BELORUSIJA O VOJNOJ SARADNJI SA RUSIJOM: "Striktno u skladu s međunarodnim pravom, tako postupa i NATO"

Novosti onlajn

28. 03. 2023. u 10:01

MINISTARSTVO spoljnih poslova Belorusije je saopštilo da se vojna saradnja Minska i Moskve odvija striktno u skladu s međunarodnim pravom i da razmeštanje ruskog nuklearnog oružja na teritoriji zemlje, a bez predavanja kontrole Minsku, nije u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja.

БЕЛОРУСИЈА О ВОЈНОЈ САРАДЊИ СА РУСИЈОМ: Стриктно у складу с међународним правом, тако поступа и НАТО

Foto: Profimedia

- Obuka beloruskih pilota koji umeju da upravljaju avionima sa specifičnom municijom, modernizacija takvih aviona, kao i raspoređivanje nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije bez predavanja kontrole Minsku nad tim naoružanjem, kao i pristupa odgovarajućim tehnologijama, ni na koji način ne protivreči stavkama 1. i 2. Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se dodaje da to nije novina u oblasti vojne saradnje nenuklearne i nuklearne države.

- U NATO-u odavno postoji praksa ‘zajedničkih nuklearnih misija’, avioni država-članica Alijanse sertifikovani su za letove sa nuklearnim naoružanjem, izvodi se obuka pilota za takve ‘misije’, održavaju se zajedničke vežbe - ističe se u komentaru Ministarstva.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle subote da su se Moskva i Minsk dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TROJICOM NESTALIH U DUNAVU I DALjE TRAJE - Apel porodice građanima da pomognu tokom vikenda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024