U TOKU BOGOSLUŽENJE U KIJEVSKO-PEČERSKOJ LAVRI: Služba se odvija kao i obično, hram je pun naroda

Novosti online

30. 03. 2023. u 09:50

BOGOSLUŽENjE u Kijevsko-pečerskoj lavri odvija se kao i obično, hram je pun naroda, kapije su otvorene za prolaz hodočasnika i automobila, saopštilo je informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

У ТОКУ БОГОСЛУЖЕЊЕ У КИЈЕВСКО-ПЕЧЕРСКОЈ ЛАВРИ: Служба се одвија као и обично, храм је пун народа

FOTO: Tanjug/AP

U saopštenju na Telegramu se dodaje da liturgiju služi mitropolit Onufrije, kao i da su pripadnici policije na rampama ispred manastira.

Takođe se navodi da su za parohijane otvorene i pećine.



Advokat manastira, protojerej Nikita Čekman, u međuvremenu je saopštio da je Privredni sud Kijeva uzeo na razmatranje tužbu služitelja Kijevsko-pečerske lavre kanonske UPC.

U tužbi je ukazano na potrebu da se Nacionalnom istorijskom spomeniku za vreme suđenja zabrani preduzimanje bilo kakvih radnji koje imaju za cilj ometanje delovanja verske zajednice.

U četvrtak je počela sa radom komisija za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba