilije, smanjivanje privilegija kardinalima i borbu za Crkvu koja je skromna i na strani siromašnih.

Franja nerado govori o svojim bolestima, a demantovao je pre nego je završio u bolnici, glasine da razmišlja o ostavci.

- Ako slušamo brbljanja papu bi trebali menjati svakih šest meseci - poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Foto AP

Poslednjih dana lakše je hodao jer je koleno zahvaljujući terapiji bilo manje bolno, a manje ga je mučio i išijas. Dao je naslutiti kada će odustati od pontifikata rekavši ”kada glava neće jasno prosuđivati”.

Šta dalje smera ovaj argentinski papa niko ne zna, ali je napetost oko njega sve veća. Pokazuje to i zvanično saopštenje Svete Stolice neposredno kako je kolima hitne pomoći odvezen u bolnicu koje kaže da je reč o rutinskom, pre dogovorenom pregledu. Samo nekoliko časova kasnije Vatikan je priznao da nije ništa rutinsko i da je papi pozlilo i da će nastaviti lečenje u klinici gde su se pre njega lečili i drugi pape i koju još zovu ”Vatikan 3”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024