KREMLJ ISTRAJAN U SVOJIM NAMERAMA: Rusija neće dozvoliti da se tema „Severnog toka“ zapostavi

Novosti online

28. 03. 2023. u 12:39

KREMLj žali što Savet bezbednosti UN nije usvojio rusku rezoluciju o incidentu na gasovodima „Severni tok“, svi treba da budu zainteresovani za pronalaženje nalogodavaca i izvršilaca terorističkog napada na gasovode, kao i za objektivnu istragu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

КРЕМЉ ИСТРАЈАН У СВОЈИМ НАМЕРАМА: Русија неће дозволити да се тема „Северног тока“ запостави

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

On je dodao da će Rusija nastaviti da ulaže napore da spreči da se tema o terorističkim napadima na „Severni tok“ zapostavi.

Podsećamo, Savet bezbednosti u ponedeljak UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se poziva na formiranje međunarodne komisije pod okriljem UN za istragu terorističkog napada na „Severni tok“. Za rezoluciju su bile samo Rusija, Kina i Brazil. Ostale članice Saveta bezbednosti bile su uzdržane.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Kasnije je Herš izjavio da je američki predsednik Džozef Bajden odlučio da sabotira „Severni tok“ posle više od devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...