ANTIOHIJSKI PATRIJARH UPUTIO PISMO SOLIDARNOSTI ONUFRIJU: Reči podrške u vezi sa progonom ukrajinskih pravoslavaca

Novosti onlajn

29. 03. 2023. u 17:18

PATRIJARH antiohijski i celog Istoka Jovan X (Jazidži) uputio je pismo solidarnosti mitropolitu kijevskom i cele Ukrajine Onufriju u vezi sa progonom ukrajinskih pravoslavaca.

АНТИОХИЈСКИ ПАТРИЈАРХ УПУТИО ПИСМО СОЛИДАРНОСТИ ОНУФРИЈУ: Речи подршке у вези са прогоном украјинских православаца

Foto: Profimedia

- Sa velikom bolom u srcu pratimo iz daleka progon koji vi i vaša sveta Crkva doživljavate zbog Hrista. Geografski smo daleko od vas, ali smo vam bliski duhom, pružamo vam ruku u ovom mračnom trenutku. Neka vam Gospod podari mudrost, snagu i sposobnost da izdržite, jer „ko izdrži do kraja biće spasen - sledi iz teksta poruke, čiju je kopiju dobio Sputnjik na arapskom jeziku.

- Sa radošću i istovremeno sa tugom grlimo vas u Hristu u ove dane Velikog posta, kada se pripremamo za smrt i Vaskrsenje Gospoda i Spasa našeg. Pišemo Vam u ovo teško vreme poštovane Ukrajinske Pravoslavne Crkve, vreme kada se sećamo reči svetog apostola Pavla: Odasvud smo tlačeni, ali nismo sputani; nalazimo se u očajnim okolnostima, ali ne očajavamo; mi smo progonjeni, ali nismo napušteni; svrgnuti, ali ne ginemo - napisao je Jovan X.

- Neka vam Gospod podari mudrost, snagu i sposobnost da istrajete, jer „ko izdži do kraja biće spasen - naveo je patrijarh u svom zaključku.

On se obratio i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu porukom u kojoj je izrazio reči saučešća i podrške.

- Danas sa vama proživljavamo najteže trenutke naše i vaše istorije, svedoci smo ovog sukoba. Molimo se Bogu, molimo ga da vam podari snagu i mudrost - navodi se u poruci.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC - Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju